KONTAKTA MED OSS

Hemskt

Hjärtstopp i fotboll

Publicerad

den

Hjärtstopp i fotboll huvudbild

Ett av de hemskaste scenarion man kan tänka sig på en fotbollsplan är hjärtstopp. Under sommarens EM-turnering fick en bred publik uppleva just detta, när den danske mittfältaren Christian Eriksen kollapsade under en match mot Finland. Nedan har vi nu listat ett antal av dessa skrämmande incidenter.

Döende på planen

Det var en hiskelig scen som utspelade sig den 12 juni det här året i Köpenhamn. Under EM-landslagskampen i fotboll mellan Danmark och Finland, föll plötsligt Inter-stjärnan Chrisitan Eriksen ihop nära sidlinjen. Tillsynes först enbart avsvimmad, tog det inte lång tid innan desperata med- som motspelare började vinka in sjukvårdspersonal på planen. Eriksen hade lidit av ett hjärtstopp, och var döende. HLR (Hjärt- och Lungräddning) initierades så snart sjukvårdarna nått fram till den lealösa kroppen, och tids nog kunde de återigen få liv i den 29-årige dansken.

Även om scenariot som spelade ut sig verkar vara en fruktansvärd men sällsynt händelse, är det vanligare än man kan tro. Fotbollsspelare lider under en enorm fysisk press, vilket kan ha en negativ inverkan på hälsan. Särskilt om det finns underliggande hälsoproblem likt abnormiteter i hjärtat. Nedan har vi sammanställt en lista på tre fall av fotbollsspelare som lidit hjärtstopp under en fotbollsmatch. Till skillnad från ovannämnda Eriksen, avled de nedan av sina åkommor.

Marc-Vivien Foé

Marc-Vivien Foé

Den första olycklige själen att lida ett hjärtstopp på den här listan är Marc-Vivien Foé, 28, från Kamerun. Foé hade spenderat den större delen av sin karriär spelandes i Europa, där han bland annat var kontrakterad till klubbar såsom Lyon och Westham United. Det var dock under ett landslagssammanhang i Frankrike som den ödesdigra incidenten som tog hans liv inträffade. I en semifinalmatch under 2003 FIFA Confederations Cup ställdes Foés Kamerun mot Colombia.

Marc-Vivien Foé 2

Den 28-årige afrikanen såg ut att prestera väl fram tills den 72:e minuten, då han föll ihop på planen. Sjukvårdspersonal var snabbt framme, och arbetade på Foé en kortare tid innan de tog honom till arenans medicinska avdelning. Där fortsatte HLR-arbetet i hela 45 minuter, när de desperat försökte få igång hjärtat på spelaren. Det gick dock inte, och Foé förklarades död snart därefter till följd av ett medicinskt tillstånd kallat Hypertrofisk kardiomyopati, vilket ökar risken för hjärtinfarkt under fysisk stress.

Miklos Feher

Miklos Feher

Nästa inträde på listan tar oss till den portugisiska ligan Primeira Liga i 2004. Här möttes de två lagen Benfica och Vitória de Guimarães den 25 januari det året. I det förstnämnda laget spelade en ungersk anfallare vid namn Miklos Feher, 24. Han var inne på sin tredje säsong med det portugisiska storlaget, och hade presterat ganska så bra under sin tid som Benfica-anfallare. Matchen mot Vitória de Guimarães skulle dock visa sig bli den sista som Feher spelade.

Miklos Feher 2

Med 1-0 i ledning för hans Benfica, böjde sig plötsligt ungraren över och greppade tag om bröstet i märkbar smärta. Därefter föll han bakåt, och blev liggande på planen. Sjukvårdpersonalen på arenan rusade fram till honom, och började genast med att genomföra livsuppehållande aktioner. Medvetna om att Feher behövde specialiserad sjukvård så snabbt som möjligt, kördes en ambulans in på planen. Trots att de agerat snabbt såväl som korrekt, kunde sjukvårdarna inte rädda livet på ungraren, som sent samma kväll dödförklarades på ett sjukhus i huvudstaden Lisbon. Feher var enbart 24 år gammal. Likt med Eriksens kollaps, fångades Fehrers sista minuter i livet av Tv-kamerorna.
Antonio Puerta

Antonio Puerta

Sista incident av ett hjärtstopp i fotboll kommer från den spanska ligan La Liga. Den 25 augusti 2007 möttes lagen Sevilla och Getafe i en match som skulle få se en mycket olycklig händelse äga rum på spelplanen. Sevillas hemmagrodda stjärna Antonio Puerta, skulle enbart vid 22 års ålder få se sitt liv gå en abrupt och dramatisk ände till mötes. Puerta var fostrad i Sevillas egna akademi, och är än idag en av lagets som stadens guldstenar.

Likt de andra spelarna på den här listan, blev det uppenbart att någonting var fel med Puerta först efter att han kollapsat på planen. Sjukvårdspersonal kallades in, och kunde snart återigen få liv i den unge mittfältaren. Han var i ett sådant gott skick, att han för egen maskin kunde vandra av planen och in i omklädningsrummet. Där förlorade dock Puerta på nytt medvetandet. Han transporterades snabbt till ett närliggande sjukhus, där han genast fick genomgå ett par kirurgiska ingrepp.

Antonio Puerta 2

Det skulle dock inte löna sig något till. Sent på natten cirka tre dagar senare den 28 augusti, avled Puerta till följd av komplikationerna av diagnosen Hypertrofisk kardiomyopati. Han har hedrats av laget genom att bland annat fått sitt nummer pensionerat.

 

Fortsätt läsa