KONTAKTA MED OSS

Hemskt

15 av det värsta seriemördarna

Se några av det värsta serie mördarna i världen, i klippet säger dem hur det har gått till samt att men får se biler och tingsrätt händelser.

Publicerad

den

Hemskt

3 tragiska WWE-öden

Publicerad

den

amerikansk brottning huvudbild

Det är ingen hemlighet att det är vanligt med en alltför tidig bortgång inom den amerikanska brottningsvärlden. De män och kvinnor som utövar denna underhållningsform tycks förlora en ansenlig bit av livslängden när de kliver in i ringen. Nedan kommer vi lista tre amerikanska brottare med mycket tragiska öden.

När strålkastarljuset slocknar

Det är inte alltid lätt att vara en kraftigt muskulös man iklädd trikåer. Särskilt om dessa ackompanjeras av glitter, hög musik och vansinniga manövrar i en brottningsring. Den amerikanska underhållningsbrottningen må vara ett fenomen som inte tilltalar alla svenskar. Fejkat, överdådigt och med de mest bisarra händelseutvecklingarna i storyn känns som något hyperamerikanskt i grunden. Den typen av nöje tycks som handen i handsken för en nation som prioriterar egot och överdriven, ytlig maskulinitet.

De personer som ligger bakom de olika karaktärerna i brottningsringen tycks leva ett liv fyllt med äventyr och rikedom. Välkända namn som följs av en stor skara beundrare såväl i USA som i den övriga världen. Det kan dock vara en tillvaro som skär ut stora delar av den såväl fysiska som psykiska hälsan. Amerikanska brottare lever förvånansvärt korta liv jämfört med resten av befolkningen, ett otäckt fenomen som fått folk att ifrågasätta rutinerna som ingår i en brottares vardag. Vare sig det handlar om drogmissbruk, hjärtinfarkter eller självmord, faller dessa atleter likt flugor runtom den största organisationen i deras yrke, WWE. Nedan skall vi nu ta en titt på tre WWE-öden som hade en minst sagt tragisk utgång.

Chris Benoit, självmord

Chris benoit

Brottaren Chris Benoit föddes och växte upp i USAs granne till norr, Kanada. Där hade han redan vid 18-års åldern lyckats ta sig in på en av de bästa gymmen i landet för framtida underhållningsbrottare. Storvuxen och stark, låg Benoits kvalitéer i hans fysiska förmåga. Långt ifrån en showman, uppskattades han av fansen för vad han utförde i ringen. Benoit brottades i WWF (senare WWE) mellan 2000-2007, då hans liv som psykologiska välstånd plötsligt tog en fruktansvärd vändning.

Under sin tid i WWE fann han kärleken i en kvinnlig brottare vid namn Nancy. De två gifte sig prompt och såg snart även en tillökning till sin lilla familj i en son som fick namnet Daniel. En morgon i 2007 skulle dock den lilla, om än framgångsrika brottningsfamiljen slås i spillror. Av någon anledning, bestämde sig Chris för att plocka fram ett hagelgevär. Han laddade det dödliga vapnet med skarp ammunition och iscensatte sedan ett fruktansvärt brott. Med geväret i hand sköt han ihjäl både sin fru som sin son, innan an vände pipan mot sig själv och tryckte av. Alla tre förklarades som avlidna på platsen i ett fall som rubricerades som ett mord/självmord.

Owen Heart, fallolycka

Owen Heart

Owen Heart var under sin tid en av de mest populära brottarna i WWE. Han besatt både fysiken som charmen för att få publiken på sin sida och sades vara en högst professionell medarbetare. Heart brottades i organisationen tillsammans med sin bror Bret Heart. De två såg stora framgångar som tillhörandes WWEs elitskikt av atleter. Medans Owen var den mer storvuxne av de två, var Bret en kraft i sig med sin ofantliga personlighet och showman-kvalitéer. På höjden av sin karriär skulle Owen Heart dock gå sin död till mötes under mycket otäcka omständigheter.

Under ett evenemang den 23 maj 1999 var det tänkt att Owen, då i rollen som sin karaktär Blue Blazer, skulle firas ner med hjälp av en anordning från taket in i ringen. Fastspänd högt över publiken, lystes så Heart upp av strålkastarljusen inför sin imponerande entré. Till en början tycktes allt gå väl. Folkmassan nere på marken hurrade högt för sin hjältes ankomst, när Heart sakta men säkerligen kom allt närmre ringens canvas. Det gick dock inte snabbt nog. När han fortfarande var cirka 20 meter över marken, så brast anordningen han satt fastspänd i. Heart föll hela distansen, och förblödde kort därefter till följd av en avsliten aorta. Han blev 34 år gammal.

Randy Savage, hjärtstopp

Randy savage

Randy Savage är möjligen en av de mest populära amerikanska underhållningsbrottarna genom alla tider. Han står på toppen av kändisskapet inom branschen tillsammans med Hulk Hogan och The Rock. Savage hade en lång och gedigen karriär bakom sig. Han höll vid ett antal gånger bälten i organisationen under sin välkända karaktär “Macho Man” och var utan tvekan en publikfavorit genom sin karriär. Ett imponerande fysiskt exemplar och med en personlighet som minst sagt var extravagant, definierade Savage WWE-eran (då WWF) under 80- och 90-talet. Det var därmed ett trist öde som den en gång hyllade slagskämpen gick till mötes.

Efter att ha fått se sin fru dö av en överdos i 2003, blev det bara mer tragedi som följde Savage åt på livets väg. Tack vare de skador han ådragit sig under sin tid i den professionella brottningsringen, tvingades han vända sig till droger för att stilla smärtan i kroppen. Det tros att det var dessa preparat som låg till grund för hans bortgång i 2011, blott 58 år gammal. Savage led en hjärtinfarkt medans han satt bakom ratten på en bil. Följaktligen så var den då medvetslöse mannen med om en hemsk olycka. Även om kraschen i sig var makaber, fastslogs det att det var hjärtinfarkten som blev den avgörande dolkstöten som satte slut för hans liv.

 

Fortsätt läsa

Hemskt

Hjärtstopp i fotboll

Publicerad

den

Hjärtstopp i fotboll huvudbild

Ett av de hemskaste scenarion man kan tänka sig på en fotbollsplan är hjärtstopp. Under sommarens EM-turnering fick en bred publik uppleva just detta, när den danske mittfältaren Christian Eriksen kollapsade under en match mot Finland. Nedan har vi nu listat ett antal av dessa skrämmande incidenter.

Döende på planen

Det var en hiskelig scen som utspelade sig den 12 juni det här året i Köpenhamn. Under EM-landslagskampen i fotboll mellan Danmark och Finland, föll plötsligt Inter-stjärnan Chrisitan Eriksen ihop nära sidlinjen. Tillsynes först enbart avsvimmad, tog det inte lång tid innan desperata med- som motspelare började vinka in sjukvårdspersonal på planen. Eriksen hade lidit av ett hjärtstopp, och var döende. HLR (Hjärt- och Lungräddning) initierades så snart sjukvårdarna nått fram till den lealösa kroppen, och tids nog kunde de återigen få liv i den 29-årige dansken.

Även om scenariot som spelade ut sig verkar vara en fruktansvärd men sällsynt händelse, är det vanligare än man kan tro. Fotbollsspelare lider under en enorm fysisk press, vilket kan ha en negativ inverkan på hälsan. Särskilt om det finns underliggande hälsoproblem likt abnormiteter i hjärtat. Nedan har vi sammanställt en lista på tre fall av fotbollsspelare som lidit hjärtstopp under en fotbollsmatch. Till skillnad från ovannämnda Eriksen, avled de nedan av sina åkommor.

Marc-Vivien Foé

Marc-Vivien Foé

Den första olycklige själen att lida ett hjärtstopp på den här listan är Marc-Vivien Foé, 28, från Kamerun. Foé hade spenderat den större delen av sin karriär spelandes i Europa, där han bland annat var kontrakterad till klubbar såsom Lyon och Westham United. Det var dock under ett landslagssammanhang i Frankrike som den ödesdigra incidenten som tog hans liv inträffade. I en semifinalmatch under 2003 FIFA Confederations Cup ställdes Foés Kamerun mot Colombia.

Marc-Vivien Foé 2

Den 28-årige afrikanen såg ut att prestera väl fram tills den 72:e minuten, då han föll ihop på planen. Sjukvårdspersonal var snabbt framme, och arbetade på Foé en kortare tid innan de tog honom till arenans medicinska avdelning. Där fortsatte HLR-arbetet i hela 45 minuter, när de desperat försökte få igång hjärtat på spelaren. Det gick dock inte, och Foé förklarades död snart därefter till följd av ett medicinskt tillstånd kallat Hypertrofisk kardiomyopati, vilket ökar risken för hjärtinfarkt under fysisk stress.

Miklos Feher

Miklos Feher

Nästa inträde på listan tar oss till den portugisiska ligan Primeira Liga i 2004. Här möttes de två lagen Benfica och Vitória de Guimarães den 25 januari det året. I det förstnämnda laget spelade en ungersk anfallare vid namn Miklos Feher, 24. Han var inne på sin tredje säsong med det portugisiska storlaget, och hade presterat ganska så bra under sin tid som Benfica-anfallare. Matchen mot Vitória de Guimarães skulle dock visa sig bli den sista som Feher spelade.

Miklos Feher 2

Med 1-0 i ledning för hans Benfica, böjde sig plötsligt ungraren över och greppade tag om bröstet i märkbar smärta. Därefter föll han bakåt, och blev liggande på planen. Sjukvårdpersonalen på arenan rusade fram till honom, och började genast med att genomföra livsuppehållande aktioner. Medvetna om att Feher behövde specialiserad sjukvård så snabbt som möjligt, kördes en ambulans in på planen. Trots att de agerat snabbt såväl som korrekt, kunde sjukvårdarna inte rädda livet på ungraren, som sent samma kväll dödförklarades på ett sjukhus i huvudstaden Lisbon. Feher var enbart 24 år gammal. Likt med Eriksens kollaps, fångades Fehrers sista minuter i livet av Tv-kamerorna.

Antonio Puerta

Antonio Puerta

Sista incident av ett hjärtstopp i fotboll kommer från den spanska ligan La Liga. Den 25 augusti 2007 möttes lagen Sevilla och Getafe i en match som skulle få se en mycket olycklig händelse äga rum på spelplanen. Sevillas hemmagrodda stjärna Antonio Puerta, skulle enbart vid 22 års ålder få se sitt liv gå en abrupt och dramatisk ände till mötes. Puerta var fostrad i Sevillas egna akademi, och är än idag en av lagets som stadens guldstenar.

Likt de andra spelarna på den här listan, blev det uppenbart att någonting var fel med Puerta först efter att han kollapsat på planen. Sjukvårdspersonal kallades in, och kunde snart återigen få liv i den unge mittfältaren. Han var i ett sådant gott skick, att han för egen maskin kunde vandra av planen och in i omklädningsrummet. Där förlorade dock Puerta på nytt medvetandet. Han transporterades snabbt till ett närliggande sjukhus, där han genast fick genomgå ett par kirurgiska ingrepp.

Antonio Puerta 2

Det skulle dock inte löna sig något till. Sent på natten cirka tre dagar senare den 28 augusti, avled Puerta till följd av komplikationerna av diagnosen Hypertrofisk kardiomyopati. Han har hedrats av laget genom att bland annat fått sitt nummer pensionerat.

 

Fortsätt läsa

Hemskt

Värsta benbrotten i MMAs historia

Publicerad

den

Benbrott i MMA huvudbild 2

Ibland gör det riktigt, riktigt ont att vara professionell kampsportsutövare. Skador såsom uppslagna sår, stukningar och hjärnskakningar hör till vardagen. Ibland kan det dock bli mer allvarligt än så, vilket vi kommer ta upp i denna lista på de fem värsta benbrotten i MMA.

Smärta och brustna ben

Närhelst man får bevittna ett benbrott under en kampsportsmatch, får man den där lite kvalmiga känslan i magen. Vi alla vet hur det känns när det gör riktigt ont, och ett knäckt ben eller arm tycks tillhöra det övreskiftet av smärtpyramiden. Vissa av oss har möjligen själva upplevt frakturer och benbrott, och kan då sympatisera med den olycklige slagskämpen på en mer personlig nivå. För oss andra, kan vi bara föreställa oss hur förbaskat ont det måste göra!

Det har inte varit någon brist på benbrott genom MMA-historien. Även om det inte är det vanligaste som förekommer i en match, är den höga graden av frakturer förståelig. Sporten är en distinkt våldsam en, när två personer går in för fullt i hopp om att finna segern i den andres blod. Nedan skall vi nu lista de fem benbrott som varit de mest hemska genom MMAs tid här på jorden.

5. Dave Harrt knäcker benet på Corey Hill

Den 10 december 2008 under UFC-galan Fight for the Troops 1 ställdes de två slagskämparna Corey “The Real Deal” Hill (6-9) och Dale Harrt (6-3) mot varandra i en batalj. Matchen löpte på relativt så väl genom den första ronden. Tidigt in i den andra dock inträffade något mycket olyckligt, speciellt för Hill. Endast tio sekunder in, slungade amerikanen iväg en vårdslös benspark, vilken blockerades av Harrt.

Följaktligen föll Hill tillbaka ner på canvasen med ett löst hängande högra smalben. Det hade gått av i och med aktionen, och omedveten om sin motståndares situation, slängde sig Harrt över “The Real Deal” och började utdela slag i sin ground ‘n’ pound. Det tog domaren i kampen cirka ytterligare 10 sekunder innan han förstod vad som hade inträffat, och gick prompt in för att stoppa matchen.

4. Alexander Shlemenko krossar knäskålen på Jared Hess

 

På plats nummer 4 i den här listan hittar vi en exceptionellt våldsam ryss och hans påhitt i Bellator-buren. Den 27 maj 2010 ställdes Alexander Shlemenko (60-13, 1 NC), med det passande smeknamnet “Storm”, mot amerikanen Jared Hess (11-4-1) i en mellanviktskamp. De två stred på väl genom bataljen, där båda fann resultat med sina anfall. Dock tycktes Shlemenko ha övertaget i matchen inför den tredje och sista ronden.

Det skulle visa sig att han även var den av de två som hade avslutet i hand. Cirka halvvägs in i den tredje ronden slungade sig ryssen fram med ett flygande knä. Hans motståndare Hess föll ner mot canvasen, och lyckades på något vis att dra knäskålen ur led. Vad som följde var några groteska scener på det söndertrasade benet, som inte kunde hålla amerikanens tyngd.

jared hess benskada 2

3. Jose Landi-Jons orsakar ett benbrott på Brian Gassaway

Nu till en welterviktskamp som fick sig en illa utgång! Den 28 februari 2008 under galan TKO 32 – Ultimatum så ställdes de två welterviktarna i Jose “Pele” Landi-Jons (29-16) och Brian “Mandingo” Gassaway (29-20-2, 1 NC) mot varandra. Det bästa sättet att summera matchen på är möjligen med ett litet rim, som lyder: “De två kämpade på tills Gassaway inte längre kunde stå.”

Cirka femtio sekunder in i den andra ronden av tre, slungade amerikanen Gassaway iväg en benspark med sitt högra skenben. Landi-Jons blockerade den våldsamma attacken, och överförde därmed all skada till “Madningo”. Benet knäcktes i tu, och jänkaren föll till canvasen. Väl där fick han motta ett par slag från sin brasilianske motståndare, tills domaren kunde kliva in och stoppa bataljen.

2. Ett hemskt brutet ben

På listans andra plats finner vi två relativt okända fighters. Vad man vet om deras kamp är att den slutade på sämsta, tänkbara vis för mellanviktaren Bryan Jones Jr. Den olyckliga händelsen ägde rum endast 30 sekunder in i den första ronden, när hans motståndare Justin Lee Fowler drämde ner Jones i mattan följande en fin brottningsmanöver. Jones landade med hela sin kroppstyngd samt den av hans motståndare på sitt vänstra ben, vilket vek sig under honom och gick av. Enligt vittnen som var där, kunde man högljutt höra hur skelettet gav vika för tyngden och våldet. Hiskeligt hemskt!

Röntgenbild brutet ben

1. John Gettle ger “armbrytning” en ny definition mot William Kowalski Jr.

Visuellt som rent känslomässigt, är det här en av de mest fruktansvärda benbrotten i MMA-historien. Den 26 februari 2010 ställdes Frank Mirs protegé John Gettle mot landsmannen William Kowalski Jr. i sin första amatörmatch för de båda. Kampen löpte på relativt väl fram till den andra minuten av den andra ronden. Med sin motståndare på marken under sig och i kontroll på toppen, började Gettle att låsa in ett kimura-grepp.

Det gick lite för bra för den vältränade Gettle, som följaktligen knäckte armen på sin motståndare inför kommentatorernas och publikens förfärade blickar. Med ett *Snap!* gick Kowalskis arm av, och Gettle kunde vandra hem den kvällen som segraren efter en teknisk submission. Det blev inte mycket mer av MMA för vare sig Gettle eller Kowalski följande den här matchen. Den förstnämnde gick enbart två matcher som professionell, medans Kowalski lade handskarna på hyllan följandes den minst sagt förkrossande amatördebuten i 2010.

 

 

Fortsätt läsa

Rekommenderad