KONTAKTA MED OSS

Hemskt

Mörkhyad man blir påhoppad av finne – vakterna griper offret

Rasismen är stor i det här klippet, när vakterna väljer att gripa offret!

Publicerad

den

Hemskt

Historiens blodtörstigaste bödlar

Publicerad

den

Galje med texten: Historiens Blodigaste Bödlar

Dödsstraffet är lyckligtvis inte något som vi i Sverige längre bekänner oss vid. En gång i tiden var vi dock intresserade av att ta livet av befolkningens brottslingar. Genom historiens gång har rättskippandet varit fyllt av blod och våld. Här nedan kommer vi att gå igenom fem av historiens mest brutala och effektiva bödlar, vilka med bilan och hängrepet till hands dräpte den gångna tidens kriminella i ohyggliga siffror

När rättvisan skippades genom blod

Det var inte lätt att dömas som en brottsling förr i tiden. Den inriktning på rehabilitation som dagens svenska rättssamhälle brukar sig av skulle ha varit ett främmande koncept för domstolarna för ett par hundra år sedan. Då fanns det en betydligt mer brutal och avhumaniserande syn på kriminella element, där bestraffningarna var just det: ett straff.

Man kunde bland annat som brottsling bli torterad under legitima former. Sedan var det inte ovanligt att ens liv gick ett mycket våldsamt öde till mötes inför bödelns yxa. Historien saknar inte exempel på dessa dödens bringare, vars arbete var att förse sina “klienter” med en dödsannons av den våldsammare arten. Här följer nu en lista på fem av de mest ökända och blodtörstiga bödlarna som historien känt till.

Franz Schmidt – Rådbråkaren

1500-talet var en brutal tid ur ett rättsligt perspektiv. Det fanns en hel hop med olika brott som ledde till bödelns snara, särskilt i den germanska delen av Europa. Tyskland har genom åren haft flertalet ökända yxmän, vilka tjänade sitt levebröd genom att ta livet av sina medmänniskor. En av de mest fruktade, och även välrespekterade, av dessa dödsmän var Franz Schmidt. Schmidt kom från en familj där bödelverksamheten var något av en tradition. Han var således mycket vältränad och professionell i sitt yrke.

En av de mer populära avrättningsmetoderna under Schmidts levnadsår som bödel var rådbråkning. Det här straffet utspelade sig som följande: Den dömde bands fast antingen på en brits eller ibland ett hjul. Därefter använde bödeln en slägga eller hammare för att successivt krossa ben, knäskålar och armar under en mycket smärtsam process vilken slutligen ledde till att offret avled. Det är oklart hur många män och kvinnor som Franz Schmidt bragde om livet. Dock tros siffran vara över sexhundra.

Jan Mydlář – Prags dödsman

giljotin

Nästa bödel på vår lista har en intressant livshistoria innan han trädde in i det ökända yrket. Jan Mydlář föddes i dagens Tjeckien, där han initialt hade drömmar om att bli läkare under slutet av 1500-talet. Dock ville hans öde annorlunda. Under sina medicinska studier träffade han sin blivande fru, ett giftermål som skulle få ett abrupt och tragiskt slut för den unge Mydlář. Enligt historien, skall hans hustru ha blivit dömd till döden för ett brott.

Mydlář fattade då beslutet att avsluta sina studier och i stället ansluta sig till bödlarna i Prag, med hopp om att kunna rädda livet på den kvinna han älskade. När hon ändå mötte döden vid vid snaran, skall Mydlář  i sorgen ha bestämt sig för att fortsätta som bödel. Under sina aktiva år uppskattas han ha tagit livet av flertalet hundra dömda brottslingar, vilket gav honom hans nu ökända smeknamn som “Prags dödsman”.

Charles Henri-Sanson – Kungens baneman

En kall morgon den 21:a januari 1793 fördes en mycket förnäm man till giljotinen i Paris. Det ar ingen annan än den franske konungen, Louis XVI som skulle möta sin död det datumet. Den ansvarige för halshuggningen var en fransk bödel, Charles Henri-Sanson, ett namn som skulle bli synonymt med avrättningar under den franska revolutionen.

Sanson var en ung elev till en annan känd fransk bödel när revolutionen först bröt ut. Det tog dock inte lång tid för honom att bli den mest ökända rättskiparen i landet. Under sin karriär uppskattas han ha avrättat över tretusen människor, varibland man kan finna både namnet på en konung samt revolutionens ledare, Robespierre.

Lady Betty – Kvinnan från helvetet

snara

Vad leder en människa till yrket som bödel? Det här är möjligen en fråga som många ställer sig, då yrket involverar blod, våld och en brutal hänsynslöshet. För en irländsk kvinna, enbart känd som “Lady Betty“, var svaret på den här frågan dock ganska så självklart. Hon blev bödel för att rädda sitt eget skinn. Efter att ha mördat och rånat en ung man, som visade sig vara hennes egen son, dömdes Betty till döden. När hon väl befann sig inför galjen tillsammans med ett par andra dödsdömda fångar fann hon dock en väg ut ur sin prekära situation.

Bödeln om skulle ansvara för hängningen den dagen var sjuk. Lady Betty erbjöd sig således till att själv hänga de andra, så länge hon fick leva som resultat. Utan att blicka genomförde hon så avrättningarna den dagen och blev därefter den officiella bödeln i staden Roscommon på Irland i slutet av 1700-talet. Känd som “Kvinnan från helvetet”, skall Lady Betty ha hängt runt 200 män under sin karriär.

Giovanni Battista Bugatti – Hammarsvingaren

Sist men inte minst har vi en bödel från Italien. Giovanni Battista Bugatti var endast 17 år fyllda när han blev den officiella bödeln för den påvliga staten i Rom. Känd för sina ytterst brutala avrättningar med en hammare kallad Mazzatello, tog Bugatti livet av över 500 människor under sina levnadsår som rättskipare.

Skildrad i en bok av Charle Dickens, beskrivs Bugatti som en brutal man utan mycket till samvete eller empati för sina offer. Som bödlar gjorde under 1700-talet, levde Bugatti ett liv i ensamhet. Han rörde sig aldrig på Roms gator, utan levde i ett litet hus utanför staden. Folk förr i tiden må ha uppskattat spektaklet kring brutala avrättningar, men hade inte mycket tid över för bödlarna när väl straffet delats ut.

 

Fortsätt läsa

Hemskt

3 tragiska WWE-öden

Publicerad

den

amerikansk brottning huvudbild

Det är ingen hemlighet att det är vanligt med en alltför tidig bortgång inom den amerikanska brottningsvärlden. De män och kvinnor som utövar denna underhållningsform tycks förlora en ansenlig bit av livslängden när de kliver in i ringen. Nedan kommer vi lista tre amerikanska brottare med mycket tragiska öden.

När strålkastarljuset slocknar

Det är inte alltid lätt att vara en kraftigt muskulös man iklädd trikåer. Särskilt om dessa ackompanjeras av glitter, hög musik och vansinniga manövrar i en brottningsring. Den amerikanska underhållningsbrottningen må vara ett fenomen som inte tilltalar alla svenskar. Fejkat, överdådigt och med de mest bisarra händelseutvecklingarna i storyn känns som något hyperamerikanskt i grunden. Den typen av nöje tycks som handen i handsken för en nation som prioriterar egot och överdriven, ytlig maskulinitet.

De personer som ligger bakom de olika karaktärerna i brottningsringen tycks leva ett liv fyllt med äventyr och rikedom. Välkända namn som följs av en stor skara beundrare såväl i USA som i den övriga världen. Det kan dock vara en tillvaro som skär ut stora delar av den såväl fysiska som psykiska hälsan. Amerikanska brottare lever förvånansvärt korta liv jämfört med resten av befolkningen, ett otäckt fenomen som fått folk att ifrågasätta rutinerna som ingår i en brottares vardag. Vare sig det handlar om drogmissbruk, hjärtinfarkter eller självmord, faller dessa atleter likt flugor runtom den största organisationen i deras yrke, WWE. Nedan skall vi nu ta en titt på tre WWE-öden som hade en minst sagt tragisk utgång.

Chris Benoit, självmord

Chris benoit

Brottaren Chris Benoit föddes och växte upp i USAs granne till norr, Kanada. Där hade han redan vid 18-års åldern lyckats ta sig in på en av de bästa gymmen i landet för framtida underhållningsbrottare. Storvuxen och stark, låg Benoits kvalitéer i hans fysiska förmåga. Långt ifrån en showman, uppskattades han av fansen för vad han utförde i ringen. Benoit brottades i WWF (senare WWE) mellan 2000-2007, då hans liv som psykologiska välstånd plötsligt tog en fruktansvärd vändning.

Under sin tid i WWE fann han kärleken i en kvinnlig brottare vid namn Nancy. De två gifte sig prompt och såg snart även en tillökning till sin lilla familj i en son som fick namnet Daniel. En morgon i 2007 skulle dock den lilla, om än framgångsrika brottningsfamiljen slås i spillror. Av någon anledning, bestämde sig Chris för att plocka fram ett hagelgevär. Han laddade det dödliga vapnet med skarp ammunition och iscensatte sedan ett fruktansvärt brott. Med geväret i hand sköt han ihjäl både sin fru som sin son, innan an vände pipan mot sig själv och tryckte av. Alla tre förklarades som avlidna på platsen i ett fall som rubricerades som ett mord/självmord.

Owen Heart, fallolycka

Owen Heart

Owen Heart var under sin tid en av de mest populära brottarna i WWE. Han besatt både fysiken som charmen för att få publiken på sin sida och sades vara en högst professionell medarbetare. Heart brottades i organisationen tillsammans med sin bror Bret Heart. De två såg stora framgångar som tillhörandes WWEs elitskikt av atleter. Medans Owen var den mer storvuxne av de två, var Bret en kraft i sig med sin ofantliga personlighet och showman-kvalitéer. På höjden av sin karriär skulle Owen Heart dock gå sin död till mötes under mycket otäcka omständigheter.

Under ett evenemang den 23 maj 1999 var det tänkt att Owen, då i rollen som sin karaktär Blue Blazer, skulle firas ner med hjälp av en anordning från taket in i ringen. Fastspänd högt över publiken, lystes så Heart upp av strålkastarljusen inför sin imponerande entré. Till en början tycktes allt gå väl. Folkmassan nere på marken hurrade högt för sin hjältes ankomst, när Heart sakta men säkerligen kom allt närmre ringens canvas. Det gick dock inte snabbt nog. När han fortfarande var cirka 20 meter över marken, så brast anordningen han satt fastspänd i. Heart föll hela distansen, och förblödde kort därefter till följd av en avsliten aorta. Han blev 34 år gammal.

Randy Savage, hjärtstopp

Randy savage

Randy Savage är möjligen en av de mest populära amerikanska underhållningsbrottarna genom alla tider. Han står på toppen av kändisskapet inom branschen tillsammans med Hulk Hogan och The Rock. Savage hade en lång och gedigen karriär bakom sig. Han höll vid ett antal gånger bälten i organisationen under sin välkända karaktär “Macho Man” och var utan tvekan en publikfavorit genom sin karriär. Ett imponerande fysiskt exemplar och med en personlighet som minst sagt var extravagant, definierade Savage WWE-eran (då WWF) under 80- och 90-talet. Det var därmed ett trist öde som den en gång hyllade slagskämpen gick till mötes.

Efter att ha fått se sin fru dö av en överdos i 2003, blev det bara mer tragedi som följde Savage åt på livets väg. Tack vare de skador han ådragit sig under sin tid i den professionella brottningsringen, tvingades han vända sig till droger för att stilla smärtan i kroppen. Det tros att det var dessa preparat som låg till grund för hans bortgång i 2011, blott 58 år gammal. Savage led en hjärtinfarkt medans han satt bakom ratten på en bil. Följaktligen så var den då medvetslöse mannen med om en hemsk olycka. Även om kraschen i sig var makaber, fastslogs det att det var hjärtinfarkten som blev den avgörande dolkstöten som satte slut för hans liv.

 

Fortsätt läsa

Hemskt

Hjärtstopp i fotboll

Publicerad

den

Hjärtstopp i fotboll huvudbild

Ett av de hemskaste scenarion man kan tänka sig på en fotbollsplan är hjärtstopp. Under sommarens EM-turnering fick en bred publik uppleva just detta, när den danske mittfältaren Christian Eriksen kollapsade under en match mot Finland. Nedan har vi nu listat ett antal av dessa skrämmande incidenter.

Döende på planen

Det var en hiskelig scen som utspelade sig den 12 juni det här året i Köpenhamn. Under EM-landslagskampen i fotboll mellan Danmark och Finland, föll plötsligt Inter-stjärnan Chrisitan Eriksen ihop nära sidlinjen. Tillsynes först enbart avsvimmad, tog det inte lång tid innan desperata med- som motspelare började vinka in sjukvårdspersonal på planen. Eriksen hade lidit av ett hjärtstopp, och var döende. HLR (Hjärt- och Lungräddning) initierades så snart sjukvårdarna nått fram till den lealösa kroppen, och tids nog kunde de återigen få liv i den 29-årige dansken.

Även om scenariot som spelade ut sig verkar vara en fruktansvärd men sällsynt händelse, är det vanligare än man kan tro. Fotbollsspelare lider under en enorm fysisk press, vilket kan ha en negativ inverkan på hälsan. Särskilt om det finns underliggande hälsoproblem likt abnormiteter i hjärtat. Nedan har vi sammanställt en lista på tre fall av fotbollsspelare som lidit hjärtstopp under en fotbollsmatch. Till skillnad från ovannämnda Eriksen, avled de nedan av sina åkommor.

Marc-Vivien Foé

Marc-Vivien Foé

Den första olycklige själen att lida ett hjärtstopp på den här listan är Marc-Vivien Foé, 28, från Kamerun. Foé hade spenderat den större delen av sin karriär spelandes i Europa, där han bland annat var kontrakterad till klubbar såsom Lyon och Westham United. Det var dock under ett landslagssammanhang i Frankrike som den ödesdigra incidenten som tog hans liv inträffade. I en semifinalmatch under 2003 FIFA Confederations Cup ställdes Foés Kamerun mot Colombia.

Marc-Vivien Foé 2

Den 28-årige afrikanen såg ut att prestera väl fram tills den 72:e minuten, då han föll ihop på planen. Sjukvårdspersonal var snabbt framme, och arbetade på Foé en kortare tid innan de tog honom till arenans medicinska avdelning. Där fortsatte HLR-arbetet i hela 45 minuter, när de desperat försökte få igång hjärtat på spelaren. Det gick dock inte, och Foé förklarades död snart därefter till följd av ett medicinskt tillstånd kallat Hypertrofisk kardiomyopati, vilket ökar risken för hjärtinfarkt under fysisk stress.

Miklos Feher

Miklos Feher

Nästa inträde på listan tar oss till den portugisiska ligan Primeira Liga i 2004. Här möttes de två lagen Benfica och Vitória de Guimarães den 25 januari det året. I det förstnämnda laget spelade en ungersk anfallare vid namn Miklos Feher, 24. Han var inne på sin tredje säsong med det portugisiska storlaget, och hade presterat ganska så bra under sin tid som Benfica-anfallare. Matchen mot Vitória de Guimarães skulle dock visa sig bli den sista som Feher spelade.

Miklos Feher 2

Med 1-0 i ledning för hans Benfica, böjde sig plötsligt ungraren över och greppade tag om bröstet i märkbar smärta. Därefter föll han bakåt, och blev liggande på planen. Sjukvårdpersonalen på arenan rusade fram till honom, och började genast med att genomföra livsuppehållande aktioner. Medvetna om att Feher behövde specialiserad sjukvård så snabbt som möjligt, kördes en ambulans in på planen. Trots att de agerat snabbt såväl som korrekt, kunde sjukvårdarna inte rädda livet på ungraren, som sent samma kväll dödförklarades på ett sjukhus i huvudstaden Lisbon. Feher var enbart 24 år gammal. Likt med Eriksens kollaps, fångades Fehrers sista minuter i livet av Tv-kamerorna.

Antonio Puerta

Antonio Puerta

Sista incident av ett hjärtstopp i fotboll kommer från den spanska ligan La Liga. Den 25 augusti 2007 möttes lagen Sevilla och Getafe i en match som skulle få se en mycket olycklig händelse äga rum på spelplanen. Sevillas hemmagrodda stjärna Antonio Puerta, skulle enbart vid 22 års ålder få se sitt liv gå en abrupt och dramatisk ände till mötes. Puerta var fostrad i Sevillas egna akademi, och är än idag en av lagets som stadens guldstenar.

Likt de andra spelarna på den här listan, blev det uppenbart att någonting var fel med Puerta först efter att han kollapsat på planen. Sjukvårdspersonal kallades in, och kunde snart återigen få liv i den unge mittfältaren. Han var i ett sådant gott skick, att han för egen maskin kunde vandra av planen och in i omklädningsrummet. Där förlorade dock Puerta på nytt medvetandet. Han transporterades snabbt till ett närliggande sjukhus, där han genast fick genomgå ett par kirurgiska ingrepp.

Antonio Puerta 2

Det skulle dock inte löna sig något till. Sent på natten cirka tre dagar senare den 28 augusti, avled Puerta till följd av komplikationerna av diagnosen Hypertrofisk kardiomyopati. Han har hedrats av laget genom att bland annat fått sitt nummer pensionerat.

 

Fortsätt läsa

Rekommenderad