KONTAKTA MED OSS

Lista

4 förbjudna dataspel

Publicerad

den

förbjudna dataspel för huvudbild

Innovation och nytänkande inom dataspelsindustrin är inte alltid uppskattat. Det händer att dessa nöjesvaror då och då finner sig under ett distributionsförbud. I den här artikeln skall vi ta en titt på fyra olika dataspel som någon gång har varit olovliga att sälja i ett eller flera länder.

När dataspel går för långt

Dataspelsindustrin har länge varit en genre av nöje- och underhållningssfären som utmanat våra sinnen och tolerans. Från de simpla arkadspelen till grafiska underverk av högsta prestanda, finner man allt man kan tänka sig på hyllorna i en spelbutik. Våld, strategi, äventyr och simulationer må möjligen vara de mest populära ämnena som blir bästsäljare.

Ibland kan dock inspirationen gå i överstyr. När ett dataspel anses vara opassande för samhället i det stora hela, kan det hända att de blir stämplade med ett förbud för distribution. I dessa fall tillhör de en ny kategori, den av de förbjudna spelen. Här kommer nu fyra dataspel som vid något tillfälle varit olagligt att sälja att listas upp. Riktiga otäckheter väntar här nedan!

Manhunt 2 (2007)

Det första spelet som träder in på listan kommer från utvecklarjätten Rockstar. Manhunt 2 släpptes i 2007, och var som namnet avslöjar en uppföljare till det första Manhunt-spelet. I Manhunt tar man kontrollen över en seriemördare, som på olika sätt och vis bestämmer sig för att göra vad dessa våldsgalningar gillar bäst: ta livet av folk.

Manhunt 2

Med fokus på extremt våld, möttes spelet med minst sagt kritiska ögon av ett flertal regeringar världen över. Manhunt 2 förbjöds i bland annat Storbritannien, Tyskland, Irland och Nya Zeeland. Efter ett par redigeringar, där en del av våldet censurerades, kunde spelet dock släppas i flera av de nationer som tidigare förbjöd det.

Custer’s Revenge (1982)

Vilken typ av spel kunde möjligen bli belagt med ett distributionsförbud så tidigt som i 1982? PacMan? Tennis? Svaret är arkadspelet Custer´s Revenge. Utvecklat av ett dotterbolag till en jätte inom porrindustrin, bör enbart detta faktum få ögonbrynen att resa sig. I Custer´s Revenge spelar man en soldat som tjänstgjorde under den välkände (eller i det här fallet ökände) amerikanske kavallerigeneralen George Armstrong Custer.

Custer's Revenge

Han gjorde sig ett namn under 1800-talet för främst två saker: Döda indianer samt bli dödad av indianer under slaget vid Little Bighorn. I spelet bärande hans namn, anses det vara hög tid för en av Custers soldater att utkräva hämnd. I lågt pixelformat skall man våldta en fastbunden indiankvinna, samtidigt som man måste undvika de pilar som ständigt regnar ner. Ämnet var även på den tiden minst sagt kontroversiellt och Custer’s Revenge förbjöds i flertalet länder som resultat.

Postal 2 (2003)

Här kommer ännu en uppföljare till ett kontroversiellt spel. Postal-serien är lite svår att komma underfund med. Det handlar mer eller mindre om att skapa så mycket kaos man bara kan på kort tid. Fyllt med mörk humor och möjligen ännu mörkare våld, springer man omkring i en värld där ens illvilja gentemot andra karaktärer är syftet med spelet. Bland de aktiviteter man kan utföra i Postal 2 ingår urinering, djurmisshandel, sexism samt spela golf med avhuggna huvuden. För det sista krävs det dock att man har en smärt liten spade till hands.

Postal 2

Det är därmed inte förunnat att spelet blev förbjudet för distribution i flertalet länder. Nya Zeeland gick hårdast åt, och lade bland annat en böter på hela $1,400 på de personer som äger en kopia av Postal 2. Det mest otäcka med Postal-serien är poängsystemet, vilket ger mer poäng för mord på en mörkhyad person än på en vit… lite väl onödigt att vara så uppenbar med rasismen, kanske.

RapeLay (2006)

Vi sparade ett av de mest störda spelet till sist. Det krävs inte mycket till engelskkunskaper för att lista ut vad RapeLay går ut på. Skapat av den japanska spelutvecklaren Illusion i 2006, förbjöds det av vissa regeringar enbart baserat på namnet. En kort och lätt liten sammanfattning av handlingen i det här spelet kan summeras med ett enda ord: Våldtäkt. I RapeLay spelar man karaktären som en sexförbrytare. Ens uppdrag är att tvinga sig på en moder och hennes två döttrar, varefter man förväntas våldta dem.

RapeLay

Förbudet mot distributionen av det här spelet är möjligen det mest förståeliga av alla på den här listan. Trots att spelet kom ut för cirka femton år sedan, är det fortfarande förlagt med ett förbud i länder såsom Argentina, Indonesien och Nya Zeeland. På andra ställen där det tekniskt sätt är lagligt att sälja RapeLay kan det vara svårt att finna. Det finns inte många butiker vare sig i den fysiska världen som online vilka vill erbjuda sina kunder en möjlighet till lite virtuell våldtäkt. När det kommer till RapeLay finns det en fråga som står över alla andra: … Varför?

 

Fortsätt läsa