KONTAKTA MED OSS

Knockout

Karatemästare knockas brutalt av Wing Chu-fighter – vill möta MMA-fighter härnäst

Matchen tar slut på mindre än en minut

Publicerad

den

Den kinesiske MMA-utövaren Xu Xiadong och ordföranden för Beijing MMA Association gjorde sig i maj ett känt namn i Kina då han i ett smockfullt gym tog sig an en tai-chi mästare som han besegrade efter endast 10 sekunder. Videoklipp från händelsen blev snabbt virala på internet och väckte stort intresse för denne fighter. Genom sociala medier förkunnade Xu Xiadong i och med detta att de traditionella kinesiska kampsporterna som tai-chi är meningslösa när det kommer till självförsvar. Detta blossade upp ett kulturkrig mellan Xu Xiadong och hans nya supportrar gentemot traditionella kampsportsmästare och utövare. Flera liknande möten börjades genast planeras.

För några veckor sedan anordnades det i Shanghai en street-fight tillställning där flera Tai-Chi slagskämpar var tänkta att möta MMA-utövare, där Xu Xiadong såklart stod i centrum. Tillställningen avbröts dock av den kinesiska polisen som gick in och grep Xiadong. Det ryktas nu om att den kinesiska regeringen har agerat för att stänga ner kulturkriget och många menar att de har lyckats stänga ner Xiadongs Internetkonton och att de censurera hans supporters.

I Vietnam skedde i helgen ännu en ny style vs. style tillställning men denna gång innefattade det två traditionella kampsporter. Den som styrde upp tillställningen var ingen mindre än en kanadensare vid namn Pierre Francois Flores som anlänt från Montreal. Han kom till Hanoi för några veckor sedan för att bevisa överlägsenheten av den kampsport han utövar. Denna kallas Wing Chun och har sin härkomst från 1800-talets Kina. Enligt Flores Facebooksida har han studerat kampsporten i fråga vid en skola i Montreal som undervisar den.

Enligt den viatnemisiska tidningen Vietnamnet så var anledningen till det hela att Flores fått en inbjudan att gå en ”vänskapsmatch” mot den viatnamesiske Karate svartbältaren Đoàn Bảo Chau. ”Ta inte detta some utmaning utan ett kampsportsutbyte” löd Chaus meddelande till Flores.
Den 62 kilo tunge Chau mötte den 91-kilo tunge Flores den 12:e Juli. Ni kan se klippet nedan.

Flores lyckades knocka Chau efter cirka en minut. Efter fighten åt de båda middag tillsammans och utbytte respektfulla meddelanden via sociala medier.
Han har nu planerat in fler style vs. style matcher i Vietnam. Efter nyhetsuppbåded som skapades då videon från fighten hamnat på internet så ska nu Pierre Francois Flores blivit utmanad av ingen mindre än Xi Xiadong och Flores säger sig ha accepterat utmaningen. Att ha blivit utmanad av Xiadong har snabbt gjort Flores till ett känt namn i Asien. Vietnamesiska tidningen VN Express rapporterar att Flores via Facebook meddelade att hans beslut att acceptera utmaningen var ett nödvändigt agerande för att kunna slå tillbaka mot ett fenomen, MMA med Xu Xiadong som fanbärare, som hotar den traditionella asiatiska kampsortens trovärdighet. Flores hoppas på så sätt kunna försvara om inte traditionell kampsports heder i sig så åtminstone kampsporten Wing Chuns heder.

De båda herrarna väntas gå andra matcher innan dess, Flores mot en vietnamesisk Kung Fu-mästare och Xu Xiadong tänker gå en 4 vs 4 (Tai Chi vs. MMA) grupp fight, denna gång bakom stängda dörrar för att undvika ett nytt gripande av den kinesiska polisen. När fighten mellan Flores och Xiadong väl sker så kan vi i alla fall vänta oss att få se den på Youtube. Om Pierre Francois Flores då lyckas försvara den traditionella kampsportens heder återstår att se.

Fortsätt läsa