KONTAKTA MED OSS

Roligt

Calcio Fiorentino – En våldsam fotbollstradition

Publicerad

den

Calcio Storico huvudbild

Italiensk fotboll har inte alltid varit fylld av spelare i världsklass och ”primadonnor”. Under det senare 1400-talet uppstod en version av sporten som var minst sagt en våldsam affär. Spelad i Florens, är berättelsen kring Calcio Fiorentino fylld av blod och rivalitet.

Italiensk fotboll med knytnävsslag och brottning

Det finns ingen frågan om att italienare älskar fotboll. Med flertalet storklubbar i landet samt stor framgång på den internationella arenan, tog de som senast EM-guld nu i somras. Bland vindruvorna, pastan och de romerska kvarlämningarna, finns det dock ytterligare en sida av italiensk fotboll. Spelad genom århundradena, har Calcio Fiorentino (Även känt som Calcio Storico) i cirka 600 år varit en tradition av en exceptionellt våldsam art.

Ursprunget

Calcio Storico 1

Grundidén med sportevenemanget var ganska simpelt. Under 1400 och 1500-talet var dagens Italien ett land splittrat i flertalet stadsstater och mindre furstendömen. När romarriket bröts upp, följde ett antal försök från allehanda kungligheter att ena det tidigare imperiet under en tron. Detta visade sig vara en svår uppgift. Italienarna hade vid det här laget tröttnat på att stå enade under en makthavare hundratals mil bort.

Med en massa små stater som delar en landmassa såsom Italien, uppstår det rivaliteter titt som tätt. Det var näst intill ständigt konflikt någonstans, där vissa årtal på kalendern kunde bestå av ett tiotal krig som utkämpats. Calcio Fiorentino var därmed en lösning på denna rivalitet. För att förhindra krig, kunde städer och provinser mäta sin styrka med att nominera sina bästa slagskämpar till en fotbollsmatch med minst sagt diffusa regler.

Reglerna

Fotbollsdomare Colina

Skall man spela en match Calcio Fiorentino behöver man först och främst manskap. De två lagen som tävlar måste bestå av tjugosju man vardera. Av dessa är fyra målvakter (It. datori indietro), tre ytterbackar (It. datori innanzi) samt fem halvbackar (It. sconciatori). Resterande spelare har rollen som anfallare (It. corridori). Domarstaben består av en huvuddomare samt sex linjedomare. En åttonde medlem av domarteamet sitter utanför spelplanen.

Spelplanen skall vara dubbelt så lång som den är bred. De vanligaste måtten är 100m x 50m. Ytan består allt som oftast av sand, vilken sprids ut på ett torg eller öppet landskap inför en uppkommande match. Det krävs ingen vissla för att dra igång matchen. Istället avfyras en mindre kanon, vilken markerar att tävlingen har dragit igång. Spelbollen slängs in i mitten av planen, och kampen kan ta sin gång.

Våldet

Calcio Storico 2

Idén med Calcio Fiorentino är likt i mer konventionell fotboll att få bollen i motståndarens mål. Tillvägagångssättet skiljer sig dock lite. Det första som händer när en match inletts, är att de femton anfallarna på vardera sida börjar utkämpa en våldsam kamp på planen. Här tillåts allt från brottning, boxning och alla de möjliga våldsamheter. Syftet med denna initiala sammandrabbning är att trötta ut, eller slå medvetslös, motståndarnas försvar.

När tillräckligt många av försvararna på endera sida har fallit ifrån till följd av slagsmålet, kan bollen börja avancera upp på spelplanen. Detta sker dock inte helt utan risker. De försvarare som återstår får ta till alla möjliga knep för att förhindra att bollen går i mål. Här kan våldet ibland ta en illasinnad ton, varpå domaren får kliva in och lugna ner situationen. När ett lag har kommit en bit fram mot motståndarnas kortända på planen, kan de försöka få in den i mål. Det gäller dock att ha precisionen på sin sida. Missar man målet som anfallande lag, tilldelas motståndarna en halv poäng.

Detta pågår i 50 minuter. Därefter avslutas kampen, och poängen räknas samman. Traditionellt brukade det segrande laget tilldelas en Chianina, vilket är en typ av renrasig ko. Dessa var högt värderade förr i tiden, och ansågs vara en värdig trofé! Calcio Fiorentino, våldsamt och medeltida som sporten än må vara, pågår än idag. Dock sker dagens matcher under lite mer kontrollerade former, även om våldet fortfarande står i fokus.

De nutida segrarna tilldelas dock varken någon ko eller en annan typ av boskap. Istället bjuds de in på en fin middag för att fira segern.

 

Fortsätt läsa