KONTAKTA MED OSS

Lista

Svenska spioner – Landsförrädarna mitt bland oss

Publicerad

den

Spion med texten: "Svenska Spioner Genom Tiderna"

I takt med att de teknologiska aspekterna av det moderna livet blir allt bättre, har informationsutbyten blivit betydligt enklare. Detta har i sin tur lett till att oron för spioneri ökat i de västerländska samhällena. Sverige är inget undantag. Här nedan kommer du nu kunna läsa om fyra av vårt lands mest okända spioner genom tiderna.

Skuggornas mästare

Vad får en person att överge alla sina nationstillhörigheter, lojalitet och kärlek för fäderneslandet? Handlar det om ekonomiska motiveringar, eller ett djuprotat förakt gentemot ens frändefolk? Oavsett hur man kommer in på vägen av landsförräderi, har Sverige haft sin beskärda del av medborgare som spionerat åt andra makter.

Namn såsom Bergling och Wennerström spökar än i de ljudisolerade korridorerna hos Säkerhetspolisen. Genom åren har de svenska underrättelsetjänsterna hos såväl polismyndigheten som försvarsmakten arbetat för att säkra Sveriges mest vitala information och hemligheter. Trots detta gedigna arbete, har det ändå skett läckor som äventyrat vår nations säkerhet på den globala scenen.

Nyligen kom ett nytt fall upp i våra svenska domstolar, där två bröder ställdes inför rätta för spioneri. Det kan således vara lägligt att ta en titt på tidigare maskerade män som arbetat åt fientliga stater på svensk mark. Här nedan följer en lista på fyra svenskar som använt sin priviligierade position till att spionera på Sverige.

  • Stig Bergling
  • Bertil Ströberg
  • Mirko Klöverberg
  • Stig Wennerström

Stig Bergling

stig bergling

Det första namnet på vår lista är även ett av de mest ökända i svenska spionsammanhang. Det handlar om ingen annan än Stig Bergling. Han var inte direkt en definition av en klassisk spion som infiltrerar och roffar åt sig känslig information över ett par år. I stället så sålde han en pärm med hemliga dokument vid ett tillfälle till den ryska militärunderrättelsetjänsten GRU i början på 70-talet.

Det var dock nog för att Bergling skulle fällas för grovt spioneri, en dom som resulterade i livstidsfängelse. Innan han kunde fällas lyckades Bergling tillsammans med sin ungdomskärlek fly till sin ”arbetsgivare” i Moskva. Lyckligtvis fick dock det svenska polisväsendet slutligen fast på honom.

Bertil Ströberg

Bertil Ströberg är ytterligare ett namn som förknippas med landsförräderi i Sverige. Likt Bergling handlade det här om säljandet av hemliga dokument till Polen vid ett tillfälle. Ströberg var dock en officer i det svenska flygvapnet vid den tidpunkt han valde att vända sitt fosterland ryggen åt.

bertil ströberg

Kort efter att uppgifterna sålts till den polska staten, blev han arresterad för sitt försmädliga beteende. Ströberg fick således kliva upp i domstolen, där han slutligen fälldes för grovt spioneri. Fram till sin död i 2012 förnekade denna tidigare överstelöjtnant att han skulle ha spionerat på Sverige.

Mirko Klöverberg

Mirko Klöverberg är en svensk spion som arbetade för underrättelsetjänsten för dåvarande Tjeckoslovakiens räkning. Han var även född i detta land, men emigrerade till Sverige i slutet på 60-talet. Han lämnade både hustru som son bakom sig i sitt fosterland för att påbörja ett nytt liv med en ny familj i Landskrona.

Under 70-talet började dock Klöverberg att åter besöka sin ungdoms nation och familjen han hade kvar där. Det var under en av dessa resor som han blev kontaktad av en tjänsteman för den tjeckoslovakiska underrättelsetjänsten och erbjuden pengar i utbyte mot kartor över Sverige.

Detta utbyte skedde på ett särskilt vis, väl värt en en spionnovell. Han skulle nämligen lägga de dokument han smugglade ut från Sverige i nedgrävda lådor, vilka senare hämtades upp av hans arbetsgivare. När Säpo väl fick nys om vad som försiggick, kunde de i 1986 kunde gripa Klöverberg som följaktligen dömdes till 3 års fängelse för olovlig underrättelseverksamhet.

Stig Wennerström

stig wennerström

Sist men långt ifrån minst på vår lista har vi Stig Wennerström, antagligen Sveriges mest avskydde och ökända spion. I en tid av oro i Europa över Sovjets utbredande maktgirighet, valde han att förkasta sin kärlek till Sverige och bli en av GRU:s främsta informatörer i väst.

Wennerström var en högt uppsatt officer inom den svenska försvarsmakten när han började spionera åt Sovjet. Han blev rekryterad när han studerade ryska i Riga. Det uppskattas att han arbetade åt ryssarna i minst femton år mellan 1948-1963. Under denna tid överlämnade han mängder med känslig och hemligstämplad information till den sovjetiska underrättelsetjänsten.

Tillslut kunde han dock arresteras, varpå en dom på 20 års straffarbete utfärdades för grovt spioneri. Det faktum att den svenska Säkerhetspolisen haft ögonen på Wennerström sedan 1943 väckte förargelse bland folket. Misstankarna mot honom hade existerat i 20 år innan han kunde sättas i arresten. Wennerström blev villkorligt frigiven i 1974 och avled i 2006.

Fortsätt läsa