KONTAKTA MED OSS

Hemskt

Värsta benbrotten i MMAs historia

Publicerad

den

Benbrott i MMA huvudbild 2

Ibland gör det riktigt, riktigt ont att vara professionell kampsportsutövare. Skador såsom uppslagna sår, stukningar och hjärnskakningar hör till vardagen. Ibland kan det dock bli mer allvarligt än så, vilket vi kommer ta upp i denna lista på de fem värsta benbrotten i MMA.

Smärta och brustna ben

Närhelst man får bevittna ett benbrott under en kampsportsmatch, får man den där lite kvalmiga känslan i magen. Vi alla vet hur det känns när det gör riktigt ont, och ett knäckt ben eller arm tycks tillhöra det övreskiftet av smärtpyramiden. Vissa av oss har möjligen själva upplevt frakturer och benbrott, och kan då sympatisera med den olycklige slagskämpen på en mer personlig nivå. För oss andra, kan vi bara föreställa oss hur förbaskat ont det måste göra!

Det har inte varit någon brist på benbrott genom MMA-historien. Även om det inte är det vanligaste som förekommer i en match, är den höga graden av frakturer förståelig. Sporten är en distinkt våldsam en, när två personer går in för fullt i hopp om att finna segern i den andres blod. Nedan skall vi nu lista de fem benbrott som varit de mest hemska genom MMAs tid här på jorden.

5. Dave Harrt knäcker benet på Corey Hill

Den 10 december 2008 under UFC-galan Fight for the Troops 1 ställdes de två slagskämparna Corey ”The Real Deal” Hill (6-9) och Dale Harrt (6-3) mot varandra i en batalj. Matchen löpte på relativt så väl genom den första ronden. Tidigt in i den andra dock inträffade något mycket olyckligt, speciellt för Hill. Endast tio sekunder in, slungade amerikanen iväg en vårdslös benspark, vilken blockerades av Harrt.

Följaktligen föll Hill tillbaka ner på canvasen med ett löst hängande högra smalben. Det hade gått av i och med aktionen, och omedveten om sin motståndares situation, slängde sig Harrt över ”The Real Deal” och började utdela slag i sin ground ’n’ pound. Det tog domaren i kampen cirka ytterligare 10 sekunder innan han förstod vad som hade inträffat, och gick prompt in för att stoppa matchen.

https://www.youtube.com/watch?v=wRiuTVHWPAg

4. Alexander Shlemenko krossar knäskålen på Jared Hess

 

På plats nummer 4 i den här listan hittar vi en exceptionellt våldsam ryss och hans påhitt i Bellator-buren. Den 27 maj 2010 ställdes Alexander Shlemenko (60-13, 1 NC), med det passande smeknamnet ”Storm”, mot amerikanen Jared Hess (11-4-1) i en mellanviktskamp. De två stred på väl genom bataljen, där båda fann resultat med sina anfall. Dock tycktes Shlemenko ha övertaget i matchen inför den tredje och sista ronden.

Det skulle visa sig att han även var den av de två som hade avslutet i hand. Cirka halvvägs in i den tredje ronden slungade sig ryssen fram med ett flygande knä. Hans motståndare Hess föll ner mot canvasen, och lyckades på något vis att dra knäskålen ur led. Vad som följde var några groteska scener på det söndertrasade benet, som inte kunde hålla amerikanens tyngd.

jared hess benskada 2

3. Jose Landi-Jons orsakar ett benbrott på Brian Gassaway

Nu till en welterviktskamp som fick sig en illa utgång! Den 28 februari 2008 under galan TKO 32 – Ultimatum så ställdes de två welterviktarna i Jose ”Pele” Landi-Jons (29-16) och Brian ”Mandingo” Gassaway (29-20-2, 1 NC) mot varandra. Det bästa sättet att summera matchen på är möjligen med ett litet rim, som lyder: ”De två kämpade på tills Gassaway inte längre kunde stå.”

Cirka femtio sekunder in i den andra ronden av tre, slungade amerikanen Gassaway iväg en benspark med sitt högra skenben. Landi-Jons blockerade den våldsamma attacken, och överförde därmed all skada till ”Madningo”. Benet knäcktes i tu, och jänkaren föll till canvasen. Väl där fick han motta ett par slag från sin brasilianske motståndare, tills domaren kunde kliva in och stoppa bataljen.

2. Ett hemskt brutet ben

På listans andra plats finner vi två relativt okända fighters. Vad man vet om deras kamp är att den slutade på sämsta, tänkbara vis för mellanviktaren Bryan Jones Jr. Den olyckliga händelsen ägde rum endast 30 sekunder in i den första ronden, när hans motståndare Justin Lee Fowler drämde ner Jones i mattan följande en fin brottningsmanöver. Jones landade med hela sin kroppstyngd samt den av hans motståndare på sitt vänstra ben, vilket vek sig under honom och gick av. Enligt vittnen som var där, kunde man högljutt höra hur skelettet gav vika för tyngden och våldet. Hiskeligt hemskt!

Röntgenbild brutet ben

1. John Gettle ger ”armbrytning” en ny definition mot William Kowalski Jr.

Visuellt som rent känslomässigt, är det här en av de mest fruktansvärda benbrotten i MMA-historien. Den 26 februari 2010 ställdes Frank Mirs protegé John Gettle mot landsmannen William Kowalski Jr. i sin första amatörmatch för de båda. Kampen löpte på relativt väl fram till den andra minuten av den andra ronden. Med sin motståndare på marken under sig och i kontroll på toppen, började Gettle att låsa in ett kimura-grepp.

Det gick lite för bra för den vältränade Gettle, som följaktligen knäckte armen på sin motståndare inför kommentatorernas och publikens förfärade blickar. Med ett *Snap!* gick Kowalskis arm av, och Gettle kunde vandra hem den kvällen som segraren efter en teknisk submission. Det blev inte mycket mer av MMA för vare sig Gettle eller Kowalski följande den här matchen. Den förstnämnde gick enbart två matcher som professionell, medans Kowalski lade handskarna på hyllan följandes den minst sagt förkrossande amatördebuten i 2010.

 

 

Fortsätt läsa