KONTAKTA MED OSS

MMA

Vale Tude-utövare blir utklassad i MMA

Han hade inte mycket att sätta emot

Publicerad

den

Lista

De fem bästa MMA-svenskarna Pound-for-Pound

Publicerad

den

Bästa MMA-fighters Sverige huvudbild

Att Sverige är ett atletiskt land finns det få tvivel om. Genom den moderna professionella tävlingshistorien har vi svenskar oftast presterat utöver förväntningarna. Ett litet land med gott kamphjärta. Nedan listar vi de fem svenskar som gjort bäst ifrån sig inom MMA.

Framåt, gossar blå!

Inom den sportsliga sfären finns det ingen brist på svensk framgång. Vem kan glömma tennisfenomenet kring Björn Borg, eller Ishockeylandslagets triumfer genom tiderna? Det tycks som om oss nordfolk är väl anpassat till att tävla med världseliten, oavsett vilken sport det handlar om. En av de nyaste grenarna av kampsporten, MMA, är ännu en arena på vilken Sveafolk har presterat väl. Titelutmaningar till dominerande insatser mot respektabelt motstånd har lett till att det inte är alltför ovanligt att se den svenska fanan profilera under matcher världen över.

I den här artikeln har vi med hjälp av den så kallade Pound-for-Pound rankningen sammanställt en lista på de fem bästa svenskarna  MMA genom tiderna. Vissa av namnen kommer säkerligen att kännas igen, medans andra möjligen kan vara främmande. Nyvunnen framgång eller dagsform kommer inte att inkluderas. Det som är viktigt i den här listan är vad man presterat hittills genom sin karriär, och är därför öppen för redigering med tidens gång! Mot slagskämparna!

5. Nicholas “Nico” Musoke

Nicholas Musoke

På femte plats över Sveriges P4P-lista i MMA finner vi Nicholas Musoke (16-5, 1 NC) den rutinerade 35-åringen har under en längre tid presterat på högsta nivå i buren, där han bland annat i 6 matcher har tävlat i världens främsta MMA-organisation, UFC. Fortfarande aktiv, var det dock ett tag sedan man senast fick se “Nico” ta plats på canvasen. Den 7 december 2019 tog han upp till kamp mot amerikanen Marcelo “Mello” Alfaya (18-11, 1 NC), en match som svensken vann via enhälligt beslut. Segern blev Musokes tredje på raken.

4. Magnus “Jycken” Cedenblad

Magnus Cedenblad

Mellanviktaren Magnus Cedenblad (14-5) har äran att vara en av de första svenskarna att ta sig till UFC. Väl där presterade han utöver förväntningarna, och kunde samla på sig ett matchfacit på 4-2 i organisationen. Magnus, kallad “Jycken” som smeknamn, lade handskarna på hyllan i 2016, och har sedan dess profilerat i svenska MMA-sammanhang. Han är bland annat expertkommentator under UFC-galor, samt som han fortsätter att träna MMA på Allstars-gymmet i Stockholm.

3. Ilir “The Sledgehammer” Latifi

Ilir Latifi

Trots att det har gått lite knackigt för Ilir Latifi (15-8, 1 NC) den senaste tiden i UFC, hör han ändå hemma på den här listans plats nummer 3! En UFC-veteran i sann bemärkelse, har den nu 38-årige svenskan presterat på mycket hög nivå i organisationen under cirka åtta år. Stark, tålig och hänsynslös i sin ground ‘n’ pound, har Latifi gjort sig väl förtjänt av sitt smeknamn “The Sledgehammer”. Efter att ha spenderat en längre tid som lätt tungviktare i UFC, tog Ilir klivet upp till tungviktsklassen i februari förra året, där han hittills samlat på sig ett facit på 1-1 i matcher.

2. Nicklas “King in the North” Bäckström

Nicklas Bäckström

På andraplats finner vi möjligen ett något mindre känt namn inom den svenska MMA-scenen. Nicklas Bäckström (11-3, 1 NC) var aktiv inom sporten i enbart cirka åtta år, mellan 2009-2017. Han gick i pension 2019, efter att inte ha gått en match på över två år. Under sin tid som fighter, var Bäckström dock ett hot att räkna med. Han tävlade som fjäderviktare, där han bitvis kunde dominera med sina färdigheter såväl i det stående som på marken. Även om hans korta tid i UFC inte gick som önskat, kunde han avsluta karriären på topp med tre vinster på fyra matcher.

1. Alexander “The Mauler” Gustafsson

Alexander Gustafsson

Ett namn som är synonymt med nordisk MMA-framgång, står Alexander Gustafsson (18-7) som den bästa svenskfödde atleten genom tiderna inom sporten. Än idag, trots den senaste tidens förluster, ser vi upp till “The Mauler” som våran främsta slagskämpe i oktogonen. Fortfarande aktiv, har han vid endast 34 års ålder lämnat efter sig ett evigt arv. Efter att ha utmanat om den lätta tungviktstiteln i UFC vid tre tillfällen, tog Gustafsson klivet upp till tungviktsdivisionen förra året.

Där blev det ytterligare en förlust, när han inte mäktade med att bemästra den tidigare mästaren i viktklassen Fabricio “Vai Cavalo” Werdum (24-9-1, 1 NC). Ack den som ger sig dock! Alexander förväntas snart gå sin andra kamp som tungviktare i organisationen, där hans fantastiska boxningsförmåga och stryktålighet kan leda till många fler triumfer för den skicklige svensken!

 

Fortsätt läsa

Hemskt

MMAs 5 hemskaste skador

Publicerad

den

MMA-skada huvudbild

Det är inte alltid lätt att vara professionell kampsportsutövare. Som skadorna i den här listan kommer att vittna om, gör det riktigt ont ibland. Fem svidande åkommor som får det att ila i ryggraden!

5 smärtsamma MMA-skador

Aj som F*n! Det är ett tungt leverne att livnära sig som en “price fighter”. Utöver det faktum att vältränade män som kvinnor försöker att slå in pannbenet på en, så kan man lida riktigt hemska skador på kuppen! En käftsmäll då och då går väl an. Att dock behöva knäcka smalbenet, få ögat mörbultat av ett illasinnat finger eller att förlora ett finger i bataljens hetta är den obarmhärtiga miljö som professionella kampsportare vistas i. Nedan kommer vi nu att lista de fem icke livshotande skador som har varit värst inom MMAns historia!

5. Joanna Jedrzejczyk, elefantkvinnan

joanna jedrzejczyk ansikte

När den polska stråvikaren Joanna Jedrzejczyk tog sig an mästarinnan Weili “Magnum” Zhang under UFC 248 förra året, var det nog få (inklusive Jedrzejczyk) som förväntade sig att hon utöver en chans på titeln även skulle få en gratis make-over i och med kampen. De två kvinnorna stred på genom alla fem ronder, där de båda fan goda resultat med sin striking. Det var dock slutligen Zhang som kunde stå som segraren efter bataljen, medans Jedrzejczyks ansikte svällde upp likt en luftballong fylld med en Boeuf Bourguignon.

4. Trolleritricket

Förlorat finger MMA

Den kanadensiske MMA-fightern Khetag “The Lion” Pliev bjöd på lite trollkarlsfasoner i sin kamp mot jänkaren Devin Goodale under CFFC 94 i april detta år. Under rondvilan inför den tredje och sista ronden de två mellanviktarna emellan, märktes det att någonting saknades från Plievs person. 37-åringen klev in i buren med tio fingrar fördelade på sina två händer.

Dock hade han på bästa Houdini-vis trollat bort ett finger, som senare visade sig vara gömt i handsken. Vad som faktiskt skedde, var att Goodale levererade en spark med sådan kraft att ringfingret på Plievs vänstra hand helt knäcktes av. Aj!

3. Matt Mitriones blod-monokel

Matt Mitrione ögonpetning

Ögonpetningar är ett återkommande problem inom MMA. Tack vare de öppna handskarna och fokuset på grappling, tycks vissa fighters ha det svårt att hålla fingrarna i styr. En av de olyckliga kampsportare som har fått erfara en otäckt illa fingerpetning i ögat är tungviktsveteranen Matt “Meathead” Mitrione. I 2016 drabbade han samman med Travis “Hapa” Browne i en kamp som skulle komma att uppmärksammas med tanke på hur Mitriones öga såg ut efter kampen.

Följande en ögonpetning från Browne, fylldes “Meathead”s ögonlock upp med blod och vätska tills det såg ut som om han stoppat upp en rödfärgad pingisboll i ögonhålan. Turligt nog för Mitrione, fick han inga kvarvarande men, och ögat läkte fint.

2. “The Spider” reduceras till sju ben

Anderson Silva benbrott

Tack vare att man får sparka relativt fritt i en MMA-kamp, är det att förvänta sig vissa benrelaterade skador. Vissa av dessa är dock värre än andra, vilket den brasilianska legendaren Anderson “The Spider” Silva kan vittna om. I sin returmatch med den man som erövrade hans mellanviktsbälte, Chris “The All-American” Weidman under UFC 168, slungade den strikingfärdige Silva iväg ett av sina ben i hopp om att frambringa lite smärta hos sin motståndare.

Fallet blev dock det raka motsatta, när “The Spider”s smalben knäcktes vid anslaget mot Weidman. Staplandes bakåt, utan varken balans eller stöd, föll så Silva till canvasen vrålandes i smärta. Det enda han förmådde att göra i förlust och fördärv var att varsamt omfamna i sitt brustna skelett.

1. Skallkratern

Evangelista Santos huvudskada

Och så, den värsta skadan som lidits i MMA-buren. När man väl ser bilderna på Brasiliens Evangelista “Cyborg” Santos följande hans kamp med engelsmannen Michael “Venom” Page i 2016 så förstår man varför han hamnade på listans förstaplats. Resultatet av ett helt vansinnigt effektivt knä mot brasilianarens huvud var en intryckt skallfraktur av en brutal art som bar formen av Pages knäskål. Trots den tillsynes dödliga skadan, kunde Santos återhämta sig relativt snabbt. Han led förvånansvärt (och turligt) nog inga permanenta skador eller men som följd av smällen.

 

Fortsätt läsa

Lista

Världens 20 rikaste MMA-fighters

Publicerad

den

20 rikaste MMA-fighters huvudbild

Det kan löna sig väl att nå toppen av kampsportsvärlden. Elitatleter är inga främlingar för ett hälsosamt bankkonto, och når man stjärnorna på våldets himlavalv kan miljonerna strömma in. I den här artikeln kommer vi att lista de 20 rikaste MMA-fighters i världen, både aktiva som pensionerade.

20 välbärgade fighters

“Money makes the world go round!” Så lyder kapitalismens slagord. Vare sig det gäller produktion, handel eller sport, så har pengar sin eviga roll att spela. Ända sedan antiken har atleter varit minst sagt välbetalda. En av de rikaste männen genom världshistorien var en ryttare som tävlade i vagnlopp under romartiden. Idag kan de som sportar till yrket räkna med att tjäna sig en ordentlig hacka om de når elitnivå, speciellt inom kampsporten.

Nedan kommer de tjugo rikaste MMA-utövarna idag att listas. Allt från gamla pensionerade slagskämpar till de som än strider på i buren har inkluderats!

 • 20. Michael Bisping – $9,000,000 (ca. 78,000,000:-): Engelsmannen Michael “The Count” Bisping står som den tjugonde rikaste MMA-utövaren vid dagens räkning. Nu pensionerad från sporten, jobbar Bisping som expertkommentator åt UFC. Han saknade inte framgångar under sin tid som fighter dock, och höll bland annat UFCs mellanviktstitel mellan 2016-2017.
 • 19. Jose Aldo – $9,000,000 (ca. 78,000,000:-): På plats nummer nitton på denna lista av våldets krösusar finner man den tidigare fjäderviktsmästaren i UFC Jose “Junior” Aldo. Han höll sin 65.7kg-titel i ett järngrepp en längre tid, och ansågs under sin era som bälteshållare vara den bästa fjäderviktaren i världen. Nu har han dock lämnat sin gamla mästardivision bakom sig, och tävlar i dagsläget som bantamviktare i UFC.
 • 18. Junior dos Santos – $10,000,000 (ca. 87,000,000:-): Junior “Cigano” dos Santos höll under sin tid på toppen av sporten UFCs tungviktsbälte i mellan 2011-2012. Effektiv med att avsluta sina motståndare, besitter dos Santos en briljant färdighet med nävarna. Efter att ha kämpat i UFC i över ett decennium, släpptes han av organisationen i början av det här året.
 • 17. Jon Jones – $10,000,000 (ca. 87,000,000:-): Det ständiga orosmolnet Jon “Bones” Jones kommer in på en plats nummer sjutton på den här listan. Jones anses av många vara den främsta MMA-fightern genom alla tider, och dominerade mästerligt UFCs lätta tungviktsdivision under en längre tid. Dock frånsade han sig sin titel förra året, och tog flytten upp till tungvikt. Han har hittills inte genomfört en match i sin nya viktklass.
 • 16. Chael Sonnen – $10,000,000 (ca. 87,000,000:-): Chael Sonnen är en sann MMA-veteran. Nu pensionerad från sporten, kämpade sig Sonnen genom hela tjugotvå år som aktiv fighter. Han arbetar idag som expertkommentator, och driver även några affärsverksamheter vid sidan om. Ofta kallad “gudfadern av trash-talk” i MMA, har Sonnen lyckats samla på sig en ansenlig summa pengar.
 • 15. Frank Mir – $11,000,000 (ca. 95,000,000:-): Frank Mir var något av en pionjär under sin tid som tungviktare inom UFC. Med sitt svarta bälte i BJJ, introducerade Mir högkvalitativ grappling till en viktklass som tidigare lagt fokus på slagkraft i nävarna. Hans grapplingsfärdigheter ledde Mir till att erövra tungviktsbältet likväl som ett interimbälte i organisationen.
 • 14. Ronda Rousey – $12,000,000 (ca. 104,000,000:-): “Rowdy” Ronda Rousey var den första kvinnliga UFC-mästaren. Hon stod som galjonsfigur på det feminina skepp som snart skulle komma att ta en dominant plats i UFC-hamnen. Extremt dominant under hennes sejour som titelhållare, var det först i karriärens elfte match som den tidigare olympiska medaljören led en förlust i buren. Nu pensionerad från sporten, har Rousey anslagit sig till WWE, och är idag en amerikansk brottare.
 • 13. Quinton Jackson – $12,000,000 (ca. 104,000,000:-): Quinton “Rampage” Jackson är lika mycket en underhållande karaktär som han är en farlig fighter i buren. Jackson spenderade den större delen av sin karriär i UFCs lätta tungviktsdivision, där han fann sig ett hem i toppen av viktklassen samt vid ett stadie erövrade bältet. Efter UFC gick “Rampage” över till rivalorganisationen Bellator, där han tävlade som tungviktare.
 • 12. Chuck Liddell – $14,000,000 (ca. 122,000,000:-): Chuck “The Iceman” Liddell, ett namn som hör hemma i UFCs bok av legender. För de som följde UFC för cirka 10 år sedan, bör “The Iceman”s namn bära stor betydelse. Han var möjligtvis organisationens första superstjärna. Liddell tävlade i den lätta tungviktsdivisionen, där han även höll titeln under en längre tid. Explosiv, våldsam och med en obönhörlig lust för att spilla blod, var Liddell en kraft att räkna med i oktogonen under det tidiga 2000-talet.
 • 11. Tito Ortiz – $15,000,000 (ca. 130,000,000:-): Med en miljon dollar mer till hands, är Tito “The Huntington Beach Bad Boy” Ortiz lite rikare än sin ärkerival Chuck Liddell. Ortiz var likt Liddell en lätt tungviktare i UFC, och höll likt “The Iceman” bältet i viktklassen. Efter sin tid i organisationen, fortsatte Ortiz att tävla i Bellator ett par matcher fram tills att han pensionerade sig. Idag försöker Ortiz att slå sig in på en karriär som politiker, och har bland annat besuttit rollen som temporär borgmästare i sin hemstad i Kalifornien.
 • 10. Randy Couture – $17,000,000 (ca. 148,000,000:-): Randy “The Natural” Couture är nästa namn som har en legendarisk klang i UFC. Han erövrade tungviktsbältet i organisationen när denna fortfarande stod på sina barnsben. Genom sin långa och gedigna karriär tävlade Couture i både tungvikt och lätt tungvikt, och höll titlar i båda viktklasser. Sedan länge pensionerad från sporten, driver “The Natural” idag en stor gymverksamhet där han tränar morgondagens fighters.
 • 9. Wanderlei Silva – $18,000,000 (ca. 156,000,000:-): Wanderlei “The Axe Murderer” Silva är den första PRIDE-legendaren som tar plats på listan. Genom flertalet kamper höll den brasilianska fightern mellanviktsbältet i denna nu nerlagda japanska organisationen. Tids nog flyttade Silva över till UFC. På amerikansk kunde han dock inte finna samma framgångar, och lade handskarna på hyllan för ett par år sedan utan att återigen kunna titulera sig som mästare.
 • 8. Fedor Emelianenko – $18,000,000 (ca. 156,000,000:-): På tal om legendarer, anses den ryske tungviktaren Fedor “The Last Emperor” Emelianenko tillhöra listan på de främsta MMA-utövarna genom alla tider. Som galjonsfigur för organisationen PRIDE, var Emelianenko under sin storhets tid en tillsynes oslagbar mästare. År ut och år in hamrade han sönder sina motståndare, en svit som enbart mötte sin ände efter att han, likt Silva, flyttat över till amerikansk mark. Emelianenko tävlar än vid 44-års ålder, och är satt att gå en match för Bellator nu i oktober.
 • 7. Anderson Silva – $18,000,000 (ca. 156,000,000:-): Anderson “The Spider” Silva har sin plats i UFCs Hall of Fame garanterad. Brasilianaren tävlade i organisationens mellanviktsdivision, där han var en exceptionellt dominant mästare under sin tid som titelhållare i viktklassen. Efter att ha erövrat bältet i oktober 2007, inledde Silva en svit på hela elva raka titelförsvar, under vilka han tycktes omöjlig att bemästra. Tids nog kom dock förlusten, och därefter lyckades “The Spider” aldrig återfinna sin mästerliga form. Han släpptes av UFC förra året, och har inte tävlat sedan dess.
 • 6. B.J. Penn – $22,000,000 (ca. 191,000,000:-): Ständigt kampvillig och flexibel när det kommer till viktklasser, gjorde B.J. “The Prodigy” Penn sig ett namn inom UFC som en mästerlig fighter. Genom sin karriär tog sig den lille Hawaii-sonen an flertalet motståndare som var större än han själv, och kunde ändå vaska hem en seger tack vare sin talang. Under sin tid i UFC erövrade Penn både lättvikt- och welterviktsbältet. I 2019 avslutade han sin långdragna karriär efter ett antal förluster.
 • 5. Brock Lesnar – $28,000,000 (ca. 243,000,000:-): Brock Lesnar är ett fysiskt fenomen. Den storvuxne, blondhårige amerikanen besitter ett axelspann som skulle få en albatross att bli avundsjuk. Lesnar stred föga förvånande i tungviktsdivisionen i UFC, där han erövrade bältet i 2008. Han följde upp titelvinsten med två lyckade titelförsvar. Lesnar har alternerat sin tid som MMA-fighter med att bli ett av super-namnen inom amerikansk brottning, där han är signerad till WWE.
 • 4. Georges St. Pierre – $30,000,000 (ca. 260,000,000:-): Legendarernas legendar, Georges “Rush” St. Pierre. Det finns något av en consensus inom MMA-sfären att St. Pierre är den främsta fightern genom alla tider, the GOAT. Under sin tid som aktivt tävlande inom sporten höll St. Pierre welterviktstiteln i UFC på ett extremt dominant vis. Han gjorde även en kortvarig återkomst på en match, där han erövrade mellanviktstiteln. St. Pierre säger sig vara pensionerad vid det här laget, och fokuserar sin tid på att driva en gymverksamhet i sin hemnation Kanada samt arbeta som talesperson inom reklamvärlden. St. Pierre har även försökt sig på en karriär som skådespelare, och kan ses i ett antal filmer.
 • 3. Khabib Nurmagomedov – $30,000,000 (ca. 260,000,000:-): Den ryske våldsmannen Khabib “The Eagle” Nurmagomedov står som den tredje rikaste MMA-fightern i världen. Nurmagomedov har gått till historien som den främsta lättviktaren genom tiderna, då han lämnade sin karriär bakom sig som obesegrad. Nu pensionerad, lade Khabib handskarna på hyllan vid enbart 31-års ålder, ett beslut som lämnade något av ett vakuum i UFCs lättviktsdivision. Vid det här laget förmögen och med lite kvar att bevisa inom sporten, säger sig Nurmagomedov inte längre vilja tävla. Han arbetar idag som MMA-tränare, där hans fokus ligger på kampsportscenen i hemlandet Dagestan.
 • 2. Rorion Gracie – $50,000,000 (ca. 434,000,000:-): Rorion Gracie har aldrig tävlat i en professionell MMA-match. Trots detta tar han plats på den här listan, då han som en av frontmännen i Gracie-klanen minst sagt haft en inverkan på sporten. Gracie var med och grundade UFC, och spelade en vital roll i att introducera den nya kampsporten till omvärlden. Ett åtagande värt sin vikt i guld!
 • 1. Conor McGregor – $110,000,000 (ca. 955,000,000:-): Föga förvånande kommer the one and only “Notorious” Conor McGregor in på första plats på den här listan. Under sin karriär som MMA-fighter, har McGregor överskridit burens gränser, och blivit ett globalt namn. När det kommer till den burduse irländaren, är det inte bara MMA som profilerar honom. Han har grundat ett whiskeydestilleri samt gått en högt uppmärksammad boxningsmatch mot legendaren Floyd “Money” Mayweather. Även om UFC-karriären dalat neråt något den senaste tiden, fortsätter McGregor att dra in enorma summor pengar i alla aspekter av hans professionella liv. Det är bara en tidsfråga innan “Notorious” uppnår statusen som miljardär räknat i svenska kronor.

 

Fortsätt läsa

Rekommenderad