KONTAKTA MED OSS

Lista

Världens största lyxbåtar

Publicerad

den

Lyxyachts huvudbild

De rika har en vana av att lägga ut ofantliga mängder pengar på så kallade ”lyxbyggen”. Vare sig det gäller bostäder eller sjöfarkoster, kan man räkna med att inga besparingar görs när världens krösusar öppnar plånboken. Nedan har vi listat världens fem största privatägda lyxbåtar.

Ut på de vida haven

Människan har varit sjöfarande i årtusenden. Från att vi först började slänga en bit bark i ån att färdas på, har det funnits en fascination över att resa på de blå vågor som täcker den större delen av våran lilla planet. Med tiden har dock konsten att bygga båtar utvecklats markant. Från att förlita sig på vinden i seglen, finns det idag helt elektroniskt drivna farkoster.

Med utvecklingen har även storleken minst sagt ökat. Idag kan man finna monstruösa konstruktioner ute i havet, varav vissa är privatägda. Nedan kommer det nu att listas fem riktigt ordentliga båtar, vars omfång gör dem till de största yachterna i världen.

5. Dilbar – 156 meter

Dilbar

Den här farkosten konstruerades i 2015 av skeppsbyggarna Lürssen i Tyskland. Båten ägs idag av den ryske oligarken Alisher Usmanov, som spenderade en ansenlig summa för att få sin lilla båt i vattnet. Usmanov är dock ingen främling för pengar. Han uppskattas vara värd cirka 200 miljarder svenska kronor, en förmögenhet han samlat på sig genom att investera i den ryska gruvindustrin. Hans yacht Dilbar är 156 meter i längd, och drivs av en besättning på över 80 personal.

4. Dubai – 162 meter

Dubai

Som namnet avslöjar ägs lyxyachten Dubai av en rikeman från mellanöstern. Båten tillhör Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president av Förenade Arabemiraten. En man med miljarder på kontot, investerade han i sin båt i 1995. Elva år senare stod Dubai klar i 2006, då den sjösattes skeppsbyggarna av Blohm + Voss  och Lürssen. Yachten är enorm, och till ett värde av cirka 4 miljarder svenska kronor uppmäter Dubai hela 162 meter i längd.

3. Eclipse – 162.50 meter

Eclipse

Ännu en rysk oligark träder in på den här listan med yachten Eclipse, byggd i 2009. Den här gången är det fotbollslaget Chelsea FCs ägare och naturgasmagnaten Roman Abramovich som får äran att profilera med sin rikedom. Värd cirka 125 miljarder svenska kronor, är det inte konstigt att den ständigt lyxsökande Abramovich ville ha sig ett vrålåk på de sju haven. Båten mäter upp till 162.50 i längd, och är beroende av en besättning på cirka 70 personal för att kunna drivas. Utöver de otaliga rummen på Eclipse, kommer den här farkosten även med två plattformar ämnade för helikoptrar.

2. Fulk Al Salamah – 164 meter

Fulk Al Salamah

På listans plats nummer två finner vi en båt som tillhör ett familjekollektiv. Det är inga andra än Sultanen av Oman och hans familj som har den här yachten i ägo. Fulk Al Salamah är minst sagt i den större klassen av båtar. Namnet översätts till ”Fredens Skepp”, och med sina 164 meter i längd finns det ingen tvekan om att man säkerligen känner sig fridfull vid en av dess pooler. Yachten byggdes i 2016 i Italien, och har de senaste åren legat förtöjd vid en av Omans otaliga hamnar för lyxbåtar, från vilka den då och då gör små utflykter ut på de vida haven.

1. Azzam – 179 meter

Azzam

 

Azzam översätts till svenska som ”Resolut”. Ett passande namn på en gigantisk skapelse ämnad för sjögång. Båten byggdes i 2013, och har sedan dess varit världens största privatägda lyxyacht som går att finna. För att ge en så bra beskrivning som möjligt i textform av denna monstruösa konstruktion, kan det avslöjas att Azzam bland annat har rum för en mindre ubåt, vilken kan sjösättas när ytvattnet blir alltför tråkigt att beakta.

Den ägs av Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, den sittande ”presidenten” av Förenade Arabemiraten. Sheikh Khalifa, som han kallas i folkmun, och hans familj sägs vara värda cirka en och en halv biljon svenska kronor! Med denna ofantliga rikedom på händerna, hör det till att man visar upp sin förmögenhet genom att investera i ett smärre kryssningsfartyg som privat farkost. Azzam är hela 179 meter i längd, och kommer troligen besitta tronen som den största lyxyachten i världen en längre tid. Inte helt olikt hur dess ägare antagligen kommer besitta sin position som ”president” en längre tid utan större svårigheter…

 

Fortsätt läsa