KONTAKTA MED OSS

Hemskt

Värsta Terrordåden i Europa

Publicerad

den

bomb för värsta terrordåden

Terrorattacker och attentat är inget nytt för världen. Genom århundradena har ideologier beväpnats och utsatt såväl civila som statsdesignerade mål samt folk för olika former av våldsaktioner. Det är dock särskilt påtagligt med denna typ av våldsamheter i dagens moderna värld. Överallt på vår jord förekommer det ständigt nya ondsinta angrepp som rubriceras som terrorism, även i Europa. Här nedan kan du läsa om fem av de mest brutala terrorattackerna på den europeiska kontinenten i modern tid.

5 av de värsta terrordåden som drabbat Europa

  • Lockerbiebombningen
  • Madridbomberna
  • Attackerna i Paris
  • Lastbillsattentatet i Nice
  • Bombdådet i Bologna

Värsta terrordåden: Lockerbiebombningen

Lockerbie värsta terrordåden

Ett av de värsta terrorattentaten som inträffat på europeisk mark de senaste 50 åren ägde rum i Skottland. Närmare bestämt, slog våldsmännen till i luften över de skotska hedarna den 21:e december 1988. Det var flyget Pan Am Flight 103 som utsattes för ett särskilt brutalt angrepp när en bomb som planterats ombord på flyget exploderade. Händelsen inträffade runt 19:00 på planet som färdades från Frankfurt i Tyskland till den amerikanska staden Detroit, Michigan. Än idag är det oklart vilken organisation som låg bakom dådet.

Det är dock känt att terroristceller i Libyen var involverade, vilket bland annat resulterade i arresteringen och domen av en libysk medborgare. Efter att bomben på planet detonerat, störtade det ner mot marken. Det slog ner i den lilla staden Lockerbie. Alla passagerare och flygbesättning på flyget avled till följd av attacken. Ytterligare fyra personer miste livet när planet kraschade mot marken. Den totala dödssiffran uppsteg till 270 personer.

Madridbomberna

Madrid värsta terrordåden

Madrid är en stad som bär på en lång och anrik historia. Det finns även mycket våldsamheter att finna i de dammiga gamla texterna som berättar om det historiska arvet i spanjorernas huvudstad. Inte minst var det här ett av högsätena för den spanska inkvisitionen, vilken spred skräck och död över landet under 1500-talet.

Det finns dock även båldsamheter som äger rum i Madrid i modern tid. I 2004 iscensattes ett hemskt terrordåd när ett tågsystem blev utsatt för flertalet koordinerade bombningsattentat. Dessa ägde rum den 11:e mars och var en aktion utförd av terroristgruppen Al-Qaeda. Bomb för bomb som small av tog livet av allt fler människor innan den totala dödssiffran stod fast vid 193 liv som släckts.

Värsta terrordåden: Attackerna i Paris

Paris värsta terrordåden

De 13:e november 2015 var inledningsvis en stillsam dag i Frankrikes huvudstad Paris. Lokalbor gick till sina arbeten, turister upplevde den historiska stadens attraktioner och duvorna samlades vid Champs-Élysées för den regelbundna matningen från entusiastiska fågelälskare.

Denna frid i ljusets stad skulle dock få ett abrupt avslut och i stället ersättas av skräck, vånda och död. Det var nämligen denna dag som terroristgruppen IS iscensatte ett antal fruktansvärda våldsdåd som tog livet av över 100 personer. På flera håll började skott att ljuda ut från automatvapen när terroristerna inledde sina attacker.

Sammanlagt drabbades sex platser runtom Paris, där bland annat en konsert blev målet för en ursinningslös våldsaktion. När dagen drog mot sin ände och våldet upphörde, låg 130 oskyldiga personer döda längsmed stadens gator. Sju av attentatsmännen kunde också räkans till de döda, för en sammanställd dödssiffra på 137 personer.

Lastbillsattentatet i Nice

Nice värsta terrordåden

Mindre än ett år efter att Frankrike blivit utsatt för det ovannämnda terrordådet, var det på nytt dags att läsa om extremistiska gärningar i landet. Denna gång stod dock staden Nice i fokus, när en helt vansinnig handling ägde rum från en terrorist bakom ratten på en lastbil. Den 14:e juli 2016 dundrade det tunga fordonet fram över Nices gator och rakt in i folkmassor längsmed Promenade des Anglais som löper längsmed medelhavskusten.

Datumet för attacken är en helgdag i Frankrike kallad Bastille-dagen, då landet firar ett av de viktigaste momenten under den franska revolutionen. Utan hänsyn för firandet som tog vid i staden, gick terroristen i sin lastbil till angrepp. Fordonet drämde in i flertalet personer som antingen dog vid anslaget eller ådrog sig svåra skador.

Attentatet pågick inte särskilt länge, då polis snart fick möjlighet att skjuta ihjäl terroristen. Det korta tidsrummet som han dock kunde vara aktiv visade sig vara förödande. Sammanlagt dog 82 personer till följd av attacken, vilket inkluderar gärningsmannen själv. Ytterligare 434 personer skadades som följd av detta exempel av de värsta terrordåden.

Värsta terrordåden: Bombdådet i Bologna

Bologna värsta terrordåden

Det femte terrorattentatet på listan skiljer sig lite från de ovanstående. Det var nämligen ingen islamsk extremism som låg bakom bombdådet i Bologna. I stället utfördes det av en radikal grupp av italienska neofascister som den 2:e augusti 1980 iscensatte en hemsk våldsaktion inriktad på civilbefolkningen.

En bomb placerades på en järnvägsstation i staden Bologna, vilken detonerade klockan 10:25. Det här var ett klockslag då många människor befann sig på de olika plattformarna och inne i stationshuset. Explosionen fick fruktansvärda resultat i offer. Sammanlagt så dog 85 personer till följd av bomben, medan över 200 låg skadade. De två gärningsmännen kunde gripas och dömdes till flertaliga livstidsdomar för attentatet.

Våld och förödelse för ideologi och religion

Det finns mycket som driver människan till våld. Det kan handla om självförsvar, ilska, vrede, sorg samt ett radikaliserat tankesätt. Den senaste tiden har den sistnämnda anledningen till att vi skadar varandra blivit mer påtaglig. Inte minst med tanke på de tre svenska fotbollssupportrar som nyligen utsattes för ett terroristdåd i Bryssel, där två av dem avled till följd av skottskador. Europa har under decennier behövt tampas med några av de värsta terrordåden som västvärlden genomlevt. Här ovan kan du läsa om fem av de terroristattentat som krävt mest liv på den europeiska kontinenten de senaste 50 åren.

Fortsätt läsa