KONTAKTA MED OSS

Knockout

Hårdaste tungviktsslagen i boxningshistorien

Publicerad

den

hårdaste slag boxning huvudbild

I en kampsport såsom boxning finns det ett stort behov av att besitta en fruktansvärd kraft i slagen. Av de atleter som nått toppen av sporten finns det dock några vars nävar tycktes som gjutna av järn. Nedan listar vi de fem boxare som slagits hårdast genom ringen historia.

Handskar fyllda med åska

Boxningshistorien är en lång saga av våld, framgångar och atletisk briljans. Sedan den moderna eran av sporten tog vid följande införandet av Queensbury-reglerna i mitten av 1800-talet har en hel hop med mästare i alla möjliga viktklasser fått ett bälte spänt runt midjan. Bland dessa titelhållare kunde man finna vissa kvalitéer som gjorde dem till de bästa kämparna som ringen stod gästabud för. Rörelse, snabbhet och en god strategi var några förebyggande faktorer.

Dock är det här boxning, och spektakulära knockouts står alltid högst upp på fansens önskelista. För en knockout krävs det en god dos av slagkraft, vilket även det är ett karaktäristiskt drag man ofta finner i tungviktsboxningsmästare. Nedan har vi nu sammanställt en lista utan någon särskild rangordning på fem män i ringen som under sin tid i sporten kunde massakrera sin motståndare med en utomordentlig styrka i såväl arm som näve.

Max Baer, 51 knockouts

Max Baer

För många kan det här namnet vara obekant. Max ”Livermore Larupper” Baer var en amerikansk tungviktsmästare i boxning som var aktiv under den tidigare halvan av 1900-talet. Mest känd idag är den storvuxne slagskämpen för att ha blivit profilerad i Russell Crowe-filmen ”Cinderella Man” från 2005. Mer än dock bara en motståndare till protagonisten i en Hollywoodfilm, var Max Baer en fruktansvärt slagstark boxare under sin tid. Han lyckades samla på sig hela 66 vinster under sin karriär, varav 51 kom via knockout. Olyckligt nog har Baer även ett dödsfall på sitt facit, efter att han mer eller mindre slagit loss hjärnan från ryggradsroten på en boxare vid namn Frankie Campbell.

Joe Frazier, 27 knockouts

Joe Frazier

Tungviktsboxaren ”Smokin’” Joe Frazier har äran av att vara den förste att besegra legendaren Muhammed Ali i den professionella boxningsringen. Även om ingen knockout låg till grund för segern, lyckades Frazier samla på sig ett ordentligt facit av spektakulära smällar under sin karriär. Av hans 32 vinster, slutade hela 27 i knockout. Tak vare sin förmåga att försätta sin motståndare i ett medvetslöst tillstånd, kunde Frazier beteckna sig som en mästare under sin tid i ringen, vilken sträckte sig över cirka ett och ett halvt decennium.

Rocky Marciano, 43 knockouts

Rocky Marciano

Med en av de kortare karriärerna som professionell boxare, finns det dock ingen brist på häpnadsväckande prestationer under sin tid i ringen för den legendariske amerikanska tungviktsmästaren Rocky ”The Brockton Blockbuster” Marciano. Hans namn blev inspirationen till de nu kultmärkta Sylvester Stalone-filmerna ”Rocky”, och det med rätta! Marciano åstadkom något som är minst sagt en ovanlighet i professionella sportsammanhang, oavsett vilken typ av sport eller disciplin det gäller.

Han gick obesegrad genom karriären. 43 av hans 49 segrar kom via knockout, vilket vittnar om denne slagskämpes hänsynslösa kraft i nävarna samt ett lejonhjärta i bröstkorgen. De som stötte på Marciano i ringen fick räkna med en kamp som skulle bli en såväl blodig som underhållande tillställning. När det kommer till den originelle Rocky visade det sig att He’s ’O’ didn’t have to go.

George Foreman, 68 knockouts

George Foreman

”Big” George Foreman kan idag stå med fötterna i två eror av boxningshistorien. Han är likväl en klenod från äldre dagar som han är en av den moderna tidens professionella tungviktare. Det här beror på att Foremans karriär sträckte sig över 21 år i ringen, under vilka han på ålderns höst lyckades erövra ett antal titlar.

Om inget annat är ”Big George” beviset på att slagkraften är det sista som lämnar en. Även när denne till synes oförgörbara amerikan stadigt befann sig i medelåldern lyckades han förgöra sina motståndare med de behandskade nävarna han bar omkring på. Foreman samlade på sig totalt 76 segrar under sin långa karriär, av vilka hela 68 slutade i en knockoutseger.

Mike Tyson, 44 knockouts

Mike Tyson

 

Slutligen, och absolut ett självklart inslag på den här listan, finner vi legendaren och den destruktiva knockoutmaskinen som utgör ”Iron” Mike Tyson. Hans namn har idag blivit synonymt med slagkraft, en välförtjänt ära med tanke på vilken utomordentlig kraft han packade i sina nävar. Tyson lyckades erövra ett antal tungviktstitlar under sina år som aktiv tungviktare tack vare att han delade vissa karaktäristiska drag med en spruta anestesimedel.

Det vill säga, han sövde ner folk helt enkelt. Över 20 år i sporten samlade Tyson på sig hela 50 segrar, varav 44 slutade i en knockoutvinst. Idag kan man fortfarande se Tyson ta upp till kamp i ringen, om än under mindre riskfyllda omständigheter när den 55-årige omsusade amerikanen ställt in sig på att gå ett antal uppvisningsmatcher.

 

Fortsätt läsa