KONTAKTA MED OSS

MMA

Religiösa judar försöker stoppa UFC:s framfart i New York

En ledande judisk grupp har författat ett öppet brev till lagstiftare i New York i ett försök att stoppa en legalisering av professionell MMA i delstaten.

Publicerad

den

UFC har under många, många år försökt legalisera professionell MMA i delstaten New York. Det är bara totalt tre delstater som ännu inte legaliserat sporten i USA och även om MMA anses vara en ”mainstream”-sport med etablerade regler och säkerhet så har makthavarna i New York varit väldigt ovilliga.

Anledningen har tidigare varit att man anser att sporten är för barbarisk, trots att amatör-MMA är tillåtet, men senare år har det framkommit uppgifter om att det hela egentligen rör sig om en politisk tvist mellan en av USA:s största fackförbund (Culinary Workers Union) och UFC:s majoritetsägare Lorenzo och Frank Fertitta, som äger flertalet kasinon i Las Vegas.

Även om UFC misslyckats i flera år verkar man i år väldigt nära. Det hela avgörs väldigt snart – men i ett sista försök att smutskasta UFC har en grupp ledande religiösa judar gått ut med en formell attack mot UFC. 

Gruppen, som består av 17 högaktade religiösa ledare, har skrivit ett öppet brev som man skickat till det lagstiftande organet som har ärendet på sitt bord.

Anledningen till att man motsätter sig en legalisering av professionell MMA är att Flash Entertainment, ett bolag som styrs av makteliten i Abu Dhabi, äger 10 procent av UFC:s moderbolag Zuffa LLC. I brevet skriver gruppen att Abu Dhabi är en del av Förenade Arabemiraten, som i sin tur rankas som en av världens mest antisemitiska länder.

Man skriver följande i brevet:

Det här är ett land som vägrar erkänna Israel som en nation, som vägrar tillåta israeliska medborgare resa i deras land och som har förbjudit undervisning om förintelsen i deras skolor. 

I en tid då antisemitismen växer så kan vi inte bara se på när Albany (huvudstaden i delstaten New York, red. anm.) gör en deal med ett företag vars vinster direkt går till en av Israels fiender.

Vår förhoppning är att New York fortsätter sin stolta tradition av att vara en vän till det judiska samhället genom att neka en legalisering av MMA och säga nej till ett företag och nation som uppenbart inte är en vän till Israel.

Källa: NY Daily Times

Rabbi Joseph Potasnik – ledare för den judiska gruppen.

Rabbi Joseph Potasnik – ledare för den judiska gruppen.

Lorenzo och Frank Fertitta.

Lorenzo och Frank Fertitta.

Fortsätt läsa