KONTAKTA MED OSS

Lista

Världens 5 rikaste Formel 1-förare

Publicerad

den

formel 1 rika män huvudbild

Sätter man sig bakom ratten för att delta i ett Formel-1 lopp, kan mycket pengar väntas en. Sporten har som tradition att betala ut ofantliga summor till de tävlande, som allt som oftast lämnar körbanan bakom sig som multimiljonärer. Här listar vi fem av dessa fartgalna krösusar.

Motorer och bankkonton

Att sport lönar sig för den framgångsrike är ingen nyhet. Genom århundradena har atleter blivit välkända namn, vars plånböcker buktar inför en stadig och näst intill överväldigande inkomst. Detta var lika sant då som nu. Dagens sportstjärnor kan vara bland de rikaste i världen, med ohyggliga summor pengar på kontot. Med tanke på det stora samhällsintresse som existerar kring tävlande på professionell nivå, är de flesta sporter utformade som så att de skall tjäna så mycket pengar som möjligt.

En av de ”rikaste” sporterna i det anseendet är motorsport. Män och kvinnor villiga att rusa omkring i flera hundratals kilometer i timmen får väl betalt för sina åkturer. Här har vi sammanställt en lista på de rikaste utövarna av en av motorsportens mer populära grenar, Formel-1.

5. Alain Prost – $185 miljoner (ca. 1,6 miljarder kronor)

Alain Prost

Som första namn på den här listan finner vi den franske föraren Alain Prost. Nu pensionerad från Formel-1, lyckades han köra in över en och en halv miljard svenska kronor under sitt tävlande. Prost vann vid fyra tillfällen världsmästerskapet i sporten, bedrifter som tycks ha lönat sig väl för fransosen! Även om han inte sitter bakom ratten längre, har Prost lyckats väl på investeringsfronten. Det finns ingen risk att han finner sig i ett fattighus under sin levnadstid.

4. Kimi Raikkonen – $200 miljoner (ca. 1, 7 miljarder kronor)

Kimi Raikkonen

Finländaren Kimi Raikkonen har via sin nordiska anknytning blivit något av ett hushållsnamn även här i Sverige. Fartgalen som få, håller 41-åringen fortfarande takten med dagens unga förare på körbanan. Det har minst sagt varit en lönsam karriär som Raikkonen har bakom sig. Under sin tid som förare, vilken sträcker sig över två decennier, har han lyckats köra in cirka 1,74 miljarder svenska kronor. Raikkonen var så framgångsrik under den tidigare delen av sin karriär, att han i 2009 bedömdes vara den nästbäst betalade atleten det året, enbart steget bakom golfaren Tiger Woods!

3. Fernando Alonso – $220 miljoner (1,9 miljarder svenska kronor)

Fernando Alonso

Spanjoren Fernando Alonso tar plats på en tredje position på den här listan med sina $220 miljoner. Under sin första stint inom sporten ansågs han vara en av de främsta förarna, vilket bevisades med hans enorma inkomster. Mellan 2005-2006 tog Alonso förstaplaceringen på vinstpodiet vid två tillfällen, vilket resulterade i en minst sagt god utbetalning. Han förväntas få in betydligt mer pengar nu, när han återvänder till sporten i 2021 följande en tids pension.

2. Lewis Hamilton – $280 miljoner (ca. 2,4 miljarder kronor)

Lewis Hamilton

Engelsmannen Lewis Hamilton är mer än bara en Formel-1 förare. När han först satte sin fot på den professionella racerscenen, var han ett ungt inslag bland alla vindbitna veteraner. Nu vid 36-års ålder, tillhör Hamilton själv den erfarna skaran av sporten. Det har gott mycket väl för engelsmannen i hans jakt på framgång på Formel-1 banan. Han rapporteras ha kört in nästan två och en halv miljard svenska kronor under sin karriär, en bedrift som kräver flertalet bankkonton! Nyligen involverad i flertalet kampanjer för Black Lives Matter-rörelsen, har Hamilton även sett stor ekonomisk framgång när det kommer till sponsorer.

1. Michael Schumacher – $780 miljoner (ca. 6,8 miljarder kronor)

Michael Schumacher

Slutligen, och främst på den här listan där han hör hemma, finner vi den mest framgångsrika Formel-1 föraren genom alla tider. Tysken Michael Schumachers namn är mer eller mindre synonymt med motorsport. I flertalet år har han stått som den bästa tävlande du kan finna på körbanan, och han har tjänat en ordentlig hacka tack vare sin sysselsättning bakom ratten. Schumacher uppskattas ha tjänat totalt cirka tre fjärdedelar av en miljard dollar med sitt tävlande, en siffra som uppnår till nästan sju miljarder svenska kronor. Pensionerad sedan 2010, fortsätter Schumacher att tjäna pengar på sitt märke än idag. Detta germanska fenomen kommer nog uppnå sin miljard i dollar inom kort.

 

Fortsätt läsa