KONTAKTA MED OSS

Lista

De fem bästa MMA-svenskarna Pound-for-Pound

Publicerad

den

Bästa MMA-fighters Sverige huvudbild

Att Sverige är ett atletiskt land finns det få tvivel om. Genom den moderna professionella tävlingshistorien har vi svenskar oftast presterat utöver förväntningarna. Ett litet land med gott kamphjärta. Nedan listar vi de fem svenskar som gjort bäst ifrån sig inom MMA.

Framåt, gossar blå!

Inom den sportsliga sfären finns det ingen brist på svensk framgång. Vem kan glömma tennisfenomenet kring Björn Borg, eller Ishockeylandslagets triumfer genom tiderna? Det tycks som om oss nordfolk är väl anpassat till att tävla med världseliten, oavsett vilken sport det handlar om. En av de nyaste grenarna av kampsporten, MMA, är ännu en arena på vilken Sveafolk har presterat väl. Titelutmaningar till dominerande insatser mot respektabelt motstånd har lett till att det inte är alltför ovanligt att se den svenska fanan profilera under matcher världen över.

I den här artikeln har vi med hjälp av den så kallade Pound-for-Pound rankningen sammanställt en lista på de fem bästa svenskarna  MMA genom tiderna. Vissa av namnen kommer säkerligen att kännas igen, medans andra möjligen kan vara främmande. Nyvunnen framgång eller dagsform kommer inte att inkluderas. Det som är viktigt i den här listan är vad man presterat hittills genom sin karriär, och är därför öppen för redigering med tidens gång! Mot slagskämparna!

5. Nicholas ”Nico” Musoke

Nicholas Musoke

På femte plats över Sveriges P4P-lista i MMA finner vi Nicholas Musoke (16-5, 1 NC) den rutinerade 35-åringen har under en längre tid presterat på högsta nivå i buren, där han bland annat i 6 matcher har tävlat i världens främsta MMA-organisation, UFC. Fortfarande aktiv, var det dock ett tag sedan man senast fick se ”Nico” ta plats på canvasen. Den 7 december 2019 tog han upp till kamp mot amerikanen Marcelo ”Mello” Alfaya (18-11, 1 NC), en match som svensken vann via enhälligt beslut. Segern blev Musokes tredje på raken.

4. Magnus ”Jycken” Cedenblad

Magnus Cedenblad

Mellanviktaren Magnus Cedenblad (14-5) har äran att vara en av de första svenskarna att ta sig till UFC. Väl där presterade han utöver förväntningarna, och kunde samla på sig ett matchfacit på 4-2 i organisationen. Magnus, kallad ”Jycken” som smeknamn, lade handskarna på hyllan i 2016, och har sedan dess profilerat i svenska MMA-sammanhang. Han är bland annat expertkommentator under UFC-galor, samt som han fortsätter att träna MMA på Allstars-gymmet i Stockholm.

3. Ilir ”The Sledgehammer” Latifi

Ilir Latifi

Trots att det har gått lite knackigt för Ilir Latifi (15-8, 1 NC) den senaste tiden i UFC, hör han ändå hemma på den här listans plats nummer 3! En UFC-veteran i sann bemärkelse, har den nu 38-årige svenskan presterat på mycket hög nivå i organisationen under cirka åtta år. Stark, tålig och hänsynslös i sin ground ’n’ pound, har Latifi gjort sig väl förtjänt av sitt smeknamn ”The Sledgehammer”. Efter att ha spenderat en längre tid som lätt tungviktare i UFC, tog Ilir klivet upp till tungviktsklassen i februari förra året, där han hittills samlat på sig ett facit på 1-1 i matcher.

2. Nicklas ”King in the North” Bäckström

Nicklas Bäckström

På andraplats finner vi möjligen ett något mindre känt namn inom den svenska MMA-scenen. Nicklas Bäckström (11-3, 1 NC) var aktiv inom sporten i enbart cirka åtta år, mellan 2009-2017. Han gick i pension 2019, efter att inte ha gått en match på över två år. Under sin tid som fighter, var Bäckström dock ett hot att räkna med. Han tävlade som fjäderviktare, där han bitvis kunde dominera med sina färdigheter såväl i det stående som på marken. Även om hans korta tid i UFC inte gick som önskat, kunde han avsluta karriären på topp med tre vinster på fyra matcher.

1. Alexander ”The Mauler” Gustafsson

Alexander Gustafsson

Ett namn som är synonymt med nordisk MMA-framgång, står Alexander Gustafsson (18-7) som den bästa svenskfödde atleten genom tiderna inom sporten. Än idag, trots den senaste tidens förluster, ser vi upp till ”The Mauler” som våran främsta slagskämpe i oktogonen. Fortfarande aktiv, har han vid endast 34 års ålder lämnat efter sig ett evigt arv. Efter att ha utmanat om den lätta tungviktstiteln i UFC vid tre tillfällen, tog Gustafsson klivet upp till tungviktsdivisionen förra året.

Där blev det ytterligare en förlust, när han inte mäktade med att bemästra den tidigare mästaren i viktklassen Fabricio ”Vai Cavalo” Werdum (24-9-1, 1 NC). Ack den som ger sig dock! Alexander förväntas snart gå sin andra kamp som tungviktare i organisationen, där hans fantastiska boxningsförmåga och stryktålighet kan leda till många fler triumfer för den skicklige svensken!

 

Fortsätt läsa