KONTAKTA MED OSS

Hemskt

5 värsta franska seriemördarna

Publicerad

den

Franska seriemördare huvudbild

Mitt uppe bland baguetterna, vinet och de vitlöksmarinerade sniglarna finner man en mörkare sida av det franska samhället. Likt så många andra nationer här på jorden, har Frankrike haft sin del av hänsynslösa mördare med en förkärlek till pluralitet. Här kommer vi att lista de fem värsta seriemördarna i fransk kriminalhistoria!

Franska galningar

Fenomenet kring seriemördare förekommer varthän i världen man befinner sig. Personer med en mordisk inställning till sina medmänniskor har genom tidens gång varit ett ständigt närvarande faktum i kriminalhistorien. Vare sig det gäller Europa, Asien eller de amerikanska kontinenterna, står dessa dödsbringare av rang sida vid sida med oss mer propert folk.

Nedan kommer vi att lista fem av dessa seriemördare som härstammar från Frankrikes sydeuropeiska landskap. Bortom städernas glamour och de anrika slotten på landsbygden, finner man en mörk historia av de fruktansvärda våldsbrott som plågat fransoserna.

5. Thierry Paulin, Monstret från Montmarte

Thierry Paulin

Den första mördaren som tar plats på den här listan gick vid namnet Thierry Paulin. Född och uppväxt på ön Martinique, var hans ungdomsår inte helt obefläckade. Av två etniciteter och homosexuell, hade Paulin det svårt att finna en god kamratskap med andra män på ön. Detta ledde till att han i början av 80-talet flyttade till det franska fastlandet, där hans vansinne skulle få sitt utlopp i flertalet brutala mord.

Mellan åren 1984-87, skulle ”Monstret av Montmarte” komma att mörda upp till 21 personer under synnerligen brutala rånmord. Infekterad med AIDS-viruset, blev en alltmer utmärglad och bestört Paulin desperat i sina handlingar. Han kunde slutligen arresteras i december 1987, där han efter ett par dagar i arresten erkände till sina handlingar. Han dömdes så följaktligen till livstids fängelse, och avled den 16 april 1989 vid blotta 25 års ålder till följd av AIDS.

4. Yvan Keller, Kuddmördaren

Yvan Keller

Den 13 december 1960 slog den då nyfödde fransosen Yvan Keller upp ögonen för första gången. Få trodde då att en exceptionellt hänsynslös mördare levererats på BB i staden Wittenheim. Genom sitt liv skulle Keller presentera sig i två former: En som den vänlige gentlemannen, och en som den brutale mördaren han var. I hela 17 år mellan 1989-2006 attackerade han upp till 23 bekräftade offer. Dessa kvävdes till döds med en kudde, därav hans smeknamn ”kuddmördaren”.

Målen för Kellers galenskap var vanligtvis äldre kvinnor. Trots att enbart 23 offer har tillskrivits honom officiellt, kan han ansvara för mord på upp till 150 personer. Flertalet gånger arresterad under misstanke för mord, mötte han slutligen sin ände på livets väg den 22 september 2006, då han med hjälp av ett par skosnören hängde sig själv i häktet. Skrivet på en bit papper intill den livlösa kroppen stod enbart följande mening: ”Jag ville bara bli älskad”.

3. Marcel Petiot, Dödsdoktorn

Marcel Petiot

Marcel André Henri Félix Petiot är möjligen en av Frankrikes mer kända seriemördare. Under kaoset av ett brinnande andra världskrig kunde den här utbildade mannen ta livet av upp till 27 personer. Motiveringen bakom morden var pengar, och tillvägagångssättet var extraordinärt grymt. Under täckmanteln av att han drev ett nätverk för folk som önskade fly den då tyskockuperade franska nationen, tog Petiot betalt för sina ”tjänster”. Det fanns dock ingen flykt att finna för de olyckliga själar som sökte läkarens hjälp.

Allt från motståndskämpar till judar och utlänningar fanns bland hans offer. Hans föredragna metod för att ta död på folk var att lura dem till att ta en spruta menad att inokulera dem mot allehanda sjukdomar. Sprutans verkliga innehåll var cyanid, ett extremt potent gift. Petiots mordiska handlingar pågick mellan 1942-1944. Det var dock först i 1946 som han kunde arresteras. Han dömdes följaktligen till döden för sina brott, ett straff som uträttades den 4 april 1946 via giljotinen.

2. Christine Malèvre, Sjuksköterskan från helvetet

Christine Malèvre

När någon som befinner sig inom sjukvårdsyrket vänder sig till mord, blir det lite extra hemskt. Att dessa personer som har samhällets tillit att se till vårat bästa, skulle börja ta livet av oss är ett skräckinjagande scenario. Det var dock fallet med Christine Malèvre, en fransk legitimerad sjuksköterska.

Under 90-talets debatt om eutanasi (dödshjälp) borde vara lovligt eller ej, tog Malèvre saken i egna händer. Hon uppskattas ha tagit livet av upp till 30 dödssjuka patienter, varav den större delen tydligen inte skall ha önskat att möta sitt öde på detta vis. Malèvre dömdes i 2003 till 10 års fängelse för sina aktioner, och blev förbjuden att arbeta som sjuksköterska på livstid.

1. Catherine Monvoisin, Trollkvinnan

Catherine Monvoisin

Catherine Monvoisin, bättre känd som ”La Voisin” (sv. ”Grannen”), är minst sagt en fruktansvärd karaktär i Frankrikes historia. Aktiv under 1600-talet, misstänks hon ha drivit ett nätverk av lönnmördare som kan ha ansvarat för ett ohyggligt stort antal mord landet över. En offersiffra som nämns i samband med Monvoisin är upp till 2500 lik. Under sin levnadstid var ”La Voisin” något av en trollkvinna. Hon kunde bland annat bidra sina kunder med syner om vad framtiden höll för dem, samt utövade läkekonst. Det var dock morden som var hennes primära inkomstkälla.

Allt från fattiga bönder till kungligheter sökte sig till Madame Monvoisin för att få svar på livets frågor eller få en rival ur vägen. Mordmetoden bestod allt som oftast av förgiftning, vilka hon både sålde medlen för eller för en extra peng själva tjänsten. En av hennes mer prominenta kunder var Madame de Montespan, som i sin tur var älskare till den dåvarande franska konungen Louis XIV. Det här blev en särskild skandal när Monvoisin slutligen ställdes inför rätta för sina brott. Den 19 februari 1680 dömdes hon så till döden via bålbränning, ett straff som bars ut tre dagar senare.

 

Fortsätt läsa