KONTAKTA MED OSS

Lista

Världens 5 mest grovkalibriga handeldvapen

Publicerad

den

grovkalibriga vapen huvudbild

Skall man väl skjuta något kan man lika gärna göra det med ett grovkalibrigt vapen. Varför förse sitt mål med ett nätt litet hål, när man lika gärna kan smälla in en smärre krater? Här kommer vi nu att lista de fem handeldvapen i världen som skjuter de största kulorna.

’Giv eld!’ med brutal ammunition

Enda sedan vi började experimentera med krut som vapen tycks det ha legat någon morbid fascination över hur stora projektiler som kan skjutas. Från 1400- och 1500-talets gamla belägringskanoner till de tågburna giganterna under andra världskriget, är det storleken som räknas när det kommer till att slunga bly mot andra människor. Det krävs dock inget artilleri för att skadan skall vara omfattande. Ibland räcker det med en pistol. Nedan har vi sammanfattat en lista på de fem moderna handeldvapen som skjuter den största kalibern.

5. Thompson Center Contender Pistol

Thompson Center Contender Pistol

Den här bjässen till handkanon såg sin gryning i 1967. Thompson Center Contender Pistol är en enkelskottspistol, det vill säga vapnet laddas enbart med en patron åt gången. Det behöver dock inte krävas så mycket mer, då kulans diameter mäter upp till över centimetern på hela 11.6 mm! Uppskattad bland vapenälskare för sin slagkraft och precision, har den här moderna flintlåspistolen funnit sin plats på marknaden.

4. Ruger Super Blackhawk

Ruger Super Blackhawk

Mycket mer om det här handeldvapnet behöver inte sägas än att det har ordet ”Super” i sitt namn av en anledning. Vapentillverkaren Ruger bestämde sig i att definiera uttrycket ”overkill” i pistolformat när de skapade den här monstruösa pickadollen! Ruger Super Blackhawk avfyrar en exceptionellt grovkalibrig kula som mäter upp till 12.1 mm i diameter. En käftsmäll så det står härliga till!

3. Desert Eagle 50

Desert Eagle 50

Här kommer en riktig klassiker in på listan! Desert Eagle-pistolen har blivit något av ett fenomen inom populärkulturen. Vapnet har förekommit i såväl film som serier, och profilerar starkt i allehanda dataspel. Den som spelar CS (Counter-Strike) kommer känna igen dess smeknamn i gamingcirklar, Deagle. Desert Eagle kommer i två versioner. En är något mindre till storleken och avfyrar en imponerande kaliber kallad .357. Dock är det den lite grövre modellen som vi har med här.

Desert Eagle 50 skjuter kulor av storleken (som namnet avslöjar) .50 kaliber. En sådan runda uppmäter 12.7 mm i diameter! Det kan mer eller mindre garanteras att du kommer ha det trist om en sådan projektil smäller in i dig. Vad som är speciellt för Desert Eagle-pistolerna, är att de är semiautomatiska. Detta gör att flertalet skott kan avfyras snabbare än med en revolver för extra dödlighet.

2. Smith & Wesson Model 500

Smith & Wesson Model 500

Likt den ovannämnda Desert Eagle-pistolen avfyrar Smith & Wesson Model 500 en runda på .50 kaliber. Dock är det en större kraft i anslaget med en kula från den här revolvern. Anledningen är en längre pipa, vilken ökar hastigheten på projektilen. Högre hastighet på kulan betyder mer potens i skottet. En annan fördel med en längre pipa är att precisionen förbättras. Har man lust att leka världens mest destruktiva Cowboy, kan man införskaffa sig en revolver av modellen Smith & Wesson Model 500!

1. Pfeifer-Zeliska .600 Nitro Express Revolver

Pfeifer-Zeliska .600 Nitro Express Revolver

På första plats över de mest grovkalibriga handeldvapnen i världen kommer en revolver från Schweiz av alla ställen. Där fanns det i början av 1900-talet en liten vapenfantast vid namn Zeliska, som hade minst sagt stora drömmar när det kom till en riktigt robust revolver. Zeliska hade ett problem, ett rent och skärt I-lands problem. Han ville kunna skjuta elefanter och dylikt storvuxna djur med ett handhållet vapen. Dock fanns det varken några pistoler eller revolvrar som kunde hantera den typen av ammunition.

Zeliska bestämde sig för att själv komma upp med en lösning. På sådant vis kom Pfeifer-Zeliska .600 Nitro Express Revolver till att existera. den här pickadollen skjuter helt vanvettigt stora kulor. Dessa är av arten .60 kaliber, och uppmäter hela 15.7 mm i diameter. Mer än att döda en elefant, tycks revolvern vid första åsynen nästan kunna sänka en slagkryssare med ett välriktat skott. Ond, bråd död var vad Zeliska hade i tanken, och det är precis vad hans uppfinning levererar!

 

Fortsätt läsa