KONTAKTA MED OSS

Hemskt

UFC fighter misshandlar en kvinna

En känd MMA-fighter ger sig på en försvarslös kvinna

Publicerad

den

TUF-vinnaren av  ”The Ultimate Fighter Brazil 1″, har hamnat Rony ”Jason” Mariano Bezerra, i  rejält blåsväder.

Jason blev TUF-mästare vid UFC 147 när han ställdes mot Godofredo Pepey, där han vann genom enhälligt domslut.

Brasilianaren har förlorat tre av sina fyra senaste matcher samt fått en match ändrad till ett så kallat ”No Contest” på grund av ett misslyckat dopingtest där han testat positivt för hydrochlorothiazide.

Fortsätt läsa

Hemskt

Hjärtstopp i fotboll

Publicerad

den

Hjärtstopp i fotboll huvudbild

Ett av de hemskaste scenarion man kan tänka sig på en fotbollsplan är hjärtstopp. Under sommarens EM-turnering fick en bred publik uppleva just detta, när den danske mittfältaren Christian Eriksen kollapsade under en match mot Finland. Nedan har vi nu listat ett antal av dessa skrämmande incidenter.

Döende på planen

Det var en hiskelig scen som utspelade sig den 12 juni det här året i Köpenhamn. Under EM-landslagskampen i fotboll mellan Danmark och Finland, föll plötsligt Inter-stjärnan Chrisitan Eriksen ihop nära sidlinjen. Tillsynes först enbart avsvimmad, tog det inte lång tid innan desperata med- som motspelare började vinka in sjukvårdspersonal på planen. Eriksen hade lidit av ett hjärtstopp, och var döende. HLR (Hjärt- och Lungräddning) initierades så snart sjukvårdarna nått fram till den lealösa kroppen, och tids nog kunde de återigen få liv i den 29-årige dansken.

Även om scenariot som spelade ut sig verkar vara en fruktansvärd men sällsynt händelse, är det vanligare än man kan tro. Fotbollsspelare lider under en enorm fysisk press, vilket kan ha en negativ inverkan på hälsan. Särskilt om det finns underliggande hälsoproblem likt abnormiteter i hjärtat. Nedan har vi sammanställt en lista på tre fall av fotbollsspelare som lidit hjärtstopp under en fotbollsmatch. Till skillnad från ovannämnda Eriksen, avled de nedan av sina åkommor.

Marc-Vivien Foé

Marc-Vivien Foé

Den första olycklige själen att lida ett hjärtstopp på den här listan är Marc-Vivien Foé, 28, från Kamerun. Foé hade spenderat den större delen av sin karriär spelandes i Europa, där han bland annat var kontrakterad till klubbar såsom Lyon och Westham United. Det var dock under ett landslagssammanhang i Frankrike som den ödesdigra incidenten som tog hans liv inträffade. I en semifinalmatch under 2003 FIFA Confederations Cup ställdes Foés Kamerun mot Colombia.

Marc-Vivien Foé 2

Den 28-årige afrikanen såg ut att prestera väl fram tills den 72:e minuten, då han föll ihop på planen. Sjukvårdspersonal var snabbt framme, och arbetade på Foé en kortare tid innan de tog honom till arenans medicinska avdelning. Där fortsatte HLR-arbetet i hela 45 minuter, när de desperat försökte få igång hjärtat på spelaren. Det gick dock inte, och Foé förklarades död snart därefter till följd av ett medicinskt tillstånd kallat Hypertrofisk kardiomyopati, vilket ökar risken för hjärtinfarkt under fysisk stress.

Miklos Feher

Miklos Feher

Nästa inträde på listan tar oss till den portugisiska ligan Primeira Liga i 2004. Här möttes de två lagen Benfica och Vitória de Guimarães den 25 januari det året. I det förstnämnda laget spelade en ungersk anfallare vid namn Miklos Feher, 24. Han var inne på sin tredje säsong med det portugisiska storlaget, och hade presterat ganska så bra under sin tid som Benfica-anfallare. Matchen mot Vitória de Guimarães skulle dock visa sig bli den sista som Feher spelade.

Miklos Feher 2

Med 1-0 i ledning för hans Benfica, böjde sig plötsligt ungraren över och greppade tag om bröstet i märkbar smärta. Därefter föll han bakåt, och blev liggande på planen. Sjukvårdpersonalen på arenan rusade fram till honom, och började genast med att genomföra livsuppehållande aktioner. Medvetna om att Feher behövde specialiserad sjukvård så snabbt som möjligt, kördes en ambulans in på planen. Trots att de agerat snabbt såväl som korrekt, kunde sjukvårdarna inte rädda livet på ungraren, som sent samma kväll dödförklarades på ett sjukhus i huvudstaden Lisbon. Feher var enbart 24 år gammal. Likt med Eriksens kollaps, fångades Fehrers sista minuter i livet av Tv-kamerorna.

Antonio Puerta

Antonio Puerta

Sista incident av ett hjärtstopp i fotboll kommer från den spanska ligan La Liga. Den 25 augusti 2007 möttes lagen Sevilla och Getafe i en match som skulle få se en mycket olycklig händelse äga rum på spelplanen. Sevillas hemmagrodda stjärna Antonio Puerta, skulle enbart vid 22 års ålder få se sitt liv gå en abrupt och dramatisk ände till mötes. Puerta var fostrad i Sevillas egna akademi, och är än idag en av lagets som stadens guldstenar.

Likt de andra spelarna på den här listan, blev det uppenbart att någonting var fel med Puerta först efter att han kollapsat på planen. Sjukvårdspersonal kallades in, och kunde snart återigen få liv i den unge mittfältaren. Han var i ett sådant gott skick, att han för egen maskin kunde vandra av planen och in i omklädningsrummet. Där förlorade dock Puerta på nytt medvetandet. Han transporterades snabbt till ett närliggande sjukhus, där han genast fick genomgå ett par kirurgiska ingrepp.

Antonio Puerta 2

Det skulle dock inte löna sig något till. Sent på natten cirka tre dagar senare den 28 augusti, avled Puerta till följd av komplikationerna av diagnosen Hypertrofisk kardiomyopati. Han har hedrats av laget genom att bland annat fått sitt nummer pensionerat.

 

Fortsätt läsa

Hemskt

Värsta benbrotten i MMAs historia

Publicerad

den

Benbrott i MMA huvudbild 2

Ibland gör det riktigt, riktigt ont att vara professionell kampsportsutövare. Skador såsom uppslagna sår, stukningar och hjärnskakningar hör till vardagen. Ibland kan det dock bli mer allvarligt än så, vilket vi kommer ta upp i denna lista på de fem värsta benbrotten i MMA.

Smärta och brustna ben

Närhelst man får bevittna ett benbrott under en kampsportsmatch, får man den där lite kvalmiga känslan i magen. Vi alla vet hur det känns när det gör riktigt ont, och ett knäckt ben eller arm tycks tillhöra det övreskiftet av smärtpyramiden. Vissa av oss har möjligen själva upplevt frakturer och benbrott, och kan då sympatisera med den olycklige slagskämpen på en mer personlig nivå. För oss andra, kan vi bara föreställa oss hur förbaskat ont det måste göra!

Det har inte varit någon brist på benbrott genom MMA-historien. Även om det inte är det vanligaste som förekommer i en match, är den höga graden av frakturer förståelig. Sporten är en distinkt våldsam en, när två personer går in för fullt i hopp om att finna segern i den andres blod. Nedan skall vi nu lista de fem benbrott som varit de mest hemska genom MMAs tid här på jorden.

5. Dave Harrt knäcker benet på Corey Hill

Den 10 december 2008 under UFC-galan Fight for the Troops 1 ställdes de två slagskämparna Corey “The Real Deal” Hill (6-9) och Dale Harrt (6-3) mot varandra i en batalj. Matchen löpte på relativt så väl genom den första ronden. Tidigt in i den andra dock inträffade något mycket olyckligt, speciellt för Hill. Endast tio sekunder in, slungade amerikanen iväg en vårdslös benspark, vilken blockerades av Harrt.

Följaktligen föll Hill tillbaka ner på canvasen med ett löst hängande högra smalben. Det hade gått av i och med aktionen, och omedveten om sin motståndares situation, slängde sig Harrt över “The Real Deal” och började utdela slag i sin ground ‘n’ pound. Det tog domaren i kampen cirka ytterligare 10 sekunder innan han förstod vad som hade inträffat, och gick prompt in för att stoppa matchen.

4. Alexander Shlemenko krossar knäskålen på Jared Hess

 

På plats nummer 4 i den här listan hittar vi en exceptionellt våldsam ryss och hans påhitt i Bellator-buren. Den 27 maj 2010 ställdes Alexander Shlemenko (60-13, 1 NC), med det passande smeknamnet “Storm”, mot amerikanen Jared Hess (11-4-1) i en mellanviktskamp. De två stred på väl genom bataljen, där båda fann resultat med sina anfall. Dock tycktes Shlemenko ha övertaget i matchen inför den tredje och sista ronden.

Det skulle visa sig att han även var den av de två som hade avslutet i hand. Cirka halvvägs in i den tredje ronden slungade sig ryssen fram med ett flygande knä. Hans motståndare Hess föll ner mot canvasen, och lyckades på något vis att dra knäskålen ur led. Vad som följde var några groteska scener på det söndertrasade benet, som inte kunde hålla amerikanens tyngd.

jared hess benskada 2

3. Jose Landi-Jons orsakar ett benbrott på Brian Gassaway

Nu till en welterviktskamp som fick sig en illa utgång! Den 28 februari 2008 under galan TKO 32 – Ultimatum så ställdes de två welterviktarna i Jose “Pele” Landi-Jons (29-16) och Brian “Mandingo” Gassaway (29-20-2, 1 NC) mot varandra. Det bästa sättet att summera matchen på är möjligen med ett litet rim, som lyder: “De två kämpade på tills Gassaway inte längre kunde stå.”

Cirka femtio sekunder in i den andra ronden av tre, slungade amerikanen Gassaway iväg en benspark med sitt högra skenben. Landi-Jons blockerade den våldsamma attacken, och överförde därmed all skada till “Madningo”. Benet knäcktes i tu, och jänkaren föll till canvasen. Väl där fick han motta ett par slag från sin brasilianske motståndare, tills domaren kunde kliva in och stoppa bataljen.

2. Ett hemskt brutet ben

På listans andra plats finner vi två relativt okända fighters. Vad man vet om deras kamp är att den slutade på sämsta, tänkbara vis för mellanviktaren Bryan Jones Jr. Den olyckliga händelsen ägde rum endast 30 sekunder in i den första ronden, när hans motståndare Justin Lee Fowler drämde ner Jones i mattan följande en fin brottningsmanöver. Jones landade med hela sin kroppstyngd samt den av hans motståndare på sitt vänstra ben, vilket vek sig under honom och gick av. Enligt vittnen som var där, kunde man högljutt höra hur skelettet gav vika för tyngden och våldet. Hiskeligt hemskt!

Röntgenbild brutet ben

1. John Gettle ger “armbrytning” en ny definition mot William Kowalski Jr.

Visuellt som rent känslomässigt, är det här en av de mest fruktansvärda benbrotten i MMA-historien. Den 26 februari 2010 ställdes Frank Mirs protegé John Gettle mot landsmannen William Kowalski Jr. i sin första amatörmatch för de båda. Kampen löpte på relativt väl fram till den andra minuten av den andra ronden. Med sin motståndare på marken under sig och i kontroll på toppen, började Gettle att låsa in ett kimura-grepp.

Det gick lite för bra för den vältränade Gettle, som följaktligen knäckte armen på sin motståndare inför kommentatorernas och publikens förfärade blickar. Med ett *Snap!* gick Kowalskis arm av, och Gettle kunde vandra hem den kvällen som segraren efter en teknisk submission. Det blev inte mycket mer av MMA för vare sig Gettle eller Kowalski följande den här matchen. Den förstnämnde gick enbart två matcher som professionell, medans Kowalski lade handskarna på hyllan följandes den minst sagt förkrossande amatördebuten i 2010.

 

 

Fortsätt läsa

Hemskt

Tragedin i Le Mans

Publicerad

den

Le Mans tragedi huvudbild

Den 11 juni 1955 inträffade den värsta motorsportsolyckan i världshistorien. Tragedin ägde rum i den franska staden Le Mans, och resulterade i att 84 personer miste livet när en av racerbilarna kraschade in bland åskådarna. Hela händelsen fångades på film.

Le Mans motorvrål

En sommardag i staden Le Mans 1955, inträffade en händelse märkt av sorg och elände. I cirka två decennier hade staden stått som värd för en biltävling, kallad 24 Hours of Le Mans. Mängder av kraftpaket till bilar körde runt på den anlagda banan, i hopp om att vinna ärans seger och vinstens pris. Runtom mållinjen samlades stora skaror av åskådare, som på nära håll ville bevittna dessa fartdårar komma susandes förbi.

Olyckor inom motorsporter var inget nytt. Ända sedan förbränningsmotorn blev tillgänglig för allmänheten, hade allt snabbare bilar tillverkats. En ny gren av underhållning där motorfordon profilerade sprang upp, och teknologin avancerade framåt i takt med efterfrågan på allt högre prestanda i motorerna. Intresset, pengarna och det ständiga tänjandet på gränserna för hur snabbt man kunde köra nådde slutligen sin kulmen i blod och eld den 11 juni 1955, när en fruktansvärd olycka tog livet av 84 personer. Allt inför Tv-kamerornas länsar.

Föranledande till incidenten

Le Mans crasch

För att förstå hur denna hemska tragedi kom att uppstå, måste man först blicka tillbaka enbart ett par sekunder i händelseförloppet. Allt utspelade sig på banan framför mållinjens läktare, vilka var fullpackade med folk. Tre förare var på något vis involverade i händelsen. Den första, vid namn Mike Hawthorn, körde en bil av märket Jaguar. Under loppets gång behövde han genomföra ett depåstopp för hjulbyte, en vanlig förekomst under biltävlingar.

För att ta sig till depån, behövde Hawthorn svänga av till höger. I och med denna manövern, skar han av den andra föraren, Lance Macklin, som satt i en Austin-Healey-bil. Macklin, som höll en god hastighet vid Hawthorns svängning, tvingades följaktligen att ta en skarp girning åt vänster, för att inte krocka in i Jaguaren framför sig. Detta skulle visa sig vara ett förödande beslut för den tredje föraren samt en skara av åskådarna.

Bakom Macklin och Hawthorn, kom den franske föraren Pierre Levegh farandes i en bil av modellen Mercedes-Benz 300 SLR. Levegh färdades i en hiskelig fart på 200 km/h, och var inte förberedd på att Macklin skulle gira in framför honom. Följaktligen så kraschade de två samman, när Mercedesen dundrade in i bakdelen på Macklins Austin-Healey. Totalt kaos följde därefter, när Levegh samt hans bil flög upp och över säkerhetsbarriären invid banan och in i publiken.

Explosion och splitter

Det första som inträffade med Leveghs Mercedes var att karossen bröts sönder. Hjul, motorblock, kylare och motorhuv slungades framåt likt enorma projektiler skjutna ur en kanon, rakt in i folkmassan. Den bakre delen av bilen landade uppå barriären, där den följaktligen explodera i ett eldklot. Levegh själv hade sedan tidigare slängts ut ur förarsätet och ner i asfalten med en sådan kraft att han direkt avled.

Den absoluta kalabalik som uppstod bland likväl åskådare som funktionärer resulterade i en panikartad flykt från den groteska scenen som utspelat sig. De bildelar som slitits loss och slungats in i publikhavet, hade haft en makalöst dödlig inverkan. Utöver föraren Levegh, hade ytterligare 83 personer avlidit till följd av olyckan, varav 14 rapporterades som halshuggna av de flygande bildelarna. Ytterligare 120 personer rapporteras ha ådragit sig skador av varierande grad, dock behöll de livet.

Le Mans crasch 2

Efterföljder

Det var svårt att säga vad som låg till grund till olyckan. Både Macklin och Hawthorn fann sig dock utan mycket skuld. De hade genomfört loppet såsom man kan förvänta sig av professionella bilförare. Levegh ansågs först ha kört vårdslöst, med tanke på den fart han höll när han väl närmade sig publikområdet. Dock fanns det andra förare som kört i samma hastighet genom området. Det fastslogs att man inte kunde skuldbelägga honom för det olyckliga scenario som ägde rum mellan de två förarna framför hans Mercedes.

Le Mans crasch 3

En utredning genomförd av den franska staten slog slutligen fast att den främsta orsaken till varför olyckan ägt rum var den mer än 30 år gamla racerbanan som tävlingen ägde rum på. Staden Le Mans, som hade till uppgift att se efter underhållet av såväl vägunderlagen som säkerhetsåtgärderna, sades inte ha tagit sitt ansvar i det anseendet. Följaktligen inleddes ett stort ombyggnadsprojekt på banan, som uppdaterades utefter dåtidens moderna standard.

Kraschen i Le Mans är en hemsk tragedi, som tillhör vårt förflutna. Det finns många viktiga lärdomar att dra av incidenten, inte minst att motorsport är något man bäst ser på hemma i soffan.

 

Fortsätt läsa

Rekommenderad