KONTAKTA MED OSS

Lista

5 Av De Största Spindlarna Som Husdjur

Publicerad

den

Man springer från stor spindel

Det finns många olika husdjur att välja på för svenskar. Den klassiska hunden eller katten är alltid populär, dock finns det även ett intresse för de mer ”otäcka” typerna av livskamrater. Allt från stora ormar till skorpioner, ödlor och även spindlar förekommer inglasade i våra svenska hem. Vissa av dem kan även nå riktigt imponerande storlekar. Här nedan skall vi nu diskutera de fem största spindlarna Sverige som du kan äga.

5 största spindlarna Sverige som husdjur

  • Brachypelma hamorii
  • Aphonopelma chalcodes
  • Grammostola rosea (Rosahårig chilespindel)
  • Aphonopelma seemanni
  • Brachypelma emilia

Brachypelma hamorii

Brachypelma hamorii största spindlarna Sverige

Den första av de största spindlarna på vår lista är Brachypelma hamorii, vilken tillhör spindelgruppen med det engelska namnet Mexican Redknee. Det här är en tarantella, vilket betyder en stor kropp med mycket hår. Honorna kan som exempel nå en kroppslängd på en halv decimeter, medan hanarna kan bli lite större på 7,5 cm.

Det här är en fågelspindel som bor i torrare klimat och härstammar från Mexikos öknen. Du behöver således även ha ett terrarium som inte tillåter för särskilt mycket fukt och som kan hålla värmen. Du får även akta dig för deras försvarsmekanism, vilken främst består av att de ”sparkar” av sig en massa små hårstrån. Dessa kommer sedan att fastna i huden på människor där de orsakar klåda och irritation.

Aphonopelma chalcodes

Aphonopelma chalcodes största spindlarna Sverige

Nästa av de största spindlarna Sverige är Aphonopelma chalcodes, på engelska kallad Mexican Blonde. Som namnet tyder på, är även det här en tarantella som härstammar från Mexiko. Olikt den ovannämnda arten är dock denna spindel mer tolerant när det kommer till lite fukt i sitt terrarium. En mexican Blonde-tarantella kan bli mycket stor med en kroppslängd som uppmäter 13–14 cm.

Detta är även en jordälskande liten krabat, som gärna gräver hålor att gömma sig i. Du behöver således ha den i en miljö som tillåter för det här beteendet. Arten har inte ett särskilt farligt bett och tillhör inte världens giftigaste spindlar. Dock gör det självfallet ont at bli biten av den. Ett bett är dock inte det första försvarsknepet, då även Mexican Blonde använder sig av håren på benen likt sin rödbenade kusin.

Grammostola rosea (Rosahårig chilespindel)

Grammostola rosea största spindlarna Sverige

Grammostola rosea är namnet på en av de största spindlarna Sverige som kommer från Sydamerika. Även kallad Rosahårig chilespindel, kan du utifrån namnet få en mer definierad position på kartan för vart denna åttabenade fågelspindel härstammar från, dvs. Chile. Du kan dock även finna den i både Bolivia och Argentina.

Den Rosahåriga chilespindeln mår som bäst i ett terrarium som har det relativt varmt. Du bör sikta på upp mot 30 grader för att den skall må som bäst. Det bör även vara en relativt låg luftfuktighet i terrariet. Denna fågelspindel gräver små hål i vilka den lever, så du bör ha gott med jord eller sand för den. Attackmässigt kan den bitas, dock föredrar den som de flesta fågelspindlar att skrapa loss lite irriterande hårstrån i angriparens riktning.

Aphonopelma seemanni

Aphonopelma seemanni största spindlarna Sverige

Nästa av de största spindlarna Sverige som husdjur vi har tagit med är Aphonopelma seemanni. Det engelska, med vardagliga namnet på denna art är Costa Rican zebra tarantella. Åter en gång kan du finna ursprungslandet i namnet, vilket i det här fallet är ön Costa Rica. Denna spindel är ett utmärkt husdjurför den som vill ha en av de större fågelspindlarna i sitt hem.

En Costa Rican zebra tarantella kan nå storlekar av upp till 13 cm i kroppslängd. Det här är även en mycket stark spindelart som gärna är aktiv i sin inhägnad. De är även rätt så skygga och föredrar att ha lite vegetation att gömma sig under. Se därmed till att ha lite löv och växtliv i deras terrarium för att spindeln skall må som bäst.

Brachypelma emilia

Brachypelma emilia största spindlarna Sverige

Brachypelma emilia är den tredje arten på vår lista över största spindlarna Sverige som härstammar från Mexiko. Denna fågelspindel bär på ett engelskt ett namn som liknar den första vi nämnde, nämligen Mexican Redleg tarantella. Det betyder att den även är nära besläktat med Mexican Redknee.

Du kan således räkna med att den här arten blir ungefär lika stor som sin kusin och trivs i samma typ av miljö i terrariet. Spindeln beskrivs som mycket lugn och kommer således troligen inte att vara särskilt aggressiv. Ett bett är därmed inte att räkna med, även om den känner sig hotad. Vad en Mexican redleg dock gör, som de andra spindlarna på listan, är att sprida hårstrån vid hög irritation.

De största spindlarna Sverige för terrariet

Sverige är ett land där befolkningen turligt nog inte har alltför många djur att oroa sig för. I alla fall inte när det kommer till vår egen hälsa. Det finns naturligtvis anledning till att oroa sig över tillståndet för många av våra vilda små varelser, vilka måste ses efter och värnas om. Men när det kommer till tex. storvuxna kryp eller giftiga reptiler, har vi inte många av dem.

Det är således populärt bland många svenskar idag att husera de mer exotiska djuren i sina hem. Du kan idag finna många av de största spindlarna Sverige i form av fågelspindlar som bor i såväl privata terrarier som på djurparker. Fågelspindlar är bland de mest imponerande spindlarna till storleken som finns. Här ovan kan du läsa om vilka som även är tillåtna att äga i Sverige.

Fortsätt läsa