KONTAKTA MED OSS

Lista

Världens 20 rikaste MMA-fighters

Publicerad

den

20 rikaste MMA-fighters huvudbild

Det kan löna sig väl att nå toppen av kampsportsvärlden. Elitatleter är inga främlingar för ett hälsosamt bankkonto, och når man stjärnorna på våldets himlavalv kan miljonerna strömma in. I den här artikeln kommer vi att lista de 20 rikaste MMA-fighters i världen, både aktiva som pensionerade.

20 välbärgade fighters

“Money makes the world go round!” Så lyder kapitalismens slagord. Vare sig det gäller produktion, handel eller sport, så har pengar sin eviga roll att spela. Ända sedan antiken har atleter varit minst sagt välbetalda. En av de rikaste männen genom världshistorien var en ryttare som tävlade i vagnlopp under romartiden. Idag kan de som sportar till yrket räkna med att tjäna sig en ordentlig hacka om de når elitnivå, speciellt inom kampsporten.

Nedan kommer de tjugo rikaste MMA-utövarna idag att listas. Allt från gamla pensionerade slagskämpar till de som än strider på i buren har inkluderats!

 • 20. Michael Bisping – $9,000,000 (ca. 78,000,000:-): Engelsmannen Michael “The Count” Bisping står som den tjugonde rikaste MMA-utövaren vid dagens räkning. Nu pensionerad från sporten, jobbar Bisping som expertkommentator åt UFC. Han saknade inte framgångar under sin tid som fighter dock, och höll bland annat UFCs mellanviktstitel mellan 2016-2017.
 • 19. Jose Aldo – $9,000,000 (ca. 78,000,000:-): På plats nummer nitton på denna lista av våldets krösusar finner man den tidigare fjäderviktsmästaren i UFC Jose “Junior” Aldo. Han höll sin 65.7kg-titel i ett järngrepp en längre tid, och ansågs under sin era som bälteshållare vara den bästa fjäderviktaren i världen. Nu har han dock lämnat sin gamla mästardivision bakom sig, och tävlar i dagsläget som bantamviktare i UFC.
 • 18. Junior dos Santos – $10,000,000 (ca. 87,000,000:-): Junior “Cigano” dos Santos höll under sin tid på toppen av sporten UFCs tungviktsbälte i mellan 2011-2012. Effektiv med att avsluta sina motståndare, besitter dos Santos en briljant färdighet med nävarna. Efter att ha kämpat i UFC i över ett decennium, släpptes han av organisationen i början av det här året.
 • 17. Jon Jones – $10,000,000 (ca. 87,000,000:-): Det ständiga orosmolnet Jon “Bones” Jones kommer in på en plats nummer sjutton på den här listan. Jones anses av många vara den främsta MMA-fightern genom alla tider, och dominerade mästerligt UFCs lätta tungviktsdivision under en längre tid. Dock frånsade han sig sin titel förra året, och tog flytten upp till tungvikt. Han har hittills inte genomfört en match i sin nya viktklass.
 • 16. Chael Sonnen – $10,000,000 (ca. 87,000,000:-): Chael Sonnen är en sann MMA-veteran. Nu pensionerad från sporten, kämpade sig Sonnen genom hela tjugotvå år som aktiv fighter. Han arbetar idag som expertkommentator, och driver även några affärsverksamheter vid sidan om. Ofta kallad “gudfadern av trash-talk” i MMA, har Sonnen lyckats samla på sig en ansenlig summa pengar.
 • 15. Frank Mir – $11,000,000 (ca. 95,000,000:-): Frank Mir var något av en pionjär under sin tid som tungviktare inom UFC. Med sitt svarta bälte i BJJ, introducerade Mir högkvalitativ grappling till en viktklass som tidigare lagt fokus på slagkraft i nävarna. Hans grapplingsfärdigheter ledde Mir till att erövra tungviktsbältet likväl som ett interimbälte i organisationen.
 • 14. Ronda Rousey – $12,000,000 (ca. 104,000,000:-): “Rowdy” Ronda Rousey var den första kvinnliga UFC-mästaren. Hon stod som galjonsfigur på det feminina skepp som snart skulle komma att ta en dominant plats i UFC-hamnen. Extremt dominant under hennes sejour som titelhållare, var det först i karriärens elfte match som den tidigare olympiska medaljören led en förlust i buren. Nu pensionerad från sporten, har Rousey anslagit sig till WWE, och är idag en amerikansk brottare.
 • 13. Quinton Jackson – $12,000,000 (ca. 104,000,000:-): Quinton “Rampage” Jackson är lika mycket en underhållande karaktär som han är en farlig fighter i buren. Jackson spenderade den större delen av sin karriär i UFCs lätta tungviktsdivision, där han fann sig ett hem i toppen av viktklassen samt vid ett stadie erövrade bältet. Efter UFC gick “Rampage” över till rivalorganisationen Bellator, där han tävlade som tungviktare.
 • 12. Chuck Liddell – $14,000,000 (ca. 122,000,000:-): Chuck “The Iceman” Liddell, ett namn som hör hemma i UFCs bok av legender. För de som följde UFC för cirka 10 år sedan, bör “The Iceman”s namn bära stor betydelse. Han var möjligtvis organisationens första superstjärna. Liddell tävlade i den lätta tungviktsdivisionen, där han även höll titeln under en längre tid. Explosiv, våldsam och med en obönhörlig lust för att spilla blod, var Liddell en kraft att räkna med i oktogonen under det tidiga 2000-talet.
 • 11. Tito Ortiz – $15,000,000 (ca. 130,000,000:-): Med en miljon dollar mer till hands, är Tito “The Huntington Beach Bad Boy” Ortiz lite rikare än sin ärkerival Chuck Liddell. Ortiz var likt Liddell en lätt tungviktare i UFC, och höll likt “The Iceman” bältet i viktklassen. Efter sin tid i organisationen, fortsatte Ortiz att tävla i Bellator ett par matcher fram tills att han pensionerade sig. Idag försöker Ortiz att slå sig in på en karriär som politiker, och har bland annat besuttit rollen som temporär borgmästare i sin hemstad i Kalifornien.
 • 10. Randy Couture – $17,000,000 (ca. 148,000,000:-): Randy “The Natural” Couture är nästa namn som har en legendarisk klang i UFC. Han erövrade tungviktsbältet i organisationen när denna fortfarande stod på sina barnsben. Genom sin långa och gedigna karriär tävlade Couture i både tungvikt och lätt tungvikt, och höll titlar i båda viktklasser. Sedan länge pensionerad från sporten, driver “The Natural” idag en stor gymverksamhet där han tränar morgondagens fighters.
 • 9. Wanderlei Silva – $18,000,000 (ca. 156,000,000:-): Wanderlei “The Axe Murderer” Silva är den första PRIDE-legendaren som tar plats på listan. Genom flertalet kamper höll den brasilianska fightern mellanviktsbältet i denna nu nerlagda japanska organisationen. Tids nog flyttade Silva över till UFC. På amerikansk kunde han dock inte finna samma framgångar, och lade handskarna på hyllan för ett par år sedan utan att återigen kunna titulera sig som mästare.
 • 8. Fedor Emelianenko – $18,000,000 (ca. 156,000,000:-): På tal om legendarer, anses den ryske tungviktaren Fedor “The Last Emperor” Emelianenko tillhöra listan på de främsta MMA-utövarna genom alla tider. Som galjonsfigur för organisationen PRIDE, var Emelianenko under sin storhets tid en tillsynes oslagbar mästare. År ut och år in hamrade han sönder sina motståndare, en svit som enbart mötte sin ände efter att han, likt Silva, flyttat över till amerikansk mark. Emelianenko tävlar än vid 44-års ålder, och är satt att gå en match för Bellator nu i oktober.
 • 7. Anderson Silva – $18,000,000 (ca. 156,000,000:-): Anderson “The Spider” Silva har sin plats i UFCs Hall of Fame garanterad. Brasilianaren tävlade i organisationens mellanviktsdivision, där han var en exceptionellt dominant mästare under sin tid som titelhållare i viktklassen. Efter att ha erövrat bältet i oktober 2007, inledde Silva en svit på hela elva raka titelförsvar, under vilka han tycktes omöjlig att bemästra. Tids nog kom dock förlusten, och därefter lyckades “The Spider” aldrig återfinna sin mästerliga form. Han släpptes av UFC förra året, och har inte tävlat sedan dess.
 • 6. B.J. Penn – $22,000,000 (ca. 191,000,000:-): Ständigt kampvillig och flexibel när det kommer till viktklasser, gjorde B.J. “The Prodigy” Penn sig ett namn inom UFC som en mästerlig fighter. Genom sin karriär tog sig den lille Hawaii-sonen an flertalet motståndare som var större än han själv, och kunde ändå vaska hem en seger tack vare sin talang. Under sin tid i UFC erövrade Penn både lättvikt- och welterviktsbältet. I 2019 avslutade han sin långdragna karriär efter ett antal förluster.
 • 5. Brock Lesnar – $28,000,000 (ca. 243,000,000:-): Brock Lesnar är ett fysiskt fenomen. Den storvuxne, blondhårige amerikanen besitter ett axelspann som skulle få en albatross att bli avundsjuk. Lesnar stred föga förvånande i tungviktsdivisionen i UFC, där han erövrade bältet i 2008. Han följde upp titelvinsten med två lyckade titelförsvar. Lesnar har alternerat sin tid som MMA-fighter med att bli ett av super-namnen inom amerikansk brottning, där han är signerad till WWE.
 • 4. Georges St. Pierre – $30,000,000 (ca. 260,000,000:-): Legendarernas legendar, Georges “Rush” St. Pierre. Det finns något av en consensus inom MMA-sfären att St. Pierre är den främsta fightern genom alla tider, the GOAT. Under sin tid som aktivt tävlande inom sporten höll St. Pierre welterviktstiteln i UFC på ett extremt dominant vis. Han gjorde även en kortvarig återkomst på en match, där han erövrade mellanviktstiteln. St. Pierre säger sig vara pensionerad vid det här laget, och fokuserar sin tid på att driva en gymverksamhet i sin hemnation Kanada samt arbeta som talesperson inom reklamvärlden. St. Pierre har även försökt sig på en karriär som skådespelare, och kan ses i ett antal filmer.
 • 3. Khabib Nurmagomedov – $30,000,000 (ca. 260,000,000:-): Den ryske våldsmannen Khabib “The Eagle” Nurmagomedov står som den tredje rikaste MMA-fightern i världen. Nurmagomedov har gått till historien som den främsta lättviktaren genom tiderna, då han lämnade sin karriär bakom sig som obesegrad. Nu pensionerad, lade Khabib handskarna på hyllan vid enbart 31-års ålder, ett beslut som lämnade något av ett vakuum i UFCs lättviktsdivision. Vid det här laget förmögen och med lite kvar att bevisa inom sporten, säger sig Nurmagomedov inte längre vilja tävla. Han arbetar idag som MMA-tränare, där hans fokus ligger på kampsportscenen i hemlandet Dagestan.
 • 2. Rorion Gracie – $50,000,000 (ca. 434,000,000:-): Rorion Gracie har aldrig tävlat i en professionell MMA-match. Trots detta tar han plats på den här listan, då han som en av frontmännen i Gracie-klanen minst sagt haft en inverkan på sporten. Gracie var med och grundade UFC, och spelade en vital roll i att introducera den nya kampsporten till omvärlden. Ett åtagande värt sin vikt i guld!
 • 1. Conor McGregor – $110,000,000 (ca. 955,000,000:-): Föga förvånande kommer the one and only “Notorious” Conor McGregor in på första plats på den här listan. Under sin karriär som MMA-fighter, har McGregor överskridit burens gränser, och blivit ett globalt namn. När det kommer till den burduse irländaren, är det inte bara MMA som profilerar honom. Han har grundat ett whiskeydestilleri samt gått en högt uppmärksammad boxningsmatch mot legendaren Floyd “Money” Mayweather. Även om UFC-karriären dalat neråt något den senaste tiden, fortsätter McGregor att dra in enorma summor pengar i alla aspekter av hans professionella liv. Det är bara en tidsfråga innan “Notorious” uppnår statusen som miljardär räknat i svenska kronor.

 

Fortsätt läsa

Lista

4 förbjudna dataspel

Publicerad

den

förbjudna dataspel för huvudbild

Innovation och nytänkande inom dataspelsindustrin är inte alltid uppskattat. Det händer att dessa nöjesvaror då och då finner sig under ett distributionsförbud. I den här artikeln skall vi ta en titt på fyra olika dataspel som någon gång har varit olovliga att sälja i ett eller flera länder.

När dataspel går för långt

Dataspelsindustrin har länge varit en genre av nöje- och underhållningssfären som utmanat våra sinnen och tolerans. Från de simpla arkadspelen till grafiska underverk av högsta prestanda, finner man allt man kan tänka sig på hyllorna i en spelbutik. Våld, strategi, äventyr och simulationer må möjligen vara de mest populära ämnena som blir bästsäljare.

Ibland kan dock inspirationen gå i överstyr. När ett dataspel anses vara opassande för samhället i det stora hela, kan det hända att de blir stämplade med ett förbud för distribution. I dessa fall tillhör de en ny kategori, den av de förbjudna spelen. Här kommer nu fyra dataspel som vid något tillfälle varit olagligt att sälja att listas upp. Riktiga otäckheter väntar här nedan!

Manhunt 2 (2007)

Det första spelet som träder in på listan kommer från utvecklarjätten Rockstar. Manhunt 2 släpptes i 2007, och var som namnet avslöjar en uppföljare till det första Manhunt-spelet. I Manhunt tar man kontrollen över en seriemördare, som på olika sätt och vis bestämmer sig för att göra vad dessa våldsgalningar gillar bäst: ta livet av folk.

Manhunt 2

Med fokus på extremt våld, möttes spelet med minst sagt kritiska ögon av ett flertal regeringar världen över. Manhunt 2 förbjöds i bland annat Storbritannien, Tyskland, Irland och Nya Zeeland. Efter ett par redigeringar, där en del av våldet censurerades, kunde spelet dock släppas i flera av de nationer som tidigare förbjöd det.

Custer’s Revenge (1982)

Vilken typ av spel kunde möjligen bli belagt med ett distributionsförbud så tidigt som i 1982? PacMan? Tennis? Svaret är arkadspelet Custer´s Revenge. Utvecklat av ett dotterbolag till en jätte inom porrindustrin, bör enbart detta faktum få ögonbrynen att resa sig. I Custer´s Revenge spelar man en soldat som tjänstgjorde under den välkände (eller i det här fallet ökände) amerikanske kavallerigeneralen George Armstrong Custer.

Custer's Revenge

Han gjorde sig ett namn under 1800-talet för främst två saker: Döda indianer samt bli dödad av indianer under slaget vid Little Bighorn. I spelet bärande hans namn, anses det vara hög tid för en av Custers soldater att utkräva hämnd. I lågt pixelformat skall man våldta en fastbunden indiankvinna, samtidigt som man måste undvika de pilar som ständigt regnar ner. Ämnet var även på den tiden minst sagt kontroversiellt och Custer’s Revenge förbjöds i flertalet länder som resultat.

Postal 2 (2003)

Här kommer ännu en uppföljare till ett kontroversiellt spel. Postal-serien är lite svår att komma underfund med. Det handlar mer eller mindre om att skapa så mycket kaos man bara kan på kort tid. Fyllt med mörk humor och möjligen ännu mörkare våld, springer man omkring i en värld där ens illvilja gentemot andra karaktärer är syftet med spelet. Bland de aktiviteter man kan utföra i Postal 2 ingår urinering, djurmisshandel, sexism samt spela golf med avhuggna huvuden. För det sista krävs det dock att man har en smärt liten spade till hands.

Postal 2

Det är därmed inte förunnat att spelet blev förbjudet för distribution i flertalet länder. Nya Zeeland gick hårdast åt, och lade bland annat en böter på hela $1,400 på de personer som äger en kopia av Postal 2. Det mest otäcka med Postal-serien är poängsystemet, vilket ger mer poäng för mord på en mörkhyad person än på en vit… lite väl onödigt att vara så uppenbar med rasismen, kanske.

RapeLay (2006)

Vi sparade ett av de mest störda spelet till sist. Det krävs inte mycket till engelskkunskaper för att lista ut vad RapeLay går ut på. Skapat av den japanska spelutvecklaren Illusion i 2006, förbjöds det av vissa regeringar enbart baserat på namnet. En kort och lätt liten sammanfattning av handlingen i det här spelet kan summeras med ett enda ord: Våldtäkt. I RapeLay spelar man karaktären som en sexförbrytare. Ens uppdrag är att tvinga sig på en moder och hennes två döttrar, varefter man förväntas våldta dem.

RapeLay

Förbudet mot distributionen av det här spelet är möjligen det mest förståeliga av alla på den här listan. Trots att spelet kom ut för cirka femton år sedan, är det fortfarande förlagt med ett förbud i länder såsom Argentina, Indonesien och Nya Zeeland. På andra ställen där det tekniskt sätt är lagligt att sälja RapeLay kan det vara svårt att finna. Det finns inte många butiker vare sig i den fysiska världen som online vilka vill erbjuda sina kunder en möjlighet till lite virtuell våldtäkt. När det kommer till RapeLay finns det en fråga som står över alla andra: … Varför?

 

Fortsätt läsa

Lista

Världens 5 rikaste Formel 1-förare

Publicerad

den

formel 1 rika män huvudbild

Sätter man sig bakom ratten för att delta i ett Formel-1 lopp, kan mycket pengar väntas en. Sporten har som tradition att betala ut ofantliga summor till de tävlande, som allt som oftast lämnar körbanan bakom sig som multimiljonärer. Här listar vi fem av dessa fartgalna krösusar.

Motorer och bankkonton

Att sport lönar sig för den framgångsrike är ingen nyhet. Genom århundradena har atleter blivit välkända namn, vars plånböcker buktar inför en stadig och näst intill överväldigande inkomst. Detta var lika sant då som nu. Dagens sportstjärnor kan vara bland de rikaste i världen, med ohyggliga summor pengar på kontot. Med tanke på det stora samhällsintresse som existerar kring tävlande på professionell nivå, är de flesta sporter utformade som så att de skall tjäna så mycket pengar som möjligt.

En av de “rikaste” sporterna i det anseendet är motorsport. Män och kvinnor villiga att rusa omkring i flera hundratals kilometer i timmen får väl betalt för sina åkturer. Här har vi sammanställt en lista på de rikaste utövarna av en av motorsportens mer populära grenar, Formel-1.

5. Alain Prost – $185 miljoner (ca. 1,6 miljarder kronor)

Alain Prost

Som första namn på den här listan finner vi den franske föraren Alain Prost. Nu pensionerad från Formel-1, lyckades han köra in över en och en halv miljard svenska kronor under sitt tävlande. Prost vann vid fyra tillfällen världsmästerskapet i sporten, bedrifter som tycks ha lönat sig väl för fransosen! Även om han inte sitter bakom ratten längre, har Prost lyckats väl på investeringsfronten. Det finns ingen risk att han finner sig i ett fattighus under sin levnadstid.

4. Kimi Raikkonen – $200 miljoner (ca. 1, 7 miljarder kronor)

Kimi Raikkonen

Finländaren Kimi Raikkonen har via sin nordiska anknytning blivit något av ett hushållsnamn även här i Sverige. Fartgalen som få, håller 41-åringen fortfarande takten med dagens unga förare på körbanan. Det har minst sagt varit en lönsam karriär som Raikkonen har bakom sig. Under sin tid som förare, vilken sträcker sig över två decennier, har han lyckats köra in cirka 1,74 miljarder svenska kronor. Raikkonen var så framgångsrik under den tidigare delen av sin karriär, att han i 2009 bedömdes vara den nästbäst betalade atleten det året, enbart steget bakom golfaren Tiger Woods!

3. Fernando Alonso – $220 miljoner (1,9 miljarder svenska kronor)

Fernando Alonso

Spanjoren Fernando Alonso tar plats på en tredje position på den här listan med sina $220 miljoner. Under sin första stint inom sporten ansågs han vara en av de främsta förarna, vilket bevisades med hans enorma inkomster. Mellan 2005-2006 tog Alonso förstaplaceringen på vinstpodiet vid två tillfällen, vilket resulterade i en minst sagt god utbetalning. Han förväntas få in betydligt mer pengar nu, när han återvänder till sporten i 2021 följande en tids pension.

2. Lewis Hamilton – $280 miljoner (ca. 2,4 miljarder kronor)

Lewis Hamilton

Engelsmannen Lewis Hamilton är mer än bara en Formel-1 förare. När han först satte sin fot på den professionella racerscenen, var han ett ungt inslag bland alla vindbitna veteraner. Nu vid 36-års ålder, tillhör Hamilton själv den erfarna skaran av sporten. Det har gott mycket väl för engelsmannen i hans jakt på framgång på Formel-1 banan. Han rapporteras ha kört in nästan två och en halv miljard svenska kronor under sin karriär, en bedrift som kräver flertalet bankkonton! Nyligen involverad i flertalet kampanjer för Black Lives Matter-rörelsen, har Hamilton även sett stor ekonomisk framgång när det kommer till sponsorer.

1. Michael Schumacher – $780 miljoner (ca. 6,8 miljarder kronor)

Michael Schumacher

Slutligen, och främst på den här listan där han hör hemma, finner vi den mest framgångsrika Formel-1 föraren genom alla tider. Tysken Michael Schumachers namn är mer eller mindre synonymt med motorsport. I flertalet år har han stått som den bästa tävlande du kan finna på körbanan, och han har tjänat en ordentlig hacka tack vare sin sysselsättning bakom ratten. Schumacher uppskattas ha tjänat totalt cirka tre fjärdedelar av en miljard dollar med sitt tävlande, en siffra som uppnår till nästan sju miljarder svenska kronor. Pensionerad sedan 2010, fortsätter Schumacher att tjäna pengar på sitt märke än idag. Detta germanska fenomen kommer nog uppnå sin miljard i dollar inom kort.

 

Fortsätt läsa

Lista

De fem bästa MMA-svenskarna Pound-for-Pound

Publicerad

den

Bästa MMA-fighters Sverige huvudbild

Att Sverige är ett atletiskt land finns det få tvivel om. Genom den moderna professionella tävlingshistorien har vi svenskar oftast presterat utöver förväntningarna. Ett litet land med gott kamphjärta. Nedan listar vi de fem svenskar som gjort bäst ifrån sig inom MMA.

Framåt, gossar blå!

Inom den sportsliga sfären finns det ingen brist på svensk framgång. Vem kan glömma tennisfenomenet kring Björn Borg, eller Ishockeylandslagets triumfer genom tiderna? Det tycks som om oss nordfolk är väl anpassat till att tävla med världseliten, oavsett vilken sport det handlar om. En av de nyaste grenarna av kampsporten, MMA, är ännu en arena på vilken Sveafolk har presterat väl. Titelutmaningar till dominerande insatser mot respektabelt motstånd har lett till att det inte är alltför ovanligt att se den svenska fanan profilera under matcher världen över.

I den här artikeln har vi med hjälp av den så kallade Pound-for-Pound rankningen sammanställt en lista på de fem bästa svenskarna  MMA genom tiderna. Vissa av namnen kommer säkerligen att kännas igen, medans andra möjligen kan vara främmande. Nyvunnen framgång eller dagsform kommer inte att inkluderas. Det som är viktigt i den här listan är vad man presterat hittills genom sin karriär, och är därför öppen för redigering med tidens gång! Mot slagskämparna!

5. Nicholas “Nico” Musoke

Nicholas Musoke

På femte plats över Sveriges P4P-lista i MMA finner vi Nicholas Musoke (16-5, 1 NC) den rutinerade 35-åringen har under en längre tid presterat på högsta nivå i buren, där han bland annat i 6 matcher har tävlat i världens främsta MMA-organisation, UFC. Fortfarande aktiv, var det dock ett tag sedan man senast fick se “Nico” ta plats på canvasen. Den 7 december 2019 tog han upp till kamp mot amerikanen Marcelo “Mello” Alfaya (18-11, 1 NC), en match som svensken vann via enhälligt beslut. Segern blev Musokes tredje på raken.

4. Magnus “Jycken” Cedenblad

Magnus Cedenblad

Mellanviktaren Magnus Cedenblad (14-5) har äran att vara en av de första svenskarna att ta sig till UFC. Väl där presterade han utöver förväntningarna, och kunde samla på sig ett matchfacit på 4-2 i organisationen. Magnus, kallad “Jycken” som smeknamn, lade handskarna på hyllan i 2016, och har sedan dess profilerat i svenska MMA-sammanhang. Han är bland annat expertkommentator under UFC-galor, samt som han fortsätter att träna MMA på Allstars-gymmet i Stockholm.

3. Ilir “The Sledgehammer” Latifi

Ilir Latifi

Trots att det har gått lite knackigt för Ilir Latifi (15-8, 1 NC) den senaste tiden i UFC, hör han ändå hemma på den här listans plats nummer 3! En UFC-veteran i sann bemärkelse, har den nu 38-årige svenskan presterat på mycket hög nivå i organisationen under cirka åtta år. Stark, tålig och hänsynslös i sin ground ‘n’ pound, har Latifi gjort sig väl förtjänt av sitt smeknamn “The Sledgehammer”. Efter att ha spenderat en längre tid som lätt tungviktare i UFC, tog Ilir klivet upp till tungviktsklassen i februari förra året, där han hittills samlat på sig ett facit på 1-1 i matcher.

2. Nicklas “King in the North” Bäckström

Nicklas Bäckström

På andraplats finner vi möjligen ett något mindre känt namn inom den svenska MMA-scenen. Nicklas Bäckström (11-3, 1 NC) var aktiv inom sporten i enbart cirka åtta år, mellan 2009-2017. Han gick i pension 2019, efter att inte ha gått en match på över två år. Under sin tid som fighter, var Bäckström dock ett hot att räkna med. Han tävlade som fjäderviktare, där han bitvis kunde dominera med sina färdigheter såväl i det stående som på marken. Även om hans korta tid i UFC inte gick som önskat, kunde han avsluta karriären på topp med tre vinster på fyra matcher.

1. Alexander “The Mauler” Gustafsson

Alexander Gustafsson

Ett namn som är synonymt med nordisk MMA-framgång, står Alexander Gustafsson (18-7) som den bästa svenskfödde atleten genom tiderna inom sporten. Än idag, trots den senaste tidens förluster, ser vi upp till “The Mauler” som våran främsta slagskämpe i oktogonen. Fortfarande aktiv, har han vid endast 34 års ålder lämnat efter sig ett evigt arv. Efter att ha utmanat om den lätta tungviktstiteln i UFC vid tre tillfällen, tog Gustafsson klivet upp till tungviktsdivisionen förra året.

Där blev det ytterligare en förlust, när han inte mäktade med att bemästra den tidigare mästaren i viktklassen Fabricio “Vai Cavalo” Werdum (24-9-1, 1 NC). Ack den som ger sig dock! Alexander förväntas snart gå sin andra kamp som tungviktare i organisationen, där hans fantastiska boxningsförmåga och stryktålighet kan leda till många fler triumfer för den skicklige svensken!

 

Fortsätt läsa

Rekommenderad