KONTAKTA MED OSS

Lista

3 lyxiga privatjets

Publicerad

den

Privatjet huvudbild

Skall man väl flyga någonstans bör man göra det i stil! Det finns en hel industri uppbyggd kring att förse världens krösusar med egna flygplan, så kallade privatjets. I den här listan kommer tre av dessa extravaganta flygfarkoster att tas upp.

Ta till skyarna i högsta klass

Det finns inte mycket som är otillgängligt för samhällets rikaste skikt. Vare sig det gäller bilar, hus eller accessoarer, kan man räkna med att de rika spenderar friskt för att presentera sig i bästa möjliga ljus. Detta gäller även när det är dags att ta sig en liten flygtur. Har man tillräckligt med pengar på kontot, behöver man inte bekymra sig över att boka ett säte på ett kommersiellt flygplan. Då är det ett privatjet som gäller!

Dessa flygmaskiner kommer i alla möjliga storlekar och lyxvarianter. Från enmotoriga flygplan med begränsat utrymme för sittplatser till mastodonter i skyarna som kan transportera en hel hop med rikefolk! Nedan kommer vi att lista tre privatjets av klassen ”medelstor”, som kan inhandlas om man har ekonomin till ett sådant köp, vilket inte många har.

3. Citation Sovereign – $18.79 miljoner (ca. 162 miljoner kronor)

Citation Sovereign

Citation Sovereign är det första privata flygplanet på den här listan. Tillverkad av företaget Cessna, får man räkna med att punga ut i mångmiljonklassen för att kunna köpa sig den här farkosten. Interiören är en hommage till lyx. Planet packar bland annat tolv säten för passagerare, såväl som ytterligare två för personal i kabinen.

Citation Sovereign interiör

Tack vare den smidiga designen och lite mindre storleken på Citation Sovereign, kan planet avgå samt landa på lite mindre flygplatser. Detta ger fler alternativ på vart man kan flyga. Med en räckvidd på cirka 3200 nautiska mil, kan man även färdas långväga med ett privatjet i den här modellen.

2. Praetor 600 – $21m (ca. 181 miljoner kronor)

Praetor 600

Nummer två på listan är inte heller ett så dumt flygplan att ha till sitt förfogande. Praetor 600 kan inhandlas för snart under 200 miljoner svenska kronor, och man får mycket jet för pengarna! Planet designades av företaget Embraer, vilka hade interkontinental flygning i åtanke under processen. Detta gör Praetor 600 till det perfekta transportsättet om man vill ha en bekväm resa mellan världens olika delar.

Praetor 600 interiör

Likt ovanstående Citation Sovereign har det här flygplanet sittplatser för tolv personer. Dock är kabyssen lite annorlunda i att producenten fokuserat på att skapa en så tyst miljö som möjligt. Ljuddämpningen bidrar till att det blir en mycket rofylld resa, en miljö som gör sig perfekt för tillexempel arbete eller vila. Standarden på interiören är av högsta klass, vilket möjligen är att förvänta för en sådan prislapp!

1. Citation Longitude – $27m (ca. 232 miljoner kronor)

Citation Longitude

Avslutningsvis kommer Cessna tillbaka in på listan med sitt privatjet av modellen Citation Longitude. Med ett minst sagt gastkramande pris på cirka 230 miljoner svenska kronor, är det här ett transportsätt som enbart de rikaste bland oss kan bekosta sig. Med en räckvidd på runt 3500 nautiska mil, är det här planet inte i något större behov av mellanlandningar. Man kan färdas långt och länge utan extra bränsle, så man kan i det hela kan uppleva lyxen i farkostens interiör!

Citation Longitude interiör

Höjden i taket på Citation Longitude är tillräcklig för att passagerare skall kunna stå upp inne i kabinen. En liten bensträckare uppe i himlavalvet, helt enkelt! Likt de två ovanstående modellerna, har det här planet även sittplatser för tolv medresande. Dock med tanke på att Citation Longitude är större, finns det även mer utrymme för vardera person. Cessna har i den här modellen sett till att flygresande inte kan bli lyxigare än såhär i ett privatjet. Vill man smaka får det kosta, sägs det, och kostnaden för den här upplevelsen är ett par hundra miljoner.

 

Fortsätt läsa