KONTAKTA MED OSS

Hemskt

5 värsta amerikanska seriemördarna

Publicerad

den

Huvudbild amerikanska seriemördare

Berättelser om seriemördare är allt som oftast en blodig saga. Våldet och döden må fascinera folk, så länge de beskrivna händelserna sker i textform. I den här artikeln skall vi ta upp fem av de mest hänsynslösa seriemördarna i USAs historia.

Amerikanska seriemördare

Tillsynes psykopaternas kall, har diverse seriemördare profilerat i nyhetsupplysningar ända sedan läsning av det tryckta ordet först blev en vardagsrutin. Till skillnad från hysterins och kaosets massmord, finns det något djupt fascinerande över de intrikata planeringarna kring, och djupa psykologiska orsakerna till, seriemord. Ett fåtal män och kvinnor har genom historien begått dessa avskyvärda brott, som slutat i att en hel hop med folk mist livet till följd av mördarens vansinne.

När det kommer till seriemördare, brukar de Förenta Staterna stå högst upp på listan av förövare. Detta beror på att denna nation har flest seriemördare i världen per capita med cirka tre gånger fler än de andra. Vissa av dessa brottslingar har blivit ökända, då deras namn färdats långt bortom den nordamerikanska kontinenten. Nedan kommer vi att lista de fem seriemördare som tros ha tagit flest liv i USA. Några av namnen kommer säkerligen vara igenkännliga.

5. Earle Nelson, Gorilla-mannen

Earle Nelson

Earle Leonard Nelson var en amerikansk seriemördare som var aktiv under 1900-talets tidigare halva. Han tog livet av folk i både USA som Kanada, och tros under sin period av råhet ha mördat upp till 22 personer. Hans föredragna metod när det kom till att bringa död till hans olycksaliga offer var att strypa dem till döds.

Det hörde även till vanligheterna att han våldtog liket efteråt. De flesta var medelålders kvinnor. Nelson arresterades i 1926 efter att ha begått två mord i den kanadensiska provinsen Winnipeg. Han dömdes följaktligen till döden för morden, och avrättades via hängning den 13 januari 1928.

4. Ronald Dominique, Louisianas strypmördare

Ronald Dominique

Ronald Joseph Dominique är en lite mer nutida amerikansk våldtäktsman och seriemördare. Han var aktiv mellan 1997-2006 i delstaten Louisiana, där hans föredragna offer var män mellan åldrarna 16-45. Dessa offer behövde nödvändigtvis inte vara homosexuella, utan det räckte med att de lurades hem till Dominique med olika löften. När de väl befann sig i bostaden, såg han till att männen drack sig redlöst berusade, varpå han våldtog dem.

Efter de sexuella övergreppen strypte han sina offer till döds, innan han dumpade liken i närliggande områden med en låg befolkning. Dominiques härjande fick sig ett slut i december 2006, då han blev arresterad följande en polisanmälan från ett av hans offer som lyckats fly undan sitt öde. Den då 42-årige seriemördaren dömdes prompt till livstids fängelse för 23 mord, och avtjänar idag sitt straff på en av USAs högsäkerhetsanstalter.

3. Juan Corona, Den mexikanske kniven

Juan Corona

Som rubriken avslöjar var Juan Vallejo Corona en amerikansk seriemördare som föddes i Mexiko. Efter att han tagit sig till USA, inledde han en längre session av våldshandlingar som under cirka ett år resulterade i att ett tjugotal personer miste livet. Coronas föredragna offer var migrationsarbetare, folk som sökt sig till USA i hopp om ett bättre liv för sig själv och sina familjer. Tack vare att dessa personer var svåra att hålla koll på för staten, kunde Corona undgå att bli påkommen med sina brott.

Det hela tog dock slut för den mexikanske våldsmannen i slutet av 1971. Efter att polisen i Kalifornien upptäckt en grav med ett av Coronas offer, kunde de spåra upp honom tack vare ett par kvitton med hans namnteckning som funnits i graven. Följaktligen blev Corona arresterad, och ställdes inför rätta för 25 mord. Alla utom ett hade skett via knivattacker, vilka var ovanligt hänsynslösa i sina utföranden. Han dömdes till 25 livstidsdomar för sina brottshandlingar, och avled i 2019 bakom lås och bom 85 år gammal.

2. John Wayne Gacy, Clownen

John Wayne Gacy

John Wayne Gacy är en av de mer framträdande namnen på den här listan. Under cirka sex år fann Gacy ett sadistiskt nöje i att kidnappa, våldta och följaktligen strypa unga män till döds i sitt hem i Chicago. Kallad ”Clownmördaren” som följd av att han ofta klädde ut sig till en clown och uppträdde under barnkalas, har Gacy via sina ondskefulla handlingar etablerat sig som ett återkommande namn i populärkulturen.

Oerhört grym och hänsynslös, Tycktes det inte något som kunde tränga in lite empati i den här psykopatens hjärna. Gacy fann sig utan många vänner att stå till hans försvar när han i december 1978 arresterades. Under den följande rättegången framkom det att han ansvarade för minst 33 mord sammanlagt, även om siffran tros vara högre än så. I mars 1980 dömdes Gacy till döden för sina brott. cirka fjorton år efter domen, avrättades så John Wayne Gacy via giftinjektion den 10 maj 1994.

1. Ted Bundy, Charmören

Ted Bundy

Theodore Robert Bundy, bättre känd som Ted Bundy, är möjligen den mest kända seriemördaren i USAs historia. Bundy har sedan hans brott blev påkomna varit en framstående karaktär i såväl det kulturella som i juridiken. Han gestaltades senast av skådespelare Zach Efron i filmen Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile från 2019. Bundy var aktiv i fyra år mellan 1974-1978, under vilka han tros ha mördat över 35 personer.

Hans offer var unga studerande kvinnor. Tack vare sitt charmerande beteende och vältaliga språk, kunde Bundy komma nära inpå sina offer, varpå han kidnappade och våldtog dem innan han ströp dessa olycksaliga själar till döds. han skall vid minst ett dussin tillfällen även ha huggit huvudet av liken. Bundy blev arresterad ett antal gånger, och lyckades vid två tillfällen fly från häktet. Under en av dessa flykter begick han ytterligare tre mord att lägga till hans växande lista av brutala våldshandlingar.

I 1978 tog det dock slut på mördandet, då han en gång för alla placerades i arresten. Under rättegången fälldes Bundy för de fem mord som han begått i delstaten Florida, och dödmes följatkligen till döden. De följande åren innan hans avrättning via elektriska stolen den 24 januari 1989, arbetade detektiver nationen över ivrigt med att få Bundy till att erkänna fler mord som ägt rum i ett antal delstater i USA. Allt som allt kan det mer eller mindre bekräftas att Bundy tog livet av 35 kvinnor, dock tros siffran kunna vara så hög som över 70 offer.

 

Fortsätt läsa