KONTAKTA MED OSS

Lista

Världens största bankrån

Publicerad

den

Att råna en bank kan ibland visa sig vara ett ekonomiskt sunt beslut för den villige brottslingen. Det finns mycket pengar att roffa åt sig i de otaliga valven som huserar våra tillgångar världen över. I den här artikeln skall vi ta en titt på de största bankrånen i historien.

Några ruskigt rika rånare

Brott lönar sig inte! Så lyder det uttryck som är ämnat att avråda samt avskräcka befolkningen till att begå illegala handlingar. Detta må stämma i de flesta fall. Arrestering och fängelsedomar tillfaller de flesta som försöker tjäna sig lite snabb kosing. I ett fåtal fall får man dock säga att ett brott gav en riktigt god utbetalning till förövarna. Genom vår historia har banker och pengavalv varit ett av favoritmålen för ambitiösa brottslingar. Nedan kommer vi nu att lista de tre mest framgångsrika pengarånen genom tiderna. De här kriminella filurerna såg en möjlighet till ofantlig rikedom, och tog den!

3. Rånet av Knightsbridge Security Deposit – $97 miljoner (ca. 844 miljoner kronor)

Knightsbridge banken

Det första stora rånet på listan ägde rum på engelsk mark i 1987. En italiensk mästertjuv vid namn Valerio Viccei ställde då in siktet på pengavalven i Knightsbridge Security Deposit, London. Operationen var en relativt enkel sådan. Viccei visste vad han gjorde, inte minst tack vare att han redan var efterlyst för över 50 rån i sin hemnation Italien. Han och en kumpan gav sig in i banken under täckmanteln att de ville hyra ett värdeskåp. När de väl befann sig nere i valvet drog de prompt fram varsitt skjutvapen och tog bankpersonalen som gisslan.

En skyllt sattes upp framför entrén som sade ”Stängt”, och sedan släpptes ytterligare några medhjälpare till rånet in. Vad som följde var en hysteri av värdeskåpstölder nere i valven. När allt var avklarat, och Viccei med kumpaner hade flytt banken, stod det klart att rånarna hade kommit undan med nästan 100 miljoner dollar.

2. Rånet av banken Dar Es Salaam – $282 miljoner (ca. 2.5 miljarder kronor)

Följande den amerikanska invasionen och ockuperingen av Irak i början av 2000-talet, var det mycket kaos som följde i den krigshärjade nationen. Om bilbomber inte sprängdes, rånades museum och banker på stora tillgångar i en symfoni av brottslighet som pågick dagligen i landet. Ett av de största rånen ägde rum på banken Dar Es Salaam i 2007. Mycket är fortfarande okänt gällande händelsen, vad man dock vet är att rånarna troligen var vakter på banken. Den totala summan av pengar som togs uppskattas vara runt 282 miljoner dollar, vilket placerar Dar Es Salaam-rånet på en plats nummer 2 på den här listan.

1. Rånet av Iraks centralbank – $920 miljoner (ca. 8 miljarder kronor)

Irakisk valuta

Skall man förtjäna nummer 1 platsen på en lista över de största bankrånen i modernhistorien krävs det att man tog hem en rekorderlig summa pengar. Cirka 8 miljarder svenska kronor tycks vara nog. Ännu en gång skedde rånet i Irak, som nämnt ovan hade det minst sagt slappt med säkerheten under amerikanernas våldgästande av nationen. Det här rånet ägde dock rum dagen innan invasionen ägde rum, och huvudförövaren var ingen annan än den då sittande presidenten (och diktatorn) Saddam Hussein.

I 2003 skickade han tre stora lastbilar till landets centrala bank i huvudstaden Baghdad. Fordonen och de medföljande soldaterna var där för att roffa åt sig så mycket pengar de bara kunde innan jänkarna började slunga bomber över nationen. Med hjälp av sin son Qusay Hussein kunde diktatorn så komma undan med nästan 1 miljard dollar. Pengarna samt värdesaker packades in i lastbilarna och kördes iväg för att gömmas på olika destinationer över Irak.

Tids nog kunde en större del av bytet hittas tack vare en stor utredning genomförd av USA och deras allierade. Värdeföremålen samt en del av pengarna återlämnades till Iraks centralbank, och huvudmannen Saddam, som genomfört rånet, mötte galgen. Dock berodde det mestadels på hans tid som diktator, även om själva stölden även inte uppskattades av den irakiska befolkningen.

 

Fortsätt läsa