KONTAKTA MED OSS

Lista

5 värsta spanska seriemördarna

Publicerad

den

När man tänker på den sydeuropeiska nationen Spanien är det oftast bilder såsom maracas, tapas och tjurfäktning som kommer upp. Dock har det här landet även sin beskärda del av våldsamma brottslingar. Således kommer vi nu  att gå igenom de fem värsta seriemördarna i Spaniens historia.

Mord i den spanska solen

Spanien bär på en rik historia i Europa. Redan under romartiden var landet aktuellt som ett mål för det italienska imperiets expansionsambitioner. Flertalet krig utkämpades för att försöka kuva de självständiga stammarna som fann sitt hem på den spanska halvön. Under medeltiden var det krig och elände med morerna från Nordafrika som präglar historiegången för spanjorerna. Därefter kom ett imperium, med expansion och kolonisering av hela Syd- och Centralamerika.

Sist men inte minst har vi även ett inbördeskrig under 1900-talet, en låg period av diktatur och slutligen ett modernt Spanien som är en ledande nation inom EU. Likt i stort sett alla andra länder på den europeiska kontinenten har det här landet genomlevt en historia av våld, blod och förödelse. Den här historiegången inkluderar även ett antal ökända seriemördare. Vi kommer nu att lista de fem värsta av dessa våldsbrottslingar här nedan.

5. Andrés Aldije Monmejá och José Muñoz Lopera, trädgårdsmördarna

fransk trädgård

Andrés Aldije Monmejávar och José Muñoz Lopera var spanska medborgare som fattade det förunderliga beslutet att börja mörda sina landsmän. Brotten ägde rum mellan 1889 och 1904, då upp till sex personer miste livet. Morden skedde på olika platser, dock kan två spåras till en fransk trädgård i den spanska staden Peñaflor. De två blev tids nog påkomna med sina mordiska upptåg och dömdes följaktligen till döden via garrottering. Domen verkställdes i 1906.

4. Manuel Blanco Romasanta, Varulven

Manuel Blanco Romasanta

Att det är något psykologiskt avvikande med seriemördare finns det få tveksamheter kring. Att en person som tagit livet av ett flertal personer dock identifierar sig som en varulv, det är mer annorlunda. Det här var dock fallet med spanjoren Manuel Blanco Romasanta. Romasanta föddes i november 1809 i den lilla spanska staden Regueiro. Ett något konstigt inslag i den unga Manuels liv, blev han identifierad som en flicka upp till sex år gammal.

Romasantas vuxna liv var likt en guidebok för ett kriminellt leverne. Han fälldes för sitt första mord i 1844, varpå han dömdes till 10 år i fängelse i absent. Han var alltså inte närvarande vid sin rättegång. Det skulle visa sig att Romasanta hade en talang för att undfly lagen, och kunde således fortsätta med sitt brottsliga beteende under en längre tid. I september 1852 blev han dock slutligen arresterad.

Väl i arresten erkände han till hela tretton mord på kvinnor och barn, vilka han påstod sig ha begått efter en förbannelse som omvandlat honom till en varulv. Romasanta fälldes tillslut för nio av dessa mord, och dömdes till döden. Dock omvandlades det ursprungliga straffet till livstids tvångsvistelse på ett mentalsjukhus. Romasanta levde således ut sina dagar under psykiatrisk vård fram till sin död i 1863.

3. Alfredo Galán Sotillo, Spelkortsmördaren

Alfredo Galán Sotillo

Alfredo Galán Sotillo är en spansk seriemördare och tidigare säkerhetsvakt som i dagsläget avtjänar ett fängelsestraff på 142 år och tre månader. Sotillo finner sig i sin nuvarande situation tack vare att han funnits skyldig till mordet på sex personer. Morden skedde under en relativt kort period på lite över två månader mellan den 4:e januari – 18:e mars 2003.

Sotillo begick sina brott genom att skjuta sina offer med ett handeldvapen. Trots att han inte har motiverat varför morden begicks, är han idag känd som ”Spelkortsmördaren” i Spanien. Det här kommer sig av att Sotillo hade för vana att lämna spelkort vid brottsplatsen. Han blev arresterad den 3:e juli och ställdes prompt inför rätta.

2. Francisco García Escalero, Tiggare-mördaren

Francisco García Escalero

Francisco García Escalero är en av de värsta seriemördarna i Spaniens moderna historia och förtjänar således en hög position på vår lista. Escalero föddes i maj 1946 och introducerades för Franco-regimens Spanien. Genom sina unga år blev det snabbt noterbart att Escalero led av ett antal psykologiska men, vilket ledde honom till ett liv av kriminalitet. Han blev bland annat institutionaliserad till ett psyksjukhus vid ett tillfälle.

Escalero avtjänade även ett antal fängelsestraff under sitt liv för brott som varierade från stöld till våldtäkt. Det hela tycks dock ha slagit slint för spanjoren efter att han släpptes ut från ett av sina flertaliga fängelsestraff i 1984. Utan något jobb eller hopp för framtiden, bestämde han sig för att bli en tiggare för sin försörjning. Det var dock betydligt mörkare tankar som virvlande runt i Escaleros huvud. Från 1987 till 1994 började han ta livet av sina hemlösa kamrater. Det uppskattas att han kan ansvara för mordet på upp till tjugo tiggare.

Under sin rättegång var det dock elva mord som han stod anklagad för. Efter en psykiatrisk undersökning fann åklagarmyndigheten i Spanien att Escalero inte var i skick att undergå en rättegång. I stället hänvisades han till en stängd rättspsykiatrisk avdelning där han levde ut sin sista år. Escalero avled i 2014.

1. José Antonio Rodríguez Vega, The Old Lady Killer

José Antonio Rodríguez Vega

Vissa brott är så vedervärdiga att det kan vara svårt att förstå sig på dem. José Antonio Rodríguez Vega är en ökänd spansk seriemördare som våldtog och tog livet av äldre kvinnor under loppet av cirka ett år mellan 1987-1988. Utöver själva våldet i brotten, finns det inga indikationer på att han hade några andra motiveringar. Överfallen var exceptionellt brutala, där Vega bland annat vid ett tillfälle tvingade sitt offer att svälja sina egna löständer.

Vega blev arresterad i maj 1988 för fyra av de rapporterade morden. Det framgick snart dock under utredningen att den då 31-åriga spanjoren hade mördat upp till sexton äldre kvinnor. Rättegången inleddes i november 1991, där alla mordfall lades upp som en god anledning till att låsa in Vega för livet. Så blev även fallet, när domaren såg det som lämpligt att tilldela Vega det svåröverkomliga straffet på 440 år i fängelse. Han skulle dock inte få leva ut sin ålderdom bakom lås och bom. I 2002 blev Vega själv mördat av en annan fånge.

Fortsätt läsa