KONTAKTA MED OSS

Hemskt

Världens giftigaste spindlar

Publicerad

den

Bilder på olika spindlar med spindelbett

Med åtta ben, sylvassa gaddar och en satans massa ögon är spindlar och dess spindelbett ett av de mer fascinerande djurliven på jorden. De är även en uppkomstkälla för många mardrömmar hos oss människor. Dessa effektiva jägare bär allt som oftast på någon typ av gift, vilket kan variera från helt oskadligt till riktigt hemska symptom. Här kommer du kunna läsa om fem av världens giftigaste spindlar.

Ett spindelbett utan dess like

Som svenskar, kan vi vara glada över att undslippa många av de mer farliga djuren som existerar på vår planet. Det finns tillexempel inte många giftiga spindlar i Sverige. Vi behöver heller inte vara oroliga över tigerattacker, hajar eller ormar med extrem potential till att döda. Dessa levnadsomständigheter tillfaller i stället folk från mer exotiska platser.

Spindlar har ofta gestaltats som väldigt farliga kryp genom vår historia. De har ett utseende som många finner skräckinjagande och ackompanjerar det med en ordentlig bitkraft. Spindelbett är dock inte så farliga som myten ofta säger. Det brukar höra till ovanligheterna att folk faktiskt dör efter att de blivit ett mål för en upprörd spindel.

Världens giftigaste spindel finner man dock långt borta frän Sveriges gränser. De spindelbett som kan åstadkomma potentiell död härstammar främst från varmare klimat. USA, Sydamerika och Australien är typiska platser där många giftiga ting hör hemma. Här nedan har en lista sammanställts på fem av de dödligaste spindlarna du finner i världen.

Giftigaste spindlarna på jorden

  • Brasiliansk vandrande spindel
  • Svart änka
  • Loxosceles reclusa (Brown recluse)
  • Redback-spindel
  • Trattminörspindel (Sydney funnel-web)

Brasiliansk vandrande spindel

Brasiliansk vandrande spindel för spindelbett

Den brasilianska vandrande spindeln (Phoneutria fera) är en åttabenad varelse som besitter ett ordentligt spindelbett att dela ut. De går, som namnet vittnar om, att finna i den brasilianska regnskogen. Till storleken kan den brasilianska vandrande spindeln växa sig ganska så stor, vilket den utnyttjar till att jaga byten som är betydligt större än vad de själva är.

Giftet i gaddarna tillhör ett av de dödligaste i spindelriket och kan komma påverka människor mycket negativt. Det finns fall där folk har dött efter de blivit bitna av den här spindeln. Man får således se upp över vart man sätter fötterna under en vandring i Amazonas.

Svart änka

Svart änka för spindelbett

Möjligen en av de mest ökända spindlarna, är den svarta änkan (Latrodectus mactans) ett giftigt kryp som kan vara skräckinjagande för de som lägger ögonen på en. Det måste sägas att mycket om denna spindel är en överdrift vad det gäller giftets potential. Det säger dock inte att du helt oberört kan ta ett spindelbett från den här arten.

Ett dödsfall är möjligen inte att förvänta, men det kan göra riktigt ont och lämna men under den tiden som giftet består i kroppen. En svart änka-spindel är enkel att identifiera genom den svarta kroppen med röda markeringar undertill. De hör hemma i hela världen, där de finner sina tillhåll i små mörka utrymmen.

Loxosceles reclusa (Brown recluse)

Brown recluse spindel

Spindelarten Loxosceles reclusa är betydligt mer känd vid sitt engelska namn, Brown recluse spider. Detta är en giftig spindel som hör hemma på den nordamerikanska kontinenten. En Brown recluse har ett rejält bett som gör riktigt ont och har bland annat beskrivits som att bli stungen av tio getingar samtidigt.

Det är även ett spindelbett som injicerar ett gift i målet, vare sig detta är ett byte eller en människa. Du kommer dock troligen inte dö om du blir biten av den här spindeln. Dödsfall har visserligen rapporterats, dock är de mycket sällsynta. Det kommer mestadels göra förbaskat ont, helt enkelt.

Redback-spindel

Redback-spindel för spindelbett

Redback-spindeln är en otrevlig varelse som definitivt förtjänar vara med på listan över världens giftigaste spindlar. Lyckligtvis är det här inte en av de arter som tillhör de giftiga spindlar i Sverige. I stället kommer du stöta på den här filuren om du befinner dig i Australien, där deras distinkta utseende är att frukta.

En Redback har som namnet tyder på röda markeringar på sin rygg. Utöver det är kroppen helt svart. De levererar ett spindelbett som med högsta sannolikhet kommer orsaka såväl svårt smärta som kramper. Denna spindelart kan även vara dödlig, även om det är ovanligt.

Trattminörspindel (Sydney funnel-web)

Sydney funnel-webspindel

Sist men inte minst har vi en typ av spindel som är ökänd för sitt extremt potenta gift. Det handlar då om den på svenska kallade Trattminörspindeln, betydligt mer känd utefter sitt engelska namn Sydney funnel-web spider (Atrax robustus). Likt ovannämnda Redback-spindeln, går även den här arten att finna i Australien.

Här ligger den allt som oftast och väntar nere i en håla på att ett byte skall komma vandrandes förbi. Sedan skuttar den upp och levererar ett så sju in i helsikes giftigt spindelbett. Med rätta anses Sydney funnel-web vara världens giftigaste spindel. De har även ett otäckt utseende, där en robust kropp är bestyckad med två enorma gaddar som vadar i gift.

Något som ytterligare gör denna spindel till en riktigt hemskhet att handskas med är att de vanligtvis besitter en aggressivitet som sällan syns i andra spindelarter. De har potential till att åsamka riktigt otrevliga sensationer genom ett bett, vilket de tycks vara medvetna om. Det bästa du kan göra om du ser en Sydney funnel-web komma spankulerandes längsmed golvet är att hålla ditt avstånd.

Giftigaste spindeln i Sverige

Sverige har inte särskilt mycket i väg av giftiga djur och kryp. När det kommer till potentialen till att döda finner vi främst dessa i vår mer storvuxna rovdjur. Den utan tvekan mest farliga spindeln i vårt land är den ovannämnda svarta änkan. Denna spindelart hör dock inte ursprungligen hemma här. Genom transporter över haven har vi fått ett antal som springer omkring bland hus och hem, men de är så få till antalet att de inte skall ses som något problem.

I stället finns det två typer av spindlar som är inhemska och kan leverera en dos gift i blodet på oss. Det handlar då om Kärrspindlar och Korsspindlar. Kärrspindeln kan man hitta främst på Öland. Dock har några emigrerat till till fastlandet i främst Kalmar. Korsspindlar går att finna över hela Sverige. De är igenkännliga tack vare ett vitt kors som sträcker sig över den gråa ryggen.

Även om de må vara giftiga, så kan ingen av dessa två spindelarter döda en människa med ett spindelbett. De är heller inte Sveriges största spindel. Sveriges största spindel är Skräddarspindeln. Den är mindre giftig, utan levererar sina bett mer med kraft. Det kan självfallet göra ont, men är inte hotande till din hälsa på något vis.

Så behandlar du ett spindelbett

När det kommer till svenska spindlar, finns det inte mycket du kan göra åt ett spindelbett. Skulle du ha olyckan av att bli biten, är tiden din bästa bot. Tids nog kommer smärtan gå över och irritationen i huden att försvinna. Det finns visserligen vissa salvor som hjälper mot geting- och bistick som även kan hjälpa vid ett spindelbett. Skulle du dock befinna dig utomlands där betydligt farligare varianter av spindlar rör sig, är det viktigt att du vidtar de rätta åtgärderna. I dessa fall kan du komma att behöva uppsöka sjukvård utifall att du blir biten av en särskilt giftig spindelart.

Fortsätt läsa