KONTAKTA MED OSS

Wow

Karin Lilja – Fallet med toppjuristen som anlitade yrkesmördare

Publicerad

den

Karin Lilja och Henrik Olsson Lilja med texten: Mordförsöket: Lilja

Vad får en hustru att leja yrkesmördare för att ta livet av sin ex-make? Den osannolika, om än dock sanna berättelsen om Karin Lilja ger ett svar på den frågan. Här följer ett av Sveriges mest underliga brottsfall vilket slutade i en lång fängelsedom för en av landets högst prisade jurister.

Skottens skall i Stockholm

Sverige är ett land som vanligtvis inte förknippas med grov brottslighet på världskartan. Visserligen har vapenvåldet ökat de senaste åren, dock tillskrivs de flesta handlingarna av den här arten till gängrelaterade scenarion. Så var dock inte fallet när advokaten Henrik Olsson Lilja brutalt sköts ner på öppen gata i Stockholm i september 2019. Utan förvarning och tillsynes utan klara motivationer försökte någon beröva Olsson Lilja om livet.

Lyckligtvis så överlevde han och en lång polisundersökning följde. Det skulle visa sig att pistolmannen som skjutit mot Olsson Lilja var en så kallad lejd mördare. Förövaren hade fått betalt för att döda advokaten. Polisens undersökning skulle slutligen peka på att det var en tidigare hustru till Olsson Lilja som låg bakom attentatet, en Karin Lilja. Utöver att ha varit gift med offret, var hon även en högt respekterad jurist och domare. Efter att en rättsprocess inletts mot Lilja fanns hon slutligen skyldig till två brott i Svea hovrätt, förberedelse till mord och anstiftan av försök till mord.

Straffet blev i svensk mening långt, då hon dömdes till 15 års fängelse. Berättelsen om Karin Lilja och hennes brutala handlingar är en intressant och häpnadsväckande händelseutveckling. Här nedan kommer vi nu att gå igenom fallet från början till slut.

Ett mordförsök i Kungsholmen

Berättelsen om Lilja-fallet inleds med ett giftermål. I 2003 bestämde sig de två juristerna Henrik och Karin att slå sina säckar samman inför familj, präst och gud. Med deras karriärer på uppgång och ett tillsynes lyckligt förhållande, spåddes de två en fin framtid tillsammans. Giftermålet skulle dock inte vara särskilt länge innan det uppstod problem för paret. Trots att de hade två barn tillsammans, fattades slutligen beslutet för en skilsmässa. Paret Lilja splittrades upp, dock behöll hustrun sin före-detta makes efternamn och stod nu ensam i världen som Karin Lilja.

Skilsmässan var bara en av de personliga motgångar som Lilja fick uppleva under 2010-talet. I 2012 inträffade flertalet saker vilka gnagde på hennes psykologiska hälsa. Ett par närstående familjemedlemmar avled plötsligt och hon led även själv en hjärnblödning. Det har resonerats att dessa incidenter kan ha lett till en reducerad förmåga att fatta kloka beslut. Trots att hennes personliga liv blivit hårt åtgånget av ödets nyck, visade sig Karin Lilja fortfarande vara en kompetent jurist. Den högsta positionen i hennes karriär var bland annat som domare i Stockholms tingsrätt.

Dock fortsatte hemmalivet att spöka för henne. Utöver den tragiska bortgången av familjemedlemmar och hjärnblödning, inleddes även en illasinnad och jobbig skilsmässoprocess. Det var främst en vårdnadstvist om barnen som ledde till att en växande animositet mellan herr och fru Lilja fick jäsa i deras hjärtan. Karins problem med sin före-detta make fortsatte att gräva upp djupa sår inom henne, sår som slutligen blödde över i galenskap.

Henrik Olsson Lilja skjuts

För advokaten Henrik Olsson Lilja skall skilsmässan och vårdtvisten om barnen även ha varit jobbig. Dock, likt sin ex-hustru, visade han upp en professionell och kompetent sida under sitt arbete. Henrik Olsson Lilja är bland annat ett namn man kan komma att känna igen från TV. I ett av hans fall var han försvarsadvokat åt den amerikanske popstjärnan ASAP Rocky, som i 2019 stod anklagad för misshandel i Stockholm.

Det gick minst sagt bra för Henrik i hans karriär. Han kan möjligen även ha haft en enklare situation än Karin, då Henriks privata liv bestod på en relativt stadig grund jämfört med henne. Detta skulle dock snart inte längre vara fallet. Faktum är att inte bara hans professionella och privata liv skulle stå i fara, utan själva livhanken.

Inledandes en arbetsdag den 6:e september 2019 var Henrik på väg ut ur lägenheten på Kungsholmen. Trots att Karin Lilja fortfarande var skriven på den adressen, hade hon sedan ett tag tillbaka flyttat ut. Det vara bara Henrik som nu var bosatt där. Med nycklarna nerlagda i fickan begav sig så advokat Olsson Lilja ner för trapporna mot utgången. Hans bil stod på den reserverade parkeringsplatsen. Henrik närmade sig dörren till trappuppgången och sträckte ut handen mot handtaget. Då small det till.

Billy Rieloff Aspillaga

Lamporna var släckta i trappuppgången den 6:e februari. Inget lyse fick finna sitt rum i mörka vrån. Intill väggen stod en man, Billy Rieloff Aspillaga och väntade. Han var där för att utföra en fruktansvärd våldshandling, ett brott om mord var planen. Målet var en framgångsrik försvarsadvokat som förväntades träda in i byggnaden vilken sekund som helst. När dörren väl öppnades och en man klev in, fick Aspillaga försäkra sig om att det var målet som uppenbarade sig framför honom.

Efter endast ett par blickar kunde han konstatera att det var Henrik Olsson Lilja, mannens vars liv skulle berövas, som stod i trappuppgången. Utan den minsta tvekan i sina handlingar, drog Aspillaga så fram en revolver från byxlinningen och riktade den dödliga pipan mot Liljas kropp. Han pressade till avtryckaren och ett skott brann av, ekandes mellan de kala väggarna av trapphusets interiör. Advokat Olsson Lilja föll till marken, tillsynes avliden. Aspillaga stoppade snabbt ner vapnet i sina byxor igen, begav sig ut ur trapphuset och ner längsmed en av Kungsholmens många bakgator.

Jakten på förövaren
Vad kan ha lett till att Henrik Olsson Lilja blev skjuten i sin egen trappuppgång? Som advokat kan man förvänta sig att han samlat på sig ett par fiender under sin karriär. Dock är mord ett väldigt långt steg att gå. Längre än vad polisen trodde var möjligt. I stället började man leta efter andra motiv som kunde ha lett fram till mordförsöket. Med frufortuna på sin sida så hade advokat Olsson Lilja överlevt det dödliga angreppet. Kulan som skjutits mot honom hade med enbart ett par millimeter missat hjärtat. Framför honom låg nu en lång tid av återhämtning, samt en fråga: Vem är den skyldige?

Svaret skulle visa sig vara lika bisarrt som skrämselväckande. Även om det var den yrkeskriminelle Billy Rieloff Aspillaga som avlossade skottet, var kulan sänt av en tidigare närstående person till Henrik, nämligen hans före-detta hustru Karin Lilja. Polisens undersökning i fallet skulle visa på att Karin, desperat och illa åtgången av livets utveckling, hade kontaktat Aspillaga i hopp om att leja honom som mördare.

Ett år tidigare hade hon försökt med samma sak. Då hade två tonårspojkar från Tensta fått betalt 50 000:- för att med en kniv ta livet av Henrik. Den gången sattes dock aldrig planerna i verket. I stället var det Aspillaga som fick uppdraget att mörda advokat Olsson Lilja, vilket han minst sagt gjorde ett försök av. Om skottet varit lite mer välriktat är det mycket troligt att Henrik hade avlidit från sina skador.

Två rättegångar

I sinom tid hade tillräckligt med bevis samlats ihop för att väcka åtal. Tingsrättsdomaren Karin Lilja arresterades således för bland annat mordförsök. Hennes första rättegång ägde rum i det tingsrättshus som hon själv kallat sitt arbetshem de senaste åren. Åklagarmyndigheten lade fram sitt fall. Enligt dem hade domare Lilja känt av den stridiga skilsmässan till en sådan grad att hon bestämt sig för att hennes ex-make var tvungen att dö. Till sin hjälp hade hon anlitat Billy Rieloff Aspillaga, som även han arresterats för mordförsök.

Liljas försvar hade inte mycket att säga till om under omständigheterna. Deras främsta linje var att påstå att Karin led av mentala bristningar till följd av hennes turbulenta liv de gångna åren. Detta ledde i sin tur till att en galen plan på att mörda Henrik hade bryggts fram i hennes sinne. Det skulle dock inte visa sig vara nog för att domare Lilja skulle benådas. I stället utfärdades en dom på 14 år i fängelse för brottet, där hon dömdes för förberedelse till mord och anstiftan av försök till mord. Även Aspillaga skulle gå samma öde till mötes.

Svea Hovrätt tar upp fallet

Bestraffningen som nu väntade Karin var inte vad hon hade tänkt sig. I stället så överklagade hon den stränga domen från tingsrätten och fallet hänvisades till Svea Hovrätt. Här gick det dock inte alls som planerat för henne. Under den nya rättegången undersöktes Tingsrättens behandling av fallet noggrant.

De tidigare planerna på att mörda Henrik, involverandes de två tonåringarna från Tensta, hade kommit upp under den första rättegången. Dock fattades ett någorlunda konstigt beslut av Tingsrätten att advokat Olsson Lilja tekniskt sätt inte kunde mördas två gånger. Därmed avskrev de ursprungliga planerna på mordförsök. Svea Hovrätt å andra sidan hade inte samma syn på fallet. Enligt dem var Karin Lilja skyldig till båda brotten, trots att en person inte kan dö två gånger om.

På så vis så skärptes hennes straff med ett år. Således dömdes den tidigare Tingsrättsdomaren i Hovrätten till 15 års fängelse bakom lås och bom för sina brott. Den här domen har fastställts och Karin Lilja hänvisades till ett av landets kvinnliga anstalter, där hon idag avtjänar sitt långa straff.

Med livet i behåll

Det är i dagsläget oklart om hon planerar att ta sin dom till nästa instans, Högsta domstolen. Det finns alltid en risk för att hennes dom i Svea Hovrätt uppehålls. Henrik Olsson Lilja har idag återhämtat sig från sina skador. Han fortsätter att arbeta med juridiska fall, där han fortfarande anses vara en mycket kapabel och respekterad försvarsadvokat.

Den som möjligen har fått den suraste biten av kakan är den lejda mördaren Billy Rieloff Aspillaga. Han misslyckades med att döda sitt mål, han blev fängslad på 14 år samt skall enligt rapporter ha blivit fråntagen den summa som han blev betal av Karin.

Fallet Lilja har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Inte bara på grund av domen i Svea Hovrätt, utan även för att en Tv-serie om fallet planeras bli aktuell under den första halvan av 2022.
 

Fortsätt läsa