KONTAKTA MED OSS

Roligt

Historiens största krogslagsmål

Publicerad

den

Krogslagsmål huvudbild

När spriten tillåts flöda fritt kan en annars fredlig situation ibland eskalera till något exceptionellt våldsamt. Att folk har varit involverade i slagsmål på fyllan är inte direkt en ovanlighet. I vissa fall kan dessa handgemäng dock nå astronomiska proportioner, som i Philadelphia 1742.

Ett rekorderligt sjömansslagsmål

När stora krogslagsmål tar vid, tycks det efterföljande kaoset och krossade spritflaskorna vara som honung för sjömän. Starka karlar med saltvatten i ådrorna har en tendens att svinga loss närhelst tillfället uppstår! Precis så var fallet en ödesdiger dag i den amerikanska staden Philadelphia år 1742. Innan revolution och frihetskrig hade nått jänkarnas stränder, fanns det redan gott med kampvilja på kontinenten.

Politiska val, religion och knytnävar

Philadelphia 1700-tal

Det enorma slagsmål som bröt ut i staden kom som följd av anklagelser av valfusk. Det, samt självfallet en överkonsumtion av alkohol av burdusa sjömän. Under 1700-talet representerades de amerikanska kolonierna, då tillhörande Storbritannien, av så kallade samlingar (Assembly). De som satt i dessa positioner valdes in av folket i processer som ofta stod under kritik från de underrepresenterades sida. I just Philadelphia fanns et även en god dos av religion inblandat, vilket sällan leder till goda ting.

De som följde den anglikanska tron, misstänkte att stadens kvävare planerade att fuska till sig valet genom att tillåta tyska immigranter utan medborgarskap att lägga röster. Om dessa misstankar låter bekant, beror det på att samma anklagelser existerar än idag i den politiska sfären. Kvävarna i Philadelphia kände minst sagt ett obehag över den hatiska inställningen från sina anglikanska vänner, och försökte sätta stopp på bland annat serveringen av alkohol i hopp om att känslorna skulle lugna ner sig lite.

Första slagen svingas

Nu hade Philadelphias anglikanska population två problem på händerna. Misstankar om valfusk samt en sinande alkohol. Båda var oförlåtliga under 1700-talet, speciellt när det kommer till de sjömän som satt vid borden på puben Indian Head. När två kvävare försökte få den anglikanske pubägaren Peter Robinson att sluta servera drinkar, bemöttes de av en ilsken blick och möjligen ännu ilsknare ord.

Deras förhoppningar på en fridsam valdag slogs i spillror när sjömännen på puben fick nys om att kvävarna ville se deras glas stod tomma. Raka motsatsen blev fallet, då ett par kraftigt berusade karlar samlades kring en sjökapten vid namn Mitchell, som uppmanade till våldsamheter! Påkar togs fram, glasflaskor slogs sönder och allmän hysterisk galenskap tog plats i dessa spritdränkta seglarhjärnor, när de prompt marscherade ut genom pubens dörrar i jakt på folk att slå ner.

Vad som började med en liten gruppering uppretade sjömän, utvecklades snart till kravall-liknande scener. den polisiära myndigheten i Philadelphia kunde inte hantera den växande folkmassan av anglikanska vinälskare, och ett brutala slagsmål mellan tusentals personer bröt ut över stora delar av staden. Blodet flöt på gatorna jäms med allehanda likörer, när stridigheterna nådde sin kulmen framför stadshuset.

Varken vinst eller vin

Amerikanskt val

Tids nog kunde saker och ting lugna ner sig. Av näst intill oförklarliga anledningar, rapporteras inte en enda person ha avlidit som följd av slagsmålen. Även antalet skador som behövde sjukvård var relativt lågt med tanke på det kaos som utspelat sig. Blev det några som helst konsekvenser på det våldsamma beteendet? För den anglikanska befolkningen i Philadelphia, blev saker och ting inte direkt bättre.

Politiskt sätt var det ett fiasko. Som resultat av våldet hade de besudlat sitt namn, och resten av stadens invånare blev avskräckta från att lägga sina röster på anglikanska kandidater i valet. Även deras annars så fria spritkonsumtion fick sig en törn, då nya lagar och reglementen infördes för att få bukt på det hämningslösa drickandet. Det sägs att våld inte löser några problem, och för de stackars Philadelphiaborna tycks detta uttryck stämma väl. Till historien gick de dock, när de stod gästabud för det största krogslagsmålet någonsin! En fjäder i hatten, eller i alla fall en droppe näsblod på kullerstenarna.

 

Fortsätt läsa